"Чернобил" изпипан до детайла: В СССР нямаше котешка храна и тениски

Сред консултантите на филма е и украинката Елена Козлова
286
"Чернобил" изпипан до детайла:  В СССР нямаше котешка храна и тениски
Снимка: HBO

Един от големите плюсове на вдигналия много шум американски сериал "Чернобил" е неговата изключителна точност при възпроизвеждането на съветската действителност. И в това няма нищо случайно - сред консултантите на сценариста Крейг Мазин е украинката Елена Козлова-Пейтс, която от 20 години живее в Съединените щати и почти случайно се свързва с Мазин, когато разбира, че подготвя филм за ядрената авария – тя сама му предлага услугите си и той незабавно я ангажира.

Режисьорът бе влюбен в своите герои

"Не съм имала много работа по филма - сценарият беше почти перфектен", разказва Козлова, която споделя пред Дойче Веле някои детайли от сътрудничеството си с Мазин. Например в една сцена от първата серия, която показва как ученият Валерий Легасов малко преди да се самоубие оставя на котката си паничка с храна.

Още по темата

Първоначално в сценария е било записано, че той оставя "котешка храна" в паничката.

А по това време в СССР не е имало специална храна за котки - детайл, която Крейг няма как да е знаел. И той незабавно нанася корекции за този епизод.

"Много ме впечатли това, че човек, който никога не е бил в тази част на света и дълго време не я е познавал, само за няколко години е успял да се доближи в такава степен до историята и културата ѝ. А най-много от всичко ме порази това, че Крейг направо се бе влюбил в своите герои", споделя консултантката.

Двамата със сценариста работели съвместно най-вече върху диалозите, в които били променяни отделни думи.

На няколко пъти, например, се срещала думата "окей", която определено не се е използвала в Съветския съюз през 1986, особено пък в средите на партийните членове или миньорите.

Или друг епизод - когато пожарникарят Василий Игнатенко се събужда и двамата с жена си тръгват да видят от прозореца какво е станало – по сценария той носел тениска, а тогава тениските бяха рядкост - хората носеха потници, казва Елена Козлова-Пейтс.

Филмът често е критикуван за това, че в сериала прекалено често се чува обръщението "другарю". В едно свое интервю Мазин казва, че това се дължи отчасти на факта, че на чужденците им било много трудно да произнасят обичайните руски обръщения по собствено и бащино име.

А що се отнася до сцената, в която виден партиен ръководител от Минск е показан как пие водка в кабинета си, консултантката не смята, че това е прекалено - все пак са минали цели 33 години от онези времена, много от нещата са се позабравили, а и подобни случаи със сигурност е имало.

В памет на героите и жертвите
 
Покрай работата си по филма консултантката открива и за себе си нови факти, свързани с Чернобил.

"Бях ученичка и помня какво се случи тогава. Отлично помня и манифестацията на 1 май 1986-та, помня лятото, в което не биваше да събираме липов цвят, имаше и много други забрани. Бащата на момчето от съседната къща замина за Чернобил още в първите дни след аварията и когато се върна, почти веднага почина. Бях много впечатлена - човекът се бе пожертвал заради другите", казва тя.

Според Козловска, сценаристът на "Чернобил" е искал точно това - да направи сериал в памет на онези, които са страдали и са се пожертвали. Важно е и обстоятелството, че трагедията е поставена в контекста на другите съветски престъпления срещу човечеството, срещу гражданите на страната. А най-важно - по думите на консултантката - е показването на героизма на главните действащи лица, на начина, по който са се опитвали да се борят с невидимия враг, за да спасят хората в региона и в цяла Европа.


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
1
 
5
 
! Отговори
* преди 9 месеца
И да допълня към написаното от мен до "човек" . Хората в България нямат нормално училищно образование.

Положението от критично вместо да се подобрява то става невъзможно.
223
1
 
2
 
! Отговори
До човек преди 9 месеца
Примерно:
Виж си трите имена. Може ли ако отидеш в Русия,Беларус или Украйна някой да те пита за името ти и *** кажеш имената си. То този дали ше те попита пак от къде си?
Мен не както и брат ми и сестра ми и всичките ми роднини. Но има хора които са с имена като
Каракачанов, Джамбазки, Джамджиев, Ефандлиеф,. Това не са славянски фамилии.
Та диарбекир не е толкова далеч и виждам че Турция ти е по-позната и близка.
222
7
 
5
 
! Отговори
Един "червен тю преди 9 месеца
"човече", гледаш много американски филми, а като прекалиш, те зомбират. Напиши в Гугъл Джулиан Асанж и после пиши за демокрация, свобода на словото и каквото се сетиш.
221
6
 
3
 
! Отговори
човек преди 9 месеца
До: номер 227 (бай Тошо)

Понеже не знам дали ми разбра мисълта, искам да поясня, че американците сами си правят филми в които се показва американската армия и правителство (и главно ЦРУ) в най-черна светлина. Но ти това няма как да го разбереш - това са основните принципи на демокрацията, свобода на словото се казва, което за съжаление винаги е липсвало в Русия. Никой няма да забрани на Русия да прави такива филми за САЩ.
220
7
 
4
 
! Отговори
човек преди 9 месеца
До: номер 227 (бай Тошо)

Аре стига бе, червени тюфлeци такива!!!
Все САЩ са ви виновни че oxyлвали любимата ти чужда (за нас българите) държава Русия!!!
Ами явно като гледаш само съвеЦки филми и не си гледал американски филми това е резултатът.
Не са един или два американските филми, в които сюжетът включва именно корумпирани служители на ЦРУ, които участват в конспирации, при което планират да убият стотици хиляди невинни граждани и разбира се, главният герой ги осуетява (типичният хепи енд)!
219
9
 
7
 
! Отговори
бай Тошо преди 9 месеца
а руснаците не правят филми за армията на САЩ как масово избива жени и деца, как си изпращат ядрените буклуци в Африка?
218
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никак не е разумно да използваме реактори проектирани и произведени в онези внемена на бездуховна тъпота.
217
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом Дойче Зеле казва, сигурно е така. Що ни занимавате с глупости? Върнете хората, върнете индустрията иначе гола вода както се казваше!
216
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руската телевизия подготвя нов филм за случката, за да покаже колко "полезен" е бил Чернобил за Европа и света и да не се възмущаваме чак толкова много на полезната съветска радиация.
215
4
 
3
 
! Отговори
Бен Ган преди 9 месеца
Най-много ме дразни, че нямаше сцена, как самолети масово ,,изваляват'' токсичните облаци над други градове, за да не стигне радиацията до Москва. Тези градове не са били предупредени. Защо няма такава сцена и нищо не се споменава. Много важен факт, който не е отразен.
214
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 227

Над Вашингтон и Ню Йорк също има следи от самолетите и себе си ли тровят умишлени тия Американски господари? Ходете на училище, учете гит итя предмети Химия, Физика. За смях ставате на четвъртокласниците.
213
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен -Самолетите със следите -Кемтрейл освен,че се използват за редуциране на населението ,тровейки човешката популация отгоре ,също се използва и като климатично оръжие. Рано тази сутрин над Плевен времето беше слънчево и топло докато не тръгнаха да прелитат тези самолети и сега времето започна да се заоблачава и разваля .
212
9
 
12
 
! Отговори
Кук преди 9 месеца
Ченобил не беше ли украински бе ***, какво само с руснаците се занимавате
211
12
 
15
 
! Отговори
Помня преди 9 месеца
То живот нямаше в СССР , та камо ли котешка храна и тениски.И у нас беше същото.Ризи , блузи , кой каквото нахлузи. И в Русия същата носия.
210
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На всичките каскети......искам да кажа, че филма е дело на UK, а не на USA...........не, че има значение.......важното е, че е ИСТИНА .
209
24
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най им приляга на американците да правят филми и сериали за съветската простотия и немърливост :)) От Втората световна война, през Чернобил, до Курск, руснаците дават пресни примери как човешкия живот не струва нищо! А такава държава се води държава от третия свят и надолу...!!
208
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен225 Съвсем вярно е това което си написал в твоя коментар за самолетите със следите.Преди малко пуших цигара на терасата и погледнах небето над Пловдив ,където един след друг минават такива самолети ,които пръскат и цялото небе над града вече е заприличало на решетка ..Това обаче явно е тема табу за медииите,защото къде по лесно е да се изкарат лесни пари от Козяк с анти руска пропаганда и съвсем друго е да се опълчиш на змериканските ни господари ,които умишлено ни тровят от горе
207
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лани баба пръднала на теб сега им замирисало сетили се след 33 години да вдигат шум, а тогава по време на аварията се страхува ха да не умрат и се криеха като мишки не само Европа но и света
206
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЕВРЕЙСКО-МАСОНСКАТА С Г А Н НЕ СПРЯ ДА СПЕКУЛИРА С ЧЕРНОБИЛ ,ИЗПОЛЗВАЙКИ ЕДНА АВАРИЯ ЗА ДА ПЛЩЕ ПО ОМРАЗНАТА ИМ РУСИЯ.ЧЕРНОБИЛ ПОВТАРЯМ Е АВАРИЯ И НЕ Е ПРЕДИЗВИКАНА УМИШЛЕНО,А ДНЕС СЪВСЕМ УМИШЛЕНО СЪЩАТА ТАЗИ ЕВРЕО-АТЛАНТИЧЕСКА И МАСОНСКА С Г А Н СЪВСЕМ УМИШЛЕНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ВСЕКИДНЕВНО ТРОВИ ХОРАТА ,КАТО УМИШЛЕНО СЕ ПРЪСКАТ ВЪВ ВЪЗДУХА ХИМИКАЛИ И ТЕЖКИ МЕТАЛИ.СТАВА ВЪПРОС ЗА КЕМТРЕЙЛС-САМОЛЕТИТЕ СЪС СЛЕДИТЕ КОИТО ВСЕКИ ВИЖДА РЕДОВНО КАКВО ПРАВЯТ НАД БЪЛГАРИЯ И НА ДРУГИ МЕСТА
205
2
 
31
 
! Отговори
Waffen SS преди 9 месеца
Филма е много хубав,отразява човешката гледна точка към тази трагедия.Героизма и самопожертвотелността на спасителите,невидимата заплаха каквато е радиацията,както и човешките съдби,но за съжаления някои не могат да изстикщат нищо смислено като коментар от едноклетъчните си мозъчета