Радослав Спасов с награда за цялостно творчество на "Любовта е лудост"

Призът ще бъде връчен на официалното откриване на 26 август
22 авг 2022 17:37, Петя Славова
0
Радослав Спасов с награда за цялостно творчество на "Любовта е лудост"
Снимка: БГНЕС

Радослав Спасов ще получи наградата за цялостно творчество на 30-ия Международен филмов фестивал "Любовта е лудост", съобщават от Фестивалния и конгресен център във Варна.

Призът ще му бъде връчен на церемонията за официалното откриване на фестивала на 26 август.

Радослав Спасов е познат като оператор, сценарист и режисьор. Роден е на 14 юни 1943 г. във врачанското село Остров. Завършил е операторско майсторство във ВГИК, Москва, през 1971 г.

Оператор е на игралните филми "Лачените обувки на незнайния воин", "За къде пътувате", "А сега накъде" на Рангел Вълчанов; "Авантаж" и "Мера според мера" на Георги Дюлгеров; "Мъжки времена" и "Вилна зона" на Едуард Захариев; "Време разделно" на Людмил Стайков. Снима и документални филми за Гена Димитрова, Нешка Робева и Христо Явашев-Кристо.

Дебютира като режисьор през 1993 г. с филма "Сирна неделя", на който е и сценарист. През 2004 г. излиза вторият му филм "Откраднати очи" (съсценарист е Нери Терзиева), който получава наградата на публиката в официалната конкурсна програма "Толерантност" на Международния кинофестивал "Палич", Сърбия и Черна гора (2005), както и "Сребърен Свети Георги“ за най-добра актриса - Весела Казакова, на международния филмов фестивал в Москва. Радослав Спасов е ре"исьор и сценарист още на "Пеещите обувки" (2016) – филм за Леа Иванова и Еди Казасян, и на „Живи комини“ (2018).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари