Българският "Виктория" е в селекцията на "Сънданс" 2014

За първи път наш филм участва в пълнометражния световен конкурс
5 дек 2013 17:50, Петя Славова
2

Калина Виткова. Снимка: Димитър Варийски

Виж други галерии »
Български филм влезе в международния конкурс на фестивала за независимо кино на Робърт Редфорд „Сънданс“ 2014 г. Това е игралният филм на Майя Виткова „Виктория“. Именно на престижния международен форум, който ще се състои от 16 до 26 януари ще е и световната премиера на копродукцията между България и Румъния.

„Виктория“ ще се състезава с още 11 филма от цял свят за голямата награда. Проекът е избран между близо 13 000, кандидатстващи за всички секции на фестивала.

По данни на Sundance Film Festival “Виктория” е първото българско участие в пълнометражния световен конкурс от съществуването му и третото за страната ни от 1981 година насам, след “Маргарит и Маргарита” на режисьора Николай Волев (специална прожекция, 1991) и “Омлет” (късометражен конкурс, 2009).

Филмът проследява историята на героите на фона на събитията в България между
1979-­‐та и 1994-­‐та година. “Виктория” е филм за прехода, с чувство за хумор, вероятно първият български филм, разказващ историята на герой, живеещ щастливо по време на тоталитарния режим и губещ всичко с идването на новото време, отбелязват от екипа.

Снимките са осъществени на територията на София, Перник, Рила и Венеция.
“Виктория ” е много личен филм за автора, направен от сравнително малък екип, с минимален за качеството си бюджет.
Оператор на филма е Крум Родригес (“Подслон”, “Цветът на хамелеона”), монтажист е Александър Етимов (“Чужденецът”, “Цветът на хамелеона”), звуков дизайнер е Камен Атанасов (известен в САЩ и Канада с работата си за Hollywood Edge и Sound Ideas), художник-­‐постановчик е работещата в България японка Рин Ямамура (театрална сценография, книгата “Азбука на любовта”), композитор е Калоян Димитров (дебют в игралното кино), копродуцент е Анка Пую (продуцент на “Смъртта на господин Лазареску”, “Аврора”).

Майя Виткова е позната с късометражните си “Станка се прибира вкъщи” и “Моят уморен баща”, и като изпълнителен продуцент на “Източни пиеси” на Камен Калев.

Във филма участват познати на публиката, доказаниа ктьори, и редица дебютанти. В ролята на Боряна е Ирмена Чичикова (“Аз съм ти”), в ролята на Виктория се изявяват 12-­‐годишната Дария Виткова (“Моят уморен баща”) .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Еди преди 10 години
Чудесна Ирмена, както винаги!!
1
0
 
4
 
! Отговори
ivo преди 10 години
бравo!!!!