Арменски филм се промъкна за първи път в кратката листа за Оскар

Майкъл Гурджиян е режисьор и главен герой в Аmerikatsi
Обновена: 15 яну 2024 16:51 | 15 яну 2024 16:45, Петър Бойчев
3
Арменски филм се промъкна за първи път в кратката листа за Оскар
Снимка Фейсбук

Странната история на човек, попаднал в затвора заради вратовръзката си, се превърна в първата арменска продукция, успяла да влезе в краткия списък на наградите "Оскар" в категорията за най-добър чуждестранен филм, предаде Ройтерс.

"Повечето филми, които са направени за Армения, наистина обикновено се въртят около геноцида. Исках да направя филм, който да е приятен за арменците, и нещо, което да се свърже с неарменци", казва американският актьор Майкъл А. Гурджиян, който е режисьор и сценарист на филма. Той е и в главната роля.

Сниман в Армения с предимно местен актьорски състав и екип, Amerikatsi е и опит да се възстанови филмовата индустрия на страната, която загуби своя път след обявяването на независимост от СССР през 1991 г. "Филмът разказва за оцеляването и издръжливостта. Въпреки това е много обнадеждаващ и игрив", казва Гурджиян, чийто покоен баща е арменец.

Филмът показва историята на Чарли, американец, който е репатриран в тогавашна съветска Армения след Втората световна война, след което се озовава зад решетките. От килията си той открива, че може да наблюдава какво се случва в намиращ се наблизо апартамент и започва да живее измислен живот като този на обитателите на жилището.

Снимките, прекъснати заради пандемията от КОВИД-19, продължават седем месеца. По времето им избухват пограничните сблъсъци между Армения и Азербайджан, отбелязва Ройтерс.

"Имахме актьори и част от екипа, които отидоха и се сражаваха. Така че със сигурност беше предизвикателство да направим този филм. Но всички пречки, с които се сблъскахме, всъщност направиха по-добър филма", казва Гурджиян.

Премиерата на Аmerikatsi се състоя на филмовия фестивал в Удсток през 2022 г., предаде БТА. Гурджиян ще разбере дали филмът е успял да излезе от краткия списък и да получи номинация за наградите "Оскар" на 23 януари т. г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какьв арменски филм?И главния актьор и режисурата и продуцента са американци!Това,че хванали няколко безработни от аРмения да играят във филма не го прави арменски!Тия там нали са много умни всичките, пък няма к'во да ядат, още повече-ще правят филми!Никакъв Оскар няма да получи,само са платили пари да му правят рекламата!След фестивала никой няма и да си го спомни даже! Армено еврейски номера са това!Свърши се тя вече-хитреците да соскат сесесерето за своя изгода!Вече всеки на свой крак!
1
3
 
4
 
! Отговори
a bg преди 3 месеца
филм не се промъкна пък никога в кратката листа за Оскар