Да превърнем в кауза "Златната Ябълка"

Споделяйте трейлъра на първата фентъзи анимация
Обновена: 17 ное 2015 08:43 | 17 ное 2015 08:05, Петя Славова
4
Да превърнем в кауза "Златната Ябълка"
Снимка: Студио "Змей"

Трейлърът на първата българска фентъзи анимация вече е реалност. от 16-и ноември може да го видим и да го споделим в социалните мрежи. Идеята е за 10 дни той да бъде видян 1 000 000 пъти, за да се превърне в световно събитие.

Авторите на "Златната Ябълка" са убедени, че ако превърнат сериала в реалност света ще узнае повече за родния фолклор, като консултант за автентичността на използваните мотиви, обичаи и традиции е доц. Вихра Баева от Института по фолклористика към БАН.

"Анимацията не е жанр, а изразно средство. Чрез  анимация могат да се пресъздават трагични и комични сюжети, може да се прави дори качествена и вълнуваща документалистика", споделя Димитър Петров - създател и Арт директор на проекта.

"Преди да пристъпим към създаване на персонажите и разработване на сюжета на „Златната ябълка“,  ние проучихме задълбочено българската митология и фолклор. Разбрахме, че змеят не е дракон, а напълно различен и характерен само за Балканите приказен герой. Открихме корените на кукерите и самобитността на слабо известни народните обреди. Фентъзи сериалът е професионално предизвикателство за нас, но носи огромно удовлетворение".

За всички ангажирани със сериала,  „Златната ябълка“ е не просто анимация, а кауза.  Екипът от аниматори, които работят в cloud студио „Змей“ (без  физически  офис,  изцяло  онлайн), обединява 25 души от 6 страни.

Младите български аниматори са завършили престижни университети в чужбина и участват в проекти на големи анимационни компании от Европа и Америка. В свободното си време работят на доброволни начала по спечелилата сърцата им „Златна ябълка“. Мотивира ги любовта към българските народни приказки, митове и легенди. Надяват се да провокират чужденците да открият, а българите – да преоткрият богатството на народното ни творчество. Вярват, че така могат да спомогнат за развитие на българската анимация, която от години рядко е реализирала голям проект.

Още по темата

Друга благородна цел на проект „Златната ябълка“ е да спомогне за връщане на талантливите български аниматори обратно в България. Успехът на „Златната ябълка“ може привлече инвеститори, да сложи началото и на други анимационни проекти и дългосрочни ангажименти, да доведе утвърдени чуждестранни аниматори у нас, които да работят съвместно и да предадат опита си на своите български колеги. Така „Златната ябълка“ може да сложи началото на творческа работилница и школа за млади аниматори в България.

„В момента най-добрият шанс за професионална реализация на завършващите аниматори е да започнат работа в чужбина. Искам да се върна и да работя в България, но за това са нужни подходящи условия и дългосрочни проекти.

Искрено се надявам „Златната ябълка“ да се реализира, защото това е моят билет за връщане в родината“, казва Теодора Филипова, която освен по „Златната ябълка“, работи по големи анимационни проекти в Италия  и преподава графични изкуства в Миланския институт по дизайн.

Ето и трейлъра, който да гледаме и споделим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Златната ябълка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До BoliwoodНяма нищо лошо в това. За да бъде успешна, анимацията трябва да взаимства елементи от глобалната култура. Нормално да вземаме качеството на родния продукт присърце, но не всичко опира до бюджет. Това, че филмът е изпълнен в двуизмерен, изрезков или всякакъв друг опростен "класически" стил не означава, че парите са били недостатъчни.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В самото начало ми се видя тъпо, но пък после се загледах :) Успех! Публиката ще покаже заслужава ли си.
2
6
 
12
 
! Отговори
Boliwood преди 8 години
Усещам комерсиалност тип Холивуд с примеси на корейско ММО. Персонажите изглеждат все едно са правени с CorelDraw. Без бюджет - това е . Дано поне историята я бива. Иначе след толкова критика - успех.
1
1
 
17
 
! Отговори
бачо Кико преди 8 години
Успех!