Короновирусът издържа във въздуха 30 мин., пренася се на 4,5 м

По повърхности оцелява 2-3 дни на стъкло, плат, метал
10 мар 2020 17:15, Елка Василева
74
Короновирусът издържа във въздуха 30 мин., пренася се на 4,5 м
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът, който причинява COVID-19, може да се задържи във въздуха поне 30 минути и да измине разстояние до 4,5 метра, което е далеч по-голямо от "безопасното разстояние" при предаване на заразата, препоръчано от здравните власти по света.

Това показват резултати от последни изследвания на екип от китайски правителствени епидемиолози, цитирани от англоезичното китайско издание South China Morning Post, предаде БНР.

Още по темата

Изследователите също така откриха, че коронавирусът може да продължи да съществува с дни на различни повърхности, на които са попаднали капки от дихателните пътища на заразен човек. Това повишава риска от предаване, ако неподозиращите хора докоснат такава повърхност и след това се потъркат по лицето.

Продължителността на времето, през което издържа на повърхността, зависи от фактори като температурата и вида на повърхността. Например при температура около 37 градуса по Целзий Covid-19 може да оцелее два до три дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия.

Тези констатации от група официални изследователи от китайската провинция Хунан, разследващи случай на вирусни клъстери, сякаш оспорват съветите на здравните власти по света, че хората трябва да останат разделени на "безопасно разстояние" от един до два метра.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
7
 
! Отговори
Амед преди 4 години
на мен, Аллах, който е Велик, ми е гарантирал 72-девственици в Рая, а за Вас не знам!
20
11
 
22
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Най-вероятно американците проведоха успешен тест на вируса, създаден по поръчка на ЦРУ...Пак те, американците се оказа, че имат и готова ваксина...и сега ще се появят като спасители на човечеството и ще се опитат пак те да са номер 1 в света...Изостанаха по всички точки, загубиха всички технологични и други надпревари и сега е време за ударите под кръста - с вирусчета, патенти за ваксината и пр.
19
13
 
20
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Прав значи излезе ученият, които преди няколко дена каза, че короната ще обиколи целия свят и минимума заразени ще е 70% от населението на света. Това автоматично значи десетки милиони жертви. Може би незасегнати ще останат само някакви амазонски и африкански племена, изолирани от цивилизацията, както и перуанските индианци по планините. Всичко що е в града ще е 100% заразено и вече въпрос на имунитет, за да оцелееш. Короната тепърва набира скорост, още сме в началото
18
0
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 4 години
как къде, в бункерите строени още по време на студената война срещу американска радиация.
17
0
 
9
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
в доклада на Световната Здравна Организиция има статистически данни за симптомите, като напримар 99% имат температура над 38С, еди колко си % над 39С, еди колко си процента суха кашлица и т.н. така се отсяват най-типичните симптоми - събиране на данни и статистика. а дали съм бил болен вече, това лична и защитена от закона информация.
16
2
 
16
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
забравил си най-важното, ако нямаш с короната и друга инвекция, то няма хрема, болно и възпалено гърло и т.н. защото заразява само дробовете дълбоко, а не горните дихателни пътища като носа и търлото.още по-важното, взимането на лекарства свалящи температурата е почти самоубийство, защото няма лечение, няма лекарства и високота температура в случая всъщност помага на имунната ти система да бори вируса, ако я свалиш с хапчета, вируса още повече превзема тялотото й..
15
5
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
Ти от къде знаеш, да не си бил вече болен?
14
2
 
13
 
! Отговори
вирус преди 4 години
Колко дни издържа върху пица или баничка, до кога да я чакам че съм гладен.
13
14
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
симптомите са ясни : висока температура над 38С, отпадналост, болки в мускулите, суха кашлица - това са началните, след това кашляне на кръв - не винаги но често, защото суха кашлица значи липса на секрет и за това се стига до кашлане на кръв, последният симптом е смърт. в около 4% от случайте има разстройство - експозивно, не може да се контролираш като бебе и е чиста вода.
12
13
 
4
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
Стига панараноя бре! Кой го е мерил 4.5 километра? 30 минути?
11
2
 
22
 
! Отговори
роко зифреди преди 4 години
говореха как умира при 20 градуса целзии сега се оказа че лятото ще му е супер басейни морето яко яко във всички дупки
10
1
 
14
 
! Отговори
фейк нюз преди 4 години
9 дена - друга истина няма! а във въздуха е като фините прахови частици - иначе няма как да зарази буквално всички на Круизен Кораб на Смъртта като "Диамантената Принциса" и още по-доброто доказателство за това Църквата на Смълтта в Корея - 1900 човека, от които 90% заразени, няма как по друг начин да постигнеш тавък процент на пренос!
9
4
 
39
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Сиреч излиза, че спасение няма.Единственият начин е да си стоим вкъщи.Докога ?Цял живот ?
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големи глупости.
7
1
 
22
 
! Отговори
Ваня преди 4 години
Света се побърка...Всеки говори за това вече...
6
2
 
39
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ЗА ДА ВИРЕЕ ВИРУСА ТРЯБВА ДА ИМА БЛАГОПРИЯТНА СРЕДА . НО В БГ НАМА ТАКАВА И ЗАТОВА ТУКА НИЩО НЕ ВИРЕЕ
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4 Вирусите не са клетки....
4
1
 
6
 
! Отговори
Ваня преди 4 години
Добре, напишете симптомите...
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А с каква скорост се дели клетката им.Може ли да фърка.Прилича на чехълче.Изследвали ли сакороната и чехълчето на едно място.Ако чехълчето го побеждава,тогава дапием локвена вода и въпросът е решен.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, добро утро.