Теодор Ушев отказа наградата от Московския кинофестивал

„Вярвам, че доброто ще победи във войната над злото“
Обновена: 28 апр 2023 09:00 | 28 апр 2023 08:26, Елка Василева
204
Теодор Ушев отказа наградата от Московския кинофестивал
Снимка: архив, БГНЕС

Режисьорът Теодор Ушев отказа да приеме специалната награда "Сребърен Свети Георги", която му беше присъдена снощи от журито на Московския международен кинофестивал. Отличието е за неговия филм "φ1.618"

Във видеообръщение, публикувано във фейсбук, Теодор Ушев се обърна към журито на руски, английски и български и казва:

Още по темата
„При всички други обстоятелства бих бил щастлив да приема тази статуетка - тя символизира победата на доброто над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата.

Но днес тук в тази страна, в прекрасната Москва, местата на доброто и злото са подменени. Казват ви, че змеят е добрият. Че трябва да изпращате децата си да бъдат убити.

Не мога да приема тази награда в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци. На ваши, на мои братя!

Та ние пишем с едни и същи букви! И вместо с тези букви да изписваме думи като любов, радост, щастие... тук с тях се пишат команди за изстрелване на бомби срещу хора, които просто искат да са свободни!

Затова с голямо съжаление трябва да откажа да приема тази статуетка. Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано г-н Михалков я сложи в кабинета си до иконата със Св. Георги, за да ви напомня на какво е символ Св. Георги. Аз вярвам, че мирът ще настъпи, че доброто ще победи във войната над злото. Всеки трябва да избере на коя страна е - на доброто или на злото! На страната на Кошчей НЕбезсмертний, или на Иванушка.

Не се предавайте!

Един ден отново ще можете да казвате на черното - черно, а на бялото-бяло!
И когато това стане, когато в Москва отново ще може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си поискам обратно статуетката.

И ще знам, че това наистина е Св. Георги, а не лъжлив самозванец...

Искам да завърша на български: Правете филми, не война!“

Голямата награда на Московския кино форум "Златен Свети Георги" за най-добър филм спечели чилийско-аржентинската продукция "Трима братя" на режисьора Франсиско Папареля. Той разказва историята на трима братя ловци. Председателят на журито Рахул Равел определи филма като "вълнуващ и сърцераздирателен".

Наградата "Сребърен Свети Георги" за най-добър режисьор получи мексиканецът Тонатию Гарсия за филма си "Черна луна".

Журито на 45-ия Московски международен кинофестивал даде наградата за най-добра актриса на японката Кахо Сето ("Drifting flowers, flowing days"). Боливийският актьор Фернандо Арсе  ("The ones from below") получи приза за най-добра мъжка роля.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
1
 
! Отговори
xoxo преди 11 месеца
Филмът на Ушев всъщност е игрален филм,не анимация,което е ок.Заинтригува ме коментар за руския Кин-дза-дза,ще го гледам в yutube.
145
1
 
3
 
! Отговори
xoxo преди 11 месеца
Кучетата лаят-кервана си върви..Така е за Ушев,Инджев,Паси и Дайнов,както и троловете тук.Ушев протестира-ок,нека си протестира.Но скритото писане на цинизми в анимация-каква е аудиторията на един анимационен филм?Цинизмите са проява на простотия,мое лично мнение.Но за простият човек да се пишат и говорят цинизми явно е норма.
144
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Грешка, мислех че наградата е от Кравария. А те явно само са го пратили като Троянски кон там... Червей
143
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами то това си е било част от уговорката за наградата. Та кой иначе щеше да го награди ако не беше вдигнал шум с активна русофобска позиция. Срам за България
142
2
 
1
 
! Отговори
xoxo преди 11 месеца
Сори за грешките,с транлатор съм,без кирилица на клавиатурата.
141
5
 
2
 
! Отговори
xoxo преди 11 месеца
#164Глупости,Ушев сам си е пратил филма,като е сложил "протеста си" като цинизми и обидни думи в скрити кадри ...в анимация,на която главната зрителска аудиториа са децата.След като прочетох и статията с изказването ми за "рашистите в Българиия",мисля,че Ушев е промит амглоамерикански либерастичен мозък,без грам интелект. Прави конкуренция на Паси,Дайнов и Инджев в тази насока.
140
5
 
2
 
! Отговори
Климбо преди 11 месеца
Че защо участваш?Нали идеята е да спечелиш.А като спечелиш-отказваш наградата...леко налудни е..
139
0
 
1
 
! Отговори
Кръц преди 11 месеца
Ушев - агент за влияние на Канада. Това казва всичко.
138
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За да те включат във фестивал не винаги се иска твоето съгласие. Може да са включили филма в надпреварата без да го питат. Дават ти наградата задочно, а ти решаваш дали да я приемеш. Браво на Теодор! А руската блевотня тука в коментарите е показателна.
137
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Между другото, новата мантра на руснаците е "руската цивилизация", "Нашата цивилизация",
136
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така че не се знае знае ли се...
135
1
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 11 месеца
До кyp.... цялото му творчество от 15 анимации по 7мин, което той великодушно предоставя безплатно, но живеейки явно споносриран незнайно защо -----/////------ Ами представи си, че руснаците го хранят, руснаците го канят и руснаците му дават награда, а неговата задача е да ги оплюе (но тактично, с много ласкателства за руската култура), та после да кажат: "Ето, накакъв залу хав западняк ни плюе, но ние сме толерантни, нищо не му правим! А виждали колко уважава руската култура! Дори той!
134
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като му е политизиран мозъкът, а най-вероятно иска да заработи някоя точка, така де, да е в тренда, това е. Жалко, че имах уж добро мнение за него.
133
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Интересно, защо е отишъл да участва там.. Не мислите ли, че ако не харесва политиката на една страна, тогава не би се занимавал с участия и то именно там? Тогава, единствено остава да приемем, че прави всичко нарочно (или както някой му е подсказал..)
132
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Правозащитникът Ушев нещо да каже за положението на руските малцинства в литва латвия и естония... което е такова от 1991 година та до днес и защо тия държави нарушаващи рамковите права на малцинствата са приети от лицемерните чиновници в ЕС?
131
7
 
7
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 11 месеца
ЗАПОЗНАТИЯТ С ПРАВДАТА ГЛЕДАЛ ЛИ Е СЛЕДНИТЕ КЛИПОВЕ КАЧЕНИ ОТ УКРИТЕ - КЛАНЕ НА РУСКИ ВОЙНИК ОТ БОДИГАРД НА САКАШВИЛИ, УБИЙСТВО НА НЕВЪОРЪЖЕН РУСКИ ВОЙНИК ОТ УКРАИНСКИ, БЕЗ ДА БЪДЕ ВЗЕТ В ПЛЕН ВЪПРЕКИ ЧЕ Е СПРЯЛ ДА СЕ БИЕ ОТДАВНА, РАЗСТРЕЛ НА ПЛЕННИЦИ РУСНАЦИ СВАЛЕНИ ОТ ПИКАП ВЪРЗАНИ С СВИНСКИ ОПАШКИ ПОЛУГОЛИ, РАЗСТРЕЛ НА УКРАИНСКА ЖЕНА ОТ АЗЕВЕЦ ДОКАТО МУ ДАВА ХРАНА... ГЛЕДАЛ ЛИ Е ЗА ПОРУГАНИЕТО НА ПРАВОСЛЕВНИ ХРАМОВЕ, ЗА ТОРМОЗА НАД ПРАВОСЛАВНИ СВЕЩЕННИЦИ, АТЕНТАТИТЕ ИМ СРЕЩУ ДАРЯ ДУГИНА ИТН
130
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЗАПАДЪТ ЦАНЗУРИРА И ПЪДИ РУССКИ ТВОРЦИ А РУСИЯ ПОКАНИЛИ СОРОСОИДНИЯЯ СПЕЦ НА СВОЙ ФЕСТИВАЛ. ТОЙ ДАЖЕ Е НАГРАДИН И ОТКАЗВА НАГРАДАТА ДЪРЖИ ПРОПАГАНДНА РЕЧ НАПИСАНА В БРЮКСИЛСКИ ЕДНОСТРАНЧИВ БЕЗМОРАЛЕН СТИЛ...ИЗВОД НИЕ СМЕ В ПО-ТОТАЛИТАРНО ОБЩЕСТВО ОТ РУСКОТО. СЕГА РАЗБИРАМ ПО СТАДИОНИТЕ ЗАЩО СКАНДИРАТ ЗА УШЕВЩИНАТА.
129
4
 
11
 
! Отговори
xoxo преди 11 месеца
И след като протестира Ушев-което си е негово право,за какъв си е пратил филма си на руски кинофестивал?Ще накриви шапката на Никита Михалков.Наградата ще отиде в следващия в класирането и толкова.
128
9
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 11 месеца
Какво го плюете бе нещастни малки хорица Ушев с няколко изречения каза това което много не искат и не могат да кажат за злото което е в Кремъл,изказването му е по силно от всичките им военни скъпоструващи играчки наземни и подводни
127
11
 
5
 
! Отговори
Уффф преди 11 месеца
Много лаете без да знаете. Ушев го канят в Москва и в Русия като цялост от години. Те го харесват и харесват нещата му. По същество той е русофил и голям любител на руската култура. В случая просто казва, че е против войната. Ама политически обвързани хора не могат да знаят това нещо.