Защо "Стая" крие толкова награди

Може да разберем като видим филма на СФФ
19 яну 2016 08:05, Петя Славова
0
Защо "Стая" крие толкова награди
Снимка: София Филм Фест
Един от най-добрите филми на 2015 година според голяма част от кинокритиците в цял свят е „Стоя” на Лени Ейбрахамсън. И съвсем не случайноАмериканската киноакадемия обяви номинациите му за Оскар в четири категории – най-добър адаптиран сценарий (Ема Донахю, по нейния едноименен роман), най-добра актриса (прекрасна Бри Ларсън, която преди дни спечели „Златен Глобус”), най-добър режисьор и най-добър филм. 
 
Носител на Наградата на публиката от фестивалите в Торонто и Варшава, „Стая” има в актива си повече от 50 награди и почти 100 номинации.
 
У нас може да видим филма по време на 20-ото юбилейно издание на София Филм фест.
Режисьорът Лени Ейбрахамсън е познат у нас с филма си от 2005 г.„Адам и Пол”. Тогава той получи Голямата награда на София Филм Фест. 
 
В „Стая” Ейбрахамсън неусетно създава достоен кинематографичен образ за творбата на Донахю, превръща я в завладяващ, честен и предизвикателен филм. Двете звезди са изключителната Бри Ларсън и младият дебютант Джейкъб Трембли - в ролята на Ма и нейното момче, които трябва да се адаптират към външния свят след години затворничество.
 
Драстичната промяна в живота им е разказана през погледа на петгодишното дете по такъв начин, че публиката няма шанс да откъсне очи от екрана. Със същата страст и напрежение се чете и романа на Ема Донахю, която лично работи по сценария на филма.
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари