Българското кино във Варна: Над 40 филма на "Златна роза"

Фестивалът се открива на 27-и септември
17 сеп 2018 15:52, Петя Славова
1
Българското кино във Варна: Над 40 филма на "Златна роза"
Снимка: "Златна роза"

Над 40 български игрални филма ще може да видим в двете програми на фестивала "Златна роза" във Варна. Събитието ще се проведе за 36-и път, като стартът е на 27-и септември, а билетите вече са в продажба на касата на ФКЦ.

Конкурсът включва 17 пълнометражни и 21 късометражни филма, завършени след последното издание на фестивала. За наградите в пълнометражното кино ще се състезават "Възвишение" на Виктор Божинов, "Безкрайната градина" на Галин Стоев, "Смарт Коледа" на Мария Веселинова, международно отличеният "Ага" на Милко Лазаров, "Кораб в стая" на Любомир Младенов, копродукцията "Чудо" на Егле Вертелите.

Пет премиери ще видим на "Златна роза": - "Мълчанието на сестра ми..." на Киран Коларов, дебюта на Надежда Косева "Ирина", новите филми на Костадин Бонев "Далеч от брега",  "Времето е наше (Разруха)" на Петър Попзлатев и "Живи комини" на Радослав Спасов.

В конкурса участват още "Привличане", "Нокаут или всичко, което тя написа" на Ники Илиев, два филма на Максим Генчев – драмата "Преглед на вътрешните пространства" и тийнеджърския "Смартфонът беглец", "Трансгресия" на Вал Тодоров.

Интересен акцент в програмата е омнибусът "8 минути и 19 секунди" по разкази на Георги Господинов. Късометражната конкурсна програма представя най-доброто и обещаващото от българското късо кино. Две международни журита ще оценяват конкурсната програма в двете категории.

Петчленното жури на пълнометражната програма е с председател актрисата и режисьор Диана Добрева, а четиричленното късометражно жури ще се председателства от писателя и сценарист Алек Попов.

В паралерния Балкански фокус ще бъдат представени 7 хитови филма от Македония, Косово, Турция, Румъния, Черна гора и Сърбия. Официалното откриване е на 27 септември от 19 ч. с македонската комедия "Тайната съставка" на Гьорче Ставрески.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари