Силата на човешкото откритие в "Алтамира"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
Обновена: 1 яну 2020 10:00 | 1 яну 2020 10:00, Петя Славова
0
Силата на човешкото откритие в "Алтамира"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Как са били открити скалните рисунки в пещерата Алтамира в Кантабрия, Испания ни разказва режисьорът Хю Хъдсън.  Откритието е реално наследство от палеолита, а филмът "Алтамира" е биографичен разказ за живота на археолога любител Марселино де Саутуола, в чийто образ влиза Антонио Бандерас.

Сюжетът ни връща в 1879 г., за да ни покаже как археологът е стигнал до едно от най-важните открития на 19-ти век. Пещерата влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Филмът ни среща с Мария, дъщеря на Саутуола (Бандерас). Двамата заедно проучват пещерата и откриват древни рисунки на животни.

Хъдсън внимателно ни вмъква в тайнството на човешкото откритие, прекланящ се пред искреното любопитство, което именно движи света.  В същото време режисьорът го противопоставя на консервативното мнение на католическата църква, обвиняваща замесените в безбожност и опасна атака срещу вярващите.

Сред красиви кадри, улавящи зелените хълмове и заснежените върхове и брегове на Северна Испания, се доближаваме близо до изкусните рисунки на галопиращи бизони. Действието върви под изящния музикален съпровод на Марк Нопфлър.

Хъдсън има опит в киното, особено в документалното и знае как да внесе в историята си възможно повече реалистичност. Той е носител на множество международни награди, сред които и "Оскар" за "Огнените колесници". Хъдсън бе гост и у нас, заедно с Рупърт Еверет на София Филм Фест.

Ролите в "Алтамира" са поверени още на Голшифте Фарахани, Никълъс Фарел, Хенри Гудман, Пиер Нини, Клеман Сибони, Алегра Алън и Рупърт Еверет. Гледайте филма на 1 януари от 22.50 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари