"Лъки" открива Со Индипендънт

Прожекцията - тази вечер в кино Люмиер
26 окт 2017 09:45, Петя Славова
0
"Лъки" открива  Со Индипендънт
Снимка: "Со Индипендънт"

"Лъки" на режисьора Джон Каръл Линч - последният филм на култовия актьор Хари Дийн Стантън, който ни напусна на 15 септември, открива осмото издание на първия у нас форум на назависимото кино - "София Индипендънт филм фестивал" /"Со Индипендънт"/. Прожекцията е тази вечер от 19.00 ч. в кино "Люмиер Лидл".

 Филмът отдава почит на изключителния човек и творец, оставил незабравим спомен у всички любители на стойностното американско кино.

В програмата на "Со Индипендънт" - до 5 ноември, са включени над 90 игрални, документални и късометражни филма. Прожекциите са в кино "Люмиер Лидл", "Одеон", "Влайкова", G8, Дома на киното и "Евросинема".

За първи път на фестивала ще има конкурс в три категории - игрално, документално и късометражно кино. Заглавията ще оценява 7-членно международно жури с председател Лорън Хамъндс от програмния екип на престижния "Трайбека филм фестивал", Ню Йорк. Ще бъдат връчени награди за най-добър игрален и документален независим филм и за най-добър български късометражен филм.

Сред 10-те филма от цял свят в игралния конкурс са "И после светлина" на Константин Божанов, продуцираният от Мартин Скорсезе "Място има за всички", с награда за сценарий от "Трайбека", и "Аляска в рокля", с номинация за режисура от Нюйоркските награди "Готъм".

В документалния конкурс са седем забележителни филма, с признание от престижни кинофоруми, между които "Ад на земята: възходът на ИДИЛ" - най-новият филм на номинирания за "Оскар" Себастиан Юнгер.

За втора година "Со Индипендънт" и "Ню Бояна филм студиос" ще дадат възможност на игрални български проекти в развитие да участват в конкурса за наградата "Дани Лернер" - 50 000 евро в услуги и 5000 евро в брой при започване на снимки.

Фестивалът включва още извънконкурсна програма в рамките на "София Спорт филм фестивал" и нискобюджетно и експериментално кино от цял свят. Голяма част от филмите ще бъдат представени от своите режисьори и продуценти. 


0
Още по темата: Лъкипрожекции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари