Различните в училище с "Прасето"

Три знакови филма в програмата на София Филм Фест за учащи
Обновена: 20 май 2021 16:20 | 20 май 2021 10:07, Петя Славова
0
Различните в училище с "Прасето"
Снимка: София Филм Фест

Дом на киното кани ученици и студенти на три емблематични филма като акценти в пролетните издания на 25-ия София Филм Фест.

Първата прожекция е на  25 май в 18:00 часа с "Мартин Идън" – първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело. Творбата е екранизация на едноименната полубиографична класика на Джек Лондон, превърнала се в един от първите бестселъри в историята на литературата на ХХ век след отпечатването й през 1909 година.

В основата на сюжета е разказът за неразбран от обществото гений, който има много общи черти със самия Джек Лондон. И двамата са авантюристи, жадни да опознаят света, самоуки и отхвърлящи културата на богатата класа. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от звездите на Италия и сред най-търсените актьори в момента) изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремглаво към книгите, за да повиши социалния си статус. Той се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му…
Премиерата на „Мартин Идън“ е на фестивала във Венеция, където филмът е сред номинираните за „Златен лъв“, а Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор. 

На а 31 май в 18:30 часа за среща с "Медена земя" на режисьорите Тамара Котевска и Любомир Стефанов - едно истинско бижу от Северна Македония, което бе номиниран за Оскар за международен филм и най-добър документален пълнометражен филм през 2020 година.

Творбата получи наградата за най-добър чуждестранен документален филм в Сънданс, а историята пренася зрителите в едно запустяло кътче на Европа, където една жена се грижи за пчелни семейства – реалност, съвсем различна от задъханото ежедневие на високотехнологичния ХХI век… Във фокуса на филма е една от последните майсторки-пчеларки Хатидже Мурадова - тя и възрастната ѝ майка, прикована на легло, са единствените жители в изоставеното македонско село Бекирлия. Двете живеят примитивно в къща от кирпич, без електричество и течаща вода, ала в хармония с околния свят - половината от меда на пчелите Хатидже оставя за тях в стремежа си да върне баланса в „медената земя“, докато едно многодетно семейство не се заселва в близост. Филмът неусетно се превръща в епичен разказ за безразсъдната експлоатация на природните ресурси, поразил киноспециалистите и публиката в целия свят…

Като част от същата програма на 7 юни в 18:30 часа за среща с "Прасето" на режисьора Драго Шолев. Стартирал като проект на София Мийтингс, филмът бе представен премиерно в конкурсната програма на 23-тия София Филм Фест и бе удостоен със специалната награда на международното жури, с приза на журито на ФИПРЕССИ и с наградата за най-добър български игрален филм, присъждана от специалното жури от фестивални селекционери.
„Прасето“ разказва историята на един тринайсетгодишен младеж с прякор Прасето, подложен на всекидневен тормоз от страна на съучениците си. Самотен и затворен в себе си аутсайдер, той е свикнал с обидите и не им отвръща. Докато един ден, той инстинктивно нанася един единствен, може би фатален удар…

„За мен е важно да разкажа историята на Прасето и лошите деца, - споделя режисьорът Драго Шолев. - Знам, че във всеки клас има по едно такова момче. Знам, че често допускаме грешки спрямо другите деца и че може да сме много лоши и жестоки спрямо тях. Също така знам, че в определен момент всеки един от нас може да се окаже Прасето“.
Всички ученици и студенти могат да гледат филмите при вход СВОБОДЕН с покана от касата на Дома на киното. Във връзка с намаления капацитет молим за разбирането на всички желаещи да присъстват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари