Американското кино се вглежда и във всекидневието

So Independent показва независимите проекти на САЩ
12 сеп 2013 08:28, Петя Славова
0
Американското кино се вглежда и във всекидневието
Снимка: So Independent

Без нахлуване на извънземни или спасяване на планетата от терористи - американското кино сваля маските си, поглеждайки към обикновените житейски неволи, срещани във всекидневието чрез независимото американско кино, което идва у нас с четвъртото издание на So Independent.

Прожекциите ще са в София от 24 октомври до 3 ноември 2013 г. Очаква се филмите в програмата да са над 40 - игрални, документални и късометражни.

Повечето заглавия са показвани и награждавани на най-авторитетните форуми на независимото кино в САЩ: Сънданс на Робърт Редфорд и Трайбека на Робърт де Ниро.

Селекцията включва и отличени и скандални заглавия от Кан, Венеция, Ротердам и други световни фестивали в Европа, утвърдени автори и нови имена.

От САЩ ще пристигнат гости, сред които и успели във филмовата индустрия българи. Те ще имат майсторски класове в София. За четвърти пореден път в партньорство с Нюйоркския фестивал за архитектура и дизайн, който ще се състои непосредствено преди So Independent, ще бъдат показани филми от неговата селекция .

У нас фестивалът е организиран от Жана Караиванова, която живее между Ню Йорк и София. Мисията на фестивала е да установи трайна културна връзка между България и Америка чрез прожекции, лекции, срещи, дискусии, обясняват от екипа. Той единствен в Югоизточна Европа представя най-новото и най-доброто, създадено от американски кинематографисти с финансиране и естетически стандарти, независими от Холивуд.  

Тазгодишната визия на фестивала е нова, авторска и създадена в Лос Анджелис специално за него.
Образователната програма „Со Академия” отново ще срещне водещи професионалисти от САЩ с техните колеги и фенове у нас, а съпътстващите събития ще включват и изложби, и концерти.

Прожекциите на филмите ще бъдат в току-що ремонтираното и обзаведено с най-съвременна апаратура филмотечно кино „Одеон”, в Дома на киното, кино „Люмиер” и „Евро синема”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари