"Раковски извън известното" - филм с нови данни за живота му

В лентата Иван Тренев разкрива истинската същност на революционера
2 юни 2022 17:52, Анисия Иванова
15

Научно-популярният филм за Георги Раковски - "Раковски извън известното", представя нови данни за живота, знанието и делото на революционера за българската независимост.

"На днешната дата почитаме всички загинали за свободата и един от най-великите мъже на България - Христо Ботев. Догодина на 6 януари ще представим трейлър на третата и последна част на "Ботев отвъд понятното", където ще изясним абсолютната истина кой, защо и как уби Ботев. Ботев е продължението на Раковски", каза историкът и сценарист на филма Иван Тренев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му прочитът на цялата световна история и българската се крие във времето напред и е за бъдещето. Никога няма да бъде фалшифицирана историята, ако тя се гледа от самото начало и се проследява правилно, смята Тренев.

"В този смисъл Раковски беше изоставен много години. Трябва най-накрая да се разкрие истинската му същност. Той е многопластова личност, но и до днес предимно се прикриват голяма част от неговите заслуги за създаването на новата българска държава. Днес говорим на български, благодарение на Раковски. Той е първият, който доказва, че българите сме в основата на човешката и европейската култура и цивилизация. Доказва го благодарение на своите трудове", обясни историкът.

Тренев подчерта в студиото на "България сутрин", че Раковски се е занимавал не само с революционна, но и с научна дейност. Основната му задача е българският народ да бъде просветен.

"Раковски е владеел 12 езика, единственият българин, който е бил в Тибет и Сеул. Разбира, че нашият език е сходен със санскрит. Раковски доказва, че Великата китайска стена всъщност е крепостна стена, създадена от българите, за да могат да се спасят от набезите на племената. 300 години Китай е бил владение на българите", каза още Тренев.

В студиото гостът показа оригинални снимки на Джузепе Гарибалди и писмо от него до Георги Раковски. Джузепе Верди пък посвещава опера на Раковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле..
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първа българска легия не е сздадена от раковски и никога не се е сражавала за освобождението на българия тя финансирана от сърбия ..но под Натискът на Великите сили (Франция, Австро-Унгария и Англия) е разформирована........."великите сили"
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Раковски е открил америка един курварин според панаьот хитов
5
1
 
6
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Раковски е великан за който българите почти нищо не знаят- два пъти осъден на смърт от османската империя и два пъти бяга от затвора и живее подноса на империята в Истанбул ..., жени се за богати гъркини и отваря бизнеси за да изкара пари за народното дело ... русофоб (като Левски) още преди всички беди който ни нанася Русия след освобождението ... така беше угодно на Москва да не знаем и още не можем да се съвземем... за начало прочете историята на Стефан Цанев отваря очи не само за Раковски
4
4
 
9
 
! Отговори
До 8 и 9 преди 1 година
Ето ги троловете на Митрофанова в действие. Омаскаряване и омаловажаване на националните ни герои, подиграване с тяхната памет и идеи, осакатяване на българската история, за да може руската пропаганда да продължи да ни изкарва недоразвити и изостанали. Всичко, което говори, че българина е бил велик някога, трябва да се скрива, а ако не може да се скрива, да се осмива и подиграва.
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе има някви напъни ама е слаба ракия Първата българска легия никога не влиза в българско никакви реални заслуги измамник който е взел много пари и ги е харчил по жени а реални действия на българска територия няма
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко игрални филма в новото време има за Раковски, за Ботев, Левски. Сериали и прочие. А за делото на Кирил и Методи?Дори само по тези показатели последните 30г. като организирана държава сме далеч зад периода известен като социализъм.И щом този популярен филм започва рекламна кампания с нови разкрития за личноста започвам да се съмнявам че е пореден грант с цел рушене на героизацията на основополагащи Българската идея личности. Дано греша.
1
1
 
9
 
! Отговори
Георги Сава Раковски преди 1 година
За делата и творчеството на този велик българин трябва непрекъснато да се говори. И още нещо, той е имал доста трезв и критичен поглед към Русия, а някои от неговите творби днес биха се квалифицирали като откровено " русофобски", заради което много не са били популяризирани и долюбвани от комунистическия режим в НРБ.