Два филма с наше участие с награда на Дружеството за визуални ефекти

В "Гравитация" и в "Железният човек 3" участват и българи
Обновена: 13 фев 2014 16:55 | 13 фев 2014 16:53, Петя Славова
0
Два филма с наше участие с награда на Дружеството за визуални ефекти
Кадър от "Гравитация". Снимка: Александра филмс

Хубаво е, когато се раздават престижни награди, а още по-добре е, когато принос за тях имат и българи. Ето, че филмът на Алфонсо Куарон "Гравитация" триумфира на наградите на Дружеството за визуални ефекти, съобщава сп. "Варайъти".

Космическият трилър, който беше номиниран в осем категории, спечели шест приза, в това число и топ отличието за изключителни постижения във визуалните ефекти, пише БТА. Българският специалист по дигитални ефекти Атанас Атанасов е участвал като дигитален художник в наградената продукция. Той е работил и по други известни филми, като "Аватар", предпоследния "Хари Потър", както и по "Железния човек 3", който също се състезаваше тази година за наградите.

Изданието отбелязва, че толкова призове за визуални ефекти като "Гравитация" не е могъл да спечели дори и блокбастърът "Аватар". Само филмът "Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца" е взимал повече отличия в жанра - 7, и то преди цели 7 години. Актрисата Сандра Бълок лично представи режисьора Алфонсо Куарон на наградите в хотел "Бевърли Хилтън", където се проведе церемонията.

В областта на анимациите доминира "Замръзналото кралство", спечелило призове във всичките 4 категории в жанра. Сред номинираните филми за 12-ите награди на Дружеството за визуални ефекти беше и "Железният човек 3".

В екипа на мегапродукцията работи още един талантлив българин - Ивайло Андонов. Той е сред създателите на визуалните ефекти на известни филми като "Рамбо" от 2008 година, "Непобедимите" от 2010 година и "Игрите на глада" от 2012 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари