Показват филма "Стоичков" в Прага

И още ново българско кино ще се прожектира там
5 фев 2014 14:25, Петя Славова
1
Показват филма "Стоичков" в Прага
Снимка: Булфото

"Стоичков", видян през очите на режисьора Борислав Колев, "Аз съм Ти" на Петър Попзлатев и други истории, създадени от наши автори, ще бъдат прожектирани в Прага.

Там за шеста година се провежда фестивал на българското кино, който ще продължи до 8 февруари, съобщиха от Българския културен институт в чешката столица.

В програмата са включени заглавия на новото българско кино -игрални и документални филми от 2012 и 2013г., селектирани с участието на представители от продукцията на кино "Луцерна" и Института за документално кино в Прага.

Изборът на филма на Попзлатев не е случаен, тъйкато продукцията е направена по "Роман без заглавие" на Димитър Димов и "Адриана" на Теодора Димова. А именно през декември 2013 г. в Библиотека"Вацлав Хавел" в Прага беше представен чешкият превод на романа"Адриана" в присъствието на авторката.

Сред избраните продукции е и игралният дебют на Георги Костов "Пистолет, куфар итри смърдящи варела".

Съботната вечер в кино "Луцерна" ще принадлежи на "Цветът на хамелеона" по романа "Цинкограф" на Владислав Тодоров. Чешката публика е имала възможността да види друг български филм по неговия роман "Дзифт" на първото издание на фестивала.

Освен "Стоичков", другият документален филм в програмата е "Витоша" на Любомир Младенов, както и "Цветанка"  - сполучливият дебют Юлиян Табаков като режисьор в документалното кино.

Своите филми ще представят в Прага лично режисьори, сценаристи, актьори и продуценти - Борислав Колев, Галина Тонева, Жанет Спасова, Иван Попйорданов, Кирил Кирилов, Любомир Младенов, Миляна Ленак, Петър Попзлатев, Рушен Видинлиев, Юлиян Табаков.

Освен прожекциите са предвидени дискусии, творчески срещи в Института за документално кино , срещи на публиката с гостите накинофестивала.

Изложбата "Български комикс", част от съпроводната програма на 6-тия Фестивал на българското кино, ще бъде инсталирана в Европейския дом и кафенето на кино "Луцерна". С различните лица и разнообразието - от класическия комикс до ъндърграунда, тя се вписва неповторимо в атмосферата на фестивала, отбелязват организаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Dublin преди 10 години
...a kak prevezdat kultovoto...da ti >>>> ma...Ta...:))A vhoda za filma dali ne e 18+...??