С какво се отличават "Успяващите деца" - разказва д-р Мишел Борба

Според детския психолог, академичните постижения не са надежден показател
28 сеп 2021 17:22, Петя Славова
11
С какво се отличават "Успяващите деца" - разказва д-р Мишел Борба
Снимка: ИК "Сиела"

Д-р Мишел Борба разглежда седем черти на характера, от които децата имат нужда, за да просперират в един променящ се свят на несигурност. Родителите често поощряват децата си да изкарват отлични оценки в училище и да посещават допълнителни извънкласни дейности, за да бъдат приети в най-добрите университети и да имат най-голям шанс за успешна кариера. Но дали това е правилната формула за възпитаването на един успяващ човек?

В новата си книга "Успяващите деца: Изненадващите причини някои да изостават, а други да процъфтяват" изтъкнатият детски психолог и учител с дългогодишна практика д-р Мишел Борба дава отговор на този въпрос и показва, че академичните постижения не са надежден показател за успех в XXI век.

Но защо твърде завишените очаквания към сегашните младежи допринасят за обезпокоителната тенденция децата ни да са по-тревожни и депресирани в сравнение с връстниците си от предишни поколения?

"Успяващите деца: Изненадващите причини някои да изостават, а други да процъфтяват" предлага модел на възпитание, който цели не само да повиши успеха на децата в училище, а да им помогне да подобрят поведението си – да бъдат по-уверени и по-оптимистични.

С 40-годишния си опит като учител, детски педагог и образователен консултант д-р Борба предлага разумни и постижими съвети за родители и учители, които могат да бъдат приложени във всяка възраст.  Тя установява, че успешните и завършени личности се отличават със седем силни черти на характера – самоувереност, емпатия, самоконтрол, нравственост, постоянство, любознателност и оптимизъм. Усвояването на тези качества при децата води до намаляване на тревожността, помага им да се адаптират към променящия се свят и да могат да решават проблемите си.

Всяка глава в изданието разглежда поотделно седемте черти на характера и включва подходящи за възрастта дейности – игри, теми на разговор, книги и филми, които да развият и затвърдят съответните качества в децата.

Базирайки се на личния опит на авторката, "Успяващите деца: Изненадващите причини някои да изостават, а други да процъфтяват" се превръща в наръчник, който да ви помогне да опознаете силните страни на детето си, да го насърчите да се възползва от дарбите си и да се установи като една по-успешна, по-здрава и щастлива личност.

Д-р Мишел Борба е международно призната американска преподавателка, награждаван автор на 24 книги и експерт по възпитание на деца. Тя работи с над един милион родители и възпитатели по целия свят и на база на опита си предлага стратегии за укрепване на характера на децата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при нас има бая амбициозни родители, които смятат, че щом детето учи - това е най-важно, а дали то това иска - няма значение. слушайте децата си и те ще ви благодарят един ден
6
4
 
3
 
! Отговори
Do5 преди 2 години
Ти многознайко,защо не кажеш кои са в борда на директорите на Булгаргаз?Едно е мениджър съвсем друго е борд на директори,но нали трябва да плюете.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отличават се със забогатели по време на прехода родители.
4
2
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
С възки Янев назначил сина и дъщерята у Булгаргаз :)))
3
2
 
3
 
! Отговори
д-р б-р преди 2 години
И как точно "работи с един милион родители"?
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не всичко е пари, но ако само пари са ви в главата имате по-големи личностни проблеми
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да умееш да слушаш родителите си и обществото не е успех, освен ако не си пес