Рецепти с отровните блюда на Агата Кристи

"Кремове и наказания" излиза на 15 септември
16 юни 2015 08:26, Петя Славова
0
Рецепти с отровните блюда на Агата Кристи
Снимка: архив, Reuters

Кулинарната книга "Кремове и наказания" (Creams and Punishments), създадена по мотиви от произведения на британската авторка на криминални романи Агата Кристи, ще бъде представена на 15 септември в гр.Торки, на фестивал, посветен на 125-ата годишнина от рождението на писателката, съобщи в. "Гардиън". В нея са събрани рецепти на блюда, в които герои от романите и разказите на Кристи са слагали отрова.

Автор на сборника е френската писателка Ан Мартинети. На представянето тя ще разкаже не само за блюдата, но и ще покаже как се приготвят /без отрова/. Ще предложи също на гостите да ги опитат.

Кулинарната демонстрация ще е в дома в гр. Торки, където е живяла Агата Кристи. На фестивала ще бъдат показани например шоколадова торта от романа "Предизвестено убийство", както и риба от "Загърни ме в мрачен покров"/"Тъжният кипарис", към която според книгата е бил добавен стрихнин. Мартинети пояснява, че далеч не всяко ястие в книгите на Кристи е било предназначено за отравяне. В "Кремове и наказания" са включени и рецепти на други блюда.

Отровата е любимо средство за убийство в произведенията на Агата Красти. Писателката добре е познавала различните химични вещества и лекарства, тъй като е работила като доброволец в диспансер по време на двете световни войни. Криминалните романи на Кристи стават популярни на практика веднага след появата си през 20-те години на миналия век.

Писателката е автор на 80 романа и сборника с разкази, а също на 19 пиеси, преведени на повече от 70 езика по света. По някои данни те отстъпват по тираж само на Библията и на произведенията на Шекспир. Много от творбите на Агата Кристи са екранизирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари