Короновирусът издържа във въздуха 30 мин., пренася се на 4,5 м

По повърхности оцелява 2-3 дни на стъкло, плат, метал
10 мар 2020 17:15, Елка Василева
74
Короновирусът издържа във въздуха 30 мин., пренася се на 4,5 м
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът, който причинява COVID-19, може да се задържи във въздуха поне 30 минути и да измине разстояние до 4,5 метра, което е далеч по-голямо от "безопасното разстояние" при предаване на заразата, препоръчано от здравните власти по света.

Това показват резултати от последни изследвания на екип от китайски правителствени епидемиолози, цитирани от англоезичното китайско издание South China Morning Post, предаде БНР.

Още по темата

Изследователите също така откриха, че коронавирусът може да продължи да съществува с дни на различни повърхности, на които са попаднали капки от дихателните пътища на заразен човек. Това повишава риска от предаване, ако неподозиращите хора докоснат такава повърхност и след това се потъркат по лицето.

Продължителността на времето, през което издържа на повърхността, зависи от фактори като температурата и вида на повърхността. Например при температура около 37 градуса по Целзий Covid-19 може да оцелее два до три дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия.

Тези констатации от група официални изследователи от китайската провинция Хунан, разследващи случай на вирусни клъстери, сякаш оспорват съветите на здравните власти по света, че хората трябва да останат разделени на "безопасно разстояние" от един до два метра.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
9
 
28
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Честито! Днес.бг току що Ви сипа поредната доза истерия и психоза. Консумирайте на воля!
40
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дали този вирус не са го изпуснали като тренировка за някакво по-сериозно оръжие. Да проверят как се развива ситуацията. И здравословно и икономически
39
8
 
19
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
Аз за това паля колата и пазарувам от гр.Едирне(Адрианопол).Стоки в изобилие,цени супер,обслужване перфекто.Ям и пия,зареждам качествено гориво на ниска цена и се прибирам.От България почти нищо НЕ купувам.Даже и вода не купувам......................................)
38
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всеки се заразява. Има хора със здрава имунна система които нищо не ги лови. Затова яжте силна храна и не слушайте докторите за здравословно хранене. Преди много години, ако някой се разболее от белодробно заболяване докторите препоръчваха да яде месо яйца мляко мед и масло. Не като сегашните лекарки яжте по-леки храни, та по леко да си заминето то този свят.
37
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито един обикновен вирус неможе да издържи 30 мин извън приемник. Това ви го казвам като занимаващ се с вирусология от 42 години. Този вирус е създаден в лаборатория от човешка ръка. Изпуснат е или по невнимание или с умисъл. Поне 50 милиона ще дадат фира най вече възрастни хора. Дано не мутира че тогава ще настъпи шок и ужас.. Паниката само ще увеличи заболелите. Спазвайте хигиена дезинфекцирайте редовно не се събирайте в затворени помещения. Проветрявайте помещенията поне три пъти на ден.
36
5
 
7
 
! Отговори
Си Дзинпин преди 4 години
Обявавам Народно-Освободителната Война срещу Корона Вируса За Спечелена! Европа скопо ще падне!!
35
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече ме е страх от нашите болнични заведения и лекари отколкотж от разни вируси.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, от малка знам, че секретите пътуват до 10 метра, а тръгнаха да ни убеждават, че това не е така, все едно през последните 20 години са решили да съкратят разстоянието и живота си! То е ясно, че ако нещо се разпространява бързо, то това няма как да не означава, че оцелява на дълги разстояния. Елементарно!
33
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забелязал съм, че в супермаркетите на насипните витрини служителите разговарят докато сипват надвесени над кутията. Трябва да им слагат маски, защото слюнките им падат в храната. Дори да няма корона вирус е много гнусно
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 34Кои са тези южни страни с топъл климат,умнико? Навсякъде където има криза с коронта температурите са като при нас. Ако не умира вируса при 37 гродуса косвено се оказва,че е лабораторно творение. На студ колко издържа?
31
4
 
6
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 4 години
До АмедАЗ КАТО СЪМ ХРИСТИЯНИН МИ ГАРАНТИРАТ 72 БАБИЧКИ-КОМУНИСТКИ
30
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щом живее при 37 градуса това напълно оборва глупостите че като се затоплело и ще изчезне, то и сега най засегнати са именно южни страни с по топъл климат. Чакаме коментар на великите експерти от вма която била пълна с здрави хора и вече нямат места да приемат още здрави
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пийте самогон и да не ви пука.
28
2
 
4
 
! Отговори
Ахмед Чавушолу преди 4 години
А хаирлия да е!
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пияница мистикТри дни, ако среднодневната температура е +37. При стойности около 5-10 градуса - казва ли ти някой?....Май не е за казване....
26
0
 
20
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Правете-струвайте така, че на 31 минути един човек да преминава на разстояние от Вас на 4,6 метра...
25
0
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Правете-струвайте така, че на 31 минути един човек да преминава на разстояние от Вас на 4,6 метра...
24
3
 
24
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Значи писма, колети, доставки всичко трябва да е под карантина 3 дни. Ами градския транспорт. И в празен рейс да си, някой кихнал и коронката си дреме по седалки, ръкохватки. А си бръкнеш в носа, а гориш. Абе това няма спасение. И да се барикадирате у вас, все ще ви се наложи да излезете за нещо, я инкасаторка ще дойде, а може и във водата вече да го има. И презапасяването няма да ви помогне. Ако някой кихне на дръжката на бравата и идете за провивизии и сте готов. Абе гадината няма пропуск
23
5
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Вирус броди из Европа,пипне ли те - ще те копат.Докато дойде ваксина,що народ ще си "замине".
22
7
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
искаш да кажеш Китайските Комунисти, те още 2013 са се похвалили, че имат "Novel Coronavirus" с други думи nCov поразяваш ACE2 рецепторите:https://nature точка com/articles/nature12711така, че родителите на Вируса са ясни...