Мартин Скорзесе: Киното се обезцени!

Думите му - в есе, посветено на Федерико Фелини
17 фев 2021 14:43, Петя Славова
29
Мартин Скорзесе: Киното се обезцени!
Снимка: БГНЕС

В есе, посветено на филмовата легенда Федерико Фелини, публикувано в мартенския брой на списание "Harper’s", Мартин Скорсезе критикува "обезценяването" на киното, предава БГНЕС.

"Още преди петнадесет години терминът "съдържание" се чуваше само когато хората обсъждаха киното на сериозно ниво и той беше в контраст и съизмерим с "формата", пише легендарният режисьор. "След това постепенно се използваше все повече и повече от хора, които поеха медийните компании, повечето от които не знаеха нищо за историята на изкуството и дори не смятаха за нужно това".

Преди да се концентрира върху творческата еволюцията на Фелини и връзката му с режисьора, Скорсезе задава въпрос, за да подчертае проблема с дигиталната ера: "Ако по-нататъшно гледане се основава от алгоритъма на това, което вече сте гледали, а новите предложения се различават само по предмет или жанр, къде тогава е мястото на изкуството в киното?"

Есето е в духа на публикацията на Скорсезе в "Ню Йорк Таймс" през ноември 2019 г., в която той обясни защо филмите на Marvel приличат повече на тематични паркове, отколкото на кино. Той определи настоящата индустрия като "негостоприемна за изкуството".

Писмените му аплодисменти на Фелини са засенчени от фокуса му върху това, че модерната филмова индустрия проваля нашата култура.

"Фелини беше художник, който бе успял да изрази безпокойството от ядрената епоха, усещането, че всъщност вече нищо няма значение, защото всичко и всички могат да бъдат унищожени във всеки един момент", пише Скорсезе, визирайки "La Dolce Vita" на Фелини. „Почувствахме този шок, но също така почувствахме възторг от любовта на Фелини към киноизкуството – и следователно към самия живот".

В критиките си Скорсезе призовава за възстановяване на изкуството в индустрията, въпреки че признава, че филмовият бизнес "сега е масов бизнес за визуални развлечения".

"Всичко се промени – киното и значението, което има в нашата култура. Разбира се, едва ли е изненадващо, че художници като Годар, Бергман, Кубрик и Фелини, които някога са властвали в нашата велика форма на изкуство като богове, в крайна сметка ще отстъпят в сянка с течение на времето", пише Скорсезе.

"Но в този момент не бива да приемем нищо за даденост. Не можем да разчитаме на филмовия бизнес, какъвто е, да се грижим за киното … Тези от нас, които познават киното и неговата история, трябва да споделят любовта и знанията си с възможно най-много хора. И трябва да направим така, че да е кристално ясно на настоящите собственици на тези филми, че те са много, много повече от просто имущество, което трябва да бъде експлоатирано и след това захвърлено. Филмите са сред най-големите богатства на нашата култура и към тях трябва да се отнасяме подобаващо", твърди Скорсезе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи от гледната точка, ако е буквално киното никога не е било по-скъпо.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От друга страна - има Марвел, има и безкрайно количество независими продукции, някои от които са много добри. Това че не се дават в кината - не е добре, защото тези филми не са безплатни. А от пиратското гледане,колкото и да радва хора като мен, продуцнетите и актьорите не печелят нищо. Така че по-скоро трябва да се работи върху успешното разпространение на независими филми, така че да достигнат до ценителите за които са предназначени и да генерират някакви печалби.
23
1
 
4
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Колкото повече режисьори и артисти евреи,толкова по лоши и некачествени филми...
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ами откак във филмите за робин худ има черни и за дядо мраз..."Историята с мавъра, дошъл с Робин Худ след Кръстоносните походи е напълно уместна. Още във версията с Кевин Костнър участва Морган Фрийман
21
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е основен двигател в разпада на морала в обществото!При една справедлива система, той щеше да бъде изправен до стената с вързани очи или да виси на някое дърво за назидание!
20
5
 
6
 
! Отговори
РЕПТИЛ преди 3 години
Напълно съм съгласен, обаче не разбирам защо Скорсезесе мисли за нещо повече от останалите. На мен също миомръзнаха филмите за душевните терзания на мафиотите,които както 19 споменава хем убиват за да имат по-лекживот, хем изпитват мъка по това. Еми, тези неща са описанив други Книги хилядолетия преди това - всеки избира на когода служи и дали това ще бъде дявола.Холивуд е бил винаги пропаганда на американския начин на живот,а филмите на Скорсезе макар и по-качествени са снобарски.
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Войнстваяите либерали унищожават всички, в това число и киното. Либерализмът е рак, ама късно ще го разберете. Диктат на малцинствата, цензура и културен марксизъм. Скоро спълна сила и в България - все пак грантовете са подновени и розовите ще влязат в парламента. Нямам нищо против всякакви пеперуди - инан против диктата и терора им.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно е..
17
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Киното винаги е било помия! Филмите още от самото началото са започнал ида ги използват за пропаганда и промиване на мозъците на населението.Телевизията и музиката са същата работа.Всичко това са части от матрицата. Елементи и инструменти за контрол. Манипулират вашата операционна система и инсталират вируси с които ви контролират! Чрез телевизията киното и музиката налагат стандарти, модни тенденции и определени начини на мислене и поведение. Младите са най уязвими и попиват всичко.
16
0
 
15
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Ами откак във филмите за робин худ има черни и за дядо мраз...
15
1
 
9
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Като всяко изкуство има начало ренесанс и край. Темите се изчерпаха следващото кино е матрица по избран сценарии с чип в главата.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Тя политиката се меси в киното, не киното в политиката.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И нито дума за задължителните квоти за ***, транс, гей, азиатзи, африканци, марсианци и т.н. Нищо съществено по въпроса за киното не казва, ак тези квоти не му правят никакво впечатление.
12
8
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Вярно! Крайно време е да се напише и заснеме филм за дълбоко комплексирани вкиснали расисти, живеещи в мухлясали жилища, чиято "правилна" сексуалност се изразява в мастурбиране пред мониторите гледайки ХЕТЕРО-СЕКС, развили низки условни рефлекси само при споменаването на думите индивидуалност и творчество... Проблемът е, че сте безкрайно скучни, еднообразни като керемиди по покрив. Ти би ли гледал филм за керемида, която е положена до други керемиди!
11
8
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
не бе дядка, одъртяваш просто и ставаш кисел.
10
0
 
3
 
! Отговори
НималсSS преди 3 години
Вярно е ! Самата истина !!
9
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
От както приеха закон в щатите да има 30% цветнокожи във филмите и хора с обратна ориентация и да лансират подобни неща е напълно нормално филмите да са пълна боза!!!За българските филми да гледаме едни и същи дечица на евреите също не е нормално !!!да се радваме на родния ефир завладян от непоклатими арменци сме направо в цъфтежа на хамерикансдката демокрация До Кога ?
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Вече не се квалифицираш за оскари, ако не зачеркнеш няколко кутийки, който са:- От състава да има поне 50% представители чернтие, латиносите и азиатците. Ако са само черни, може и без други, дори и бели.- Да има поне 2 главни персонажа с алтернативна сексуалност и поне 10% от работелите по филам, да са с алтернативна сексуалност.- Да бъдат дискутирани важни теми за религиозна, полова и етническа принадлежност.
7
3
 
10
 
! Отговори
ЕВРЕЙСКИ ОТПАДЪК преди 3 години
Абсолютно съм съгласен със Скорсезе,един от най добрите режисьори на света
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tочно. Стана като онлайн журналистиката. Не е важно качеството, а количестовто на съдържанието. Колкото повече, толкова повече!