Осем българи сред новите членове на Европейската филмова академия

Те се обявяват веднъж годишно
9 май 2023 21:05, Стела Стоянова
0
Осем българи сред новите членове на Европейската филмова академия
Снимка БГНЕС

Европейската филмова академия обяви рекорден брой нови членове - 462, сред които американско-италианският актьор Уилям Дефо, австрийската режисьорка Мари Кройцер и ръководителката на Филмовия фонд на Британския филмов институт, съобщават сайтът на организацията.

Сред новите членове са и осем българи - режисьорите Костадин Бонев, Слава Дойчева и Светослав Драганов, критикът и журналист Савина Петкова, операторът Крум Родригес, продуцентите Зорница София и Катя Тричкова, и дистрибуторът Жаклин Вагенщайн.

Новите попълнения бяха обявени на отбелязвания днес Ден на Европа.

Членовете на Европейската филмова академия получават покана да се присъединят към организацията веднъж годишно. Понастоящем тя наброява 4600 членове от 52 държави.

Уилям Дефо, известен с ролите си във филми като "Взвод" на Оливър Стоун, "Последното изкушение на Христос" на Мартин Скорсезе, "Мисисипи в пламъци" на Алън Паркър и "Диво сърце" на Дейвид Линч, е роден в САЩ, но се счита за европеец чрез италианското си гражданство. Дефо освен това е женен за италианка и поделя времето си между САЩ и Италия.

Сред новите членове на Европейската филмова академия са базираният в Берлин бразилски режисьор Карим Айнуз, италианската режисьорка Лаура Самани, звездата на филма "Quo vadis, Аида?" Ясна Джуричич, полският актьор Йежи Сколимовски.

Европейската киноакадемия е основана през 1988 г. в Берлин по инициатива на европейски филмови дейци с цел популяризиране на европейското кино в света. Организацията е известна с годишните си филмови награди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари