Когато семейството се превръща във враг: "Мустанг"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
8 фев 2020 10:00, Петя Славова
4
Когато семейството се превръща във враг: "Мустанг"
Снимка: Bulgaria ON AIR

За сложните отношения в турските семейства разказва Дениз Гамзе Ергювен в драмата "Мустанг". Една невинна детска игра между момчета и момичета има сериозни последствия за пет тийнейджърки. Уплашени от порастването им и обвинени в "непристойно поведение" от техните роднини, животът на девойките претърпява пълен обрат.

На момичетата е забранено да излизат, дори да ходят на училище и спешно се решава да им се намерят съпрузи. Бъдещето им на домакини е предначертано.

Историята е разказана от най-малкото момиче - най-неподчиняващо се на "правилата" и устояващо позициите си.
Ергювен успява твърде автентично да разкаже за страховития затвор, построен от схоластични представи за света. Най-страшното объркване за растящия човек, вярващ на близките си, които са се превърнали в насилници, убиващи здравата психика.

 Издигат се решетки, вратите се заковават, наред с надеждите на героините за нормално бъдеще, различно от това на домакиня. Ергювен проследява как това повлиява на персонажите й: всяко момиче приема съдбата си различно.

Филмът засича сериозен проблем, с който се сблъскват съвременните деца, израсли в по-затворените общества. Уловено е колко лесно може да бъде смазана човешката душа: "малка" трагедия с глобален мащаб, на която още е трудно да се намери решение.

"Мустанг" е филмът, който Франция предложи за награда "Оскар" в категория "Чуждоезичен филм" през 2016 година. Филмът се сдобива с  множество отличия, сред които приз за "европейски филм" в Кан, наградата "Европейско откритие" за дебют на Ергювен, за оригинален сценарий и режисьорски дебют от фестивали в Австралия, Чикаго, Глазгоу, Испания, Хамбург и др.

Ролите са поверени на Гюнеш Сенсой, Дога Догушлу и Тугба Сунгьорогу. Гледайте "Мустанг" на 8 февруари от 22.45 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
9
 
! Отговори
ми, преди 4 години
Филмът отразява истинския живот в Турция за разлика от измислените им шербет сампунки.
3
2
 
4
 
! Отговори
Da преди 4 години
Filmat e naistina Interessen, no dosta tejak. Da, sas sigurnost e ot onezi filmi, koito sa palni das sadarjanie i ostavat v teb. Preporachvam!
2
2
 
3
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Филма си заслужава.
1
1
 
10
 
! Отговори
Майкаиндия преди 4 години
Горките дъщери на майкаТурция. Един българин преди време беше станал кръстник на туркиня. Тя осиротяла и наследила малко богатство. Дошла на екскурзия в България, влизали по църквите да разглеждат и решили да се покръстят с нейните приятелки. Приели Христос и решили никога да не се връщат в Турция за да не ги убият. Една от тях живее в България, а другите са в Европа. Човешки съдби...