Митове, лъжи и заговорнически теории за коронавируса

Как да се предпазим от фалшивите новини и лъжливите обещания?
17 мар 2020 22:05, Елка Василева
136
Митове, лъжи и заговорнически теории за коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Как да се защитим от коронавирус? Социалните мрежи преливат от съвети на експерти, чиято информация винаги е "от първа ръка". Всички те завършват с призива: "Прочети и предай нататък!". Знаем ли кой ги изпраща?

Митовете, лъжите и заговорническите теории за коронавируса се разпространяват по-бързо дори от самия вирус, пише Дойче веле.

Ислямски духовници в Тунис и Египет твърдят например, че епидемията е божие наказание, наложено на Китай заради преследванията срещу уйгурите.

Още по темата

В Ирак от един политически коментатор тръгна легендата, че коронавирусът всъщност е американско-еврейски заговор с цел радикално да се намали световното население. Въпросният коментатор се позовава на книга на Дийн Кунц, който още през 1981 година бил предсказал появата на вируса.

В романа си „Очите на мрака", публикуван под псевдонима Лей Никълс, Кунц наистина фантазира за смъртоносен вирус на име „Ухан-400". Но освен съвпадението с името на китайския град Ухан, откъдето тръгна епидемията, литературният сюжет е твърде далеч от сегашната реалност. Защото в романа вирусът убива всички заразени и то много бързо, докато в действителност смъртността сред заболелите от COVID-19 възлиза само на 1 до 2 процента. Иракският коментатор твърди в пряк текст, че отговорност за епидемията носи някакво „ционистко лоби" и по-специално еврейската фамилия Ротшилд.

Хора в сянка, които управлявали света

Това е една от популярните теории на заговора, според които в света действат някакви могъщи сенчести фактори, които управляват цялата политика и са готови да използват дори биологични оръжия като коронавируса, за да постигнат целите си.

В Русия и в Иран също се разпространява слухът, че епидемията всъщност е американска атака с биологично оръжие.

В самите САЩ пък антиваксърите и други привърженици на конспиративните теории хвърлят вината върху Бил Гейтс и демократите.

Особено в социалните мрежи хората масово се доверяват на твърдения и съвети „от първа ръка", на новини от типа „една жена каза". Много потребители са склонни да вярват, че правителството, властите или някакви невидими сили заблуждават обикновените хора, укриват „истината" и ги манипулират с определени политически или икономически цели. Тъкмо поради това „автентичните информации", които идват от потребители и са встрани от новинарския мейнстрийм или от официалните съобщения, се радват на голяма - и много опасна - популярност.

Освен слуховете и лъжите масово се разпространяват и фалшиви обещания за бързо справяне с болестта COVID-19. Лично президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че скоро ще има ваксина срещу вируса - твърдение, което единодушно се опровергава както от Световната здравна организация (СЗО), така и от мнозинството сериозни експерти.

Всъщност в момента никой не може да предскаже кога ще има ваксина. Затова СЗО призовава политиците да имат съзнание за отговорността си. Сумия Сваминатан от СЗО подчертава, че е особено важно „изявленията на политиците да се опират върху научни познания". Чрез фалшиви новини и „алтернативни факти" може да се прави политика и да се въздейства върху общественото мнение, но не и да се спре разпространяването на вируса.

Страхът от вируса често се „осребрява" от шарлатани

Би Би Си информира за нигерийски духовник, който „лекува" заболяването с някаква специална супа, а в социалните мрежи често се препоръчва „чеснова терапия" на COVID-19.

В Индия пък един активист от редиците на хинду-националистите препоръчва лечение с кравешка урина и изпражнения.

Сред „рецептите" срещу коронавируса са още и консумацията на кокаин или третирането с детска урина.

СЗО непрекъснато предупреждава да не се доверяваме на подобни шарлатани, които подклаждат необосновани надежди, водени от религиозен фанатизъм, от политически мотиви или пък от чисто финансовите си интереси. Защото страхът от вируса често се „осребрява", а бизнесът около коронавируса процъфтява в интернет.

Само за няколко седмици на пазара се появиха какви ли не книги със съвети как да се предпазим от вируса, но и с главозамайващи теории за „тайните лостове" на епидемията. Концернът „Амазон" съобщи в края на февруари, че е отстранил от виртуалните си лавици десетки хиляди продукти, които обещават съмнителна помощ или пък се предлагат на завишени спекулативни цени.

Лъжата за препарата Ибупрофен

Преди дни в приложението WhatsApp се появи съобщение от някаква жена, която изрично моли новината да се разпространява от всички, които я прочетат. Въпросната жена била разговаряла по телефона с нейна приятелка, работеща в Университетската клиника на Виена. Там били направили „някои лабораторни проучвания" и установили защо коронавирусът толкова силно се е разпространил в Италия. Това се дължало на даването на препарата Ибупрофен.

От виенската Университетска клиника незабавно опровергаха тези твърдения, заявявайки, че никакви проучвания по този въпрос не са били правени там, но измислицата упорито продължава да се върти из социалните мрежи, напук на всякакви опровержения и научни аргументи.

Как да се предпазим от фалшивите новини и лъжливите обещания? Експертите дават три практически съвета: информационна хигиена, дисциплиниране на собствените мисли и анализ на собствените емоции.

„Информационна хигиена" означава да се подбират и проверяват източниците на информация. Под „умствена дисциплина" се разбира критичното мислене, умението да се виждат исторически аналогии, които предпазват от неправилни изводи. Колкото до емоциите: очевидно е, че страхът може да размъти реалистичната оценка, а изпадналият в паника човек лесно се поддава на манипулации и на внушения за някакъв невидим враг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: митовелъжикоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
0
 
! Отговори
пийте детска урина преди 4 години
Сред рецептите" срещу коронавируса са още и консумацията на кокаин или третирането с детска урина.
30
3
 
12
 
! Отговори
Ковид преди 4 години
Вирусът не е естествено възникнал . Създаден е в някоя лаборатория.Това е ясно. След това ,дали нарочно е пуснат , или не - няма как да се разбере сега .Ако е нарочно , какво се цели с него - унищожаване на икономическия и социален живот , и след вируса да се появи някаква алтернатива на сегашното функциониране на света , няма кой да каже . Явно е пресметнато , че някакъв процент починали възрастни и хора с хронични заболявания , е допустима загуба за осъществяването на целите
29
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това за 5-g мрежата може и да е слух, но задължително трябва да се проучи!Особено ако е вярно че Ухан и Милано са едни от първите места където се прилага тази мрежа... Трябва да се провери дали не отслабва имунитета и в резултат на това, вируси които преди не са били особено опасни, сега да имат фатални последици!И тук идва въпроса - 4-g мрежата не беше ли достатъчно бърза, че да се подлагаме на такъв огромен риск, заради няколко стотни от секундата по-бърз интернет???
28
2
 
19
 
! Отговори
Честно преди 4 години
То във всяка легенда има и истина донякъде. Що пък да не е конспирация и защо американците да не са замесени? А в Сараево са изкупили чесъна. Чесънът усилва имунитета,ако сте здрави,ако сте болни едва ли ще ви помогне.Иначе на шарлатани не вярвайте.
27
3
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Източника за ,,химическото ,бактериологично и атомно оръжие на Садам Хюсейн ,, нали беше достоверен ?...............Ей затова не вярват хората на, ,критичното мислене ,умението да се виждат исторически аналогии ,които предпазват от неправилни изводи ,, ...Планът ,,Подкова ,,за Косово нали също беше от ,,достоверен изтчник ,,е.рейката ,днес Нейнски ?
26
2
 
4
 
! Отговори
БъраБъра преди 4 години
ПП. Предполагам се дължи на технологийте!Вече няма нужда джурналист да стиска микрофонът.
25
1
 
6
 
! Отговори
БъраБъра преди 4 години
Абе последните двама. Лоша е работата. В цял свят медиите са полудели.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Dnes.bg е последното място, което трябва да се чете за достоверна информация.
23
1
 
16
 
! Отговори
Станчо Веле преди 4 години
А Дончо Веле интересно защо пропуска ИЗТОЧНИКА на тези Митове, лъжи и заговорнически теории за коронавируса ... Защо ли ?Ама ние си знаем - МЕДИИТЕ . Те раздуват проверени и непроверени сензационни теории за да изглеждат интересни . Пишат какви ли не глупости само и само да имат висок рейтинг и хорат да ги четат. ТЕ философстват по всякакви конспиративни теории и заговори . ПАК ТЕ после ги опровергават .Всяват паника и после призовават за спокойствие .СПРЕТЕ СЕ ! НА ЛУДИ НИ НАПРАВИХТЕ !
22
7
 
2
 
! Отговори
БъраБъра преди 4 години
уъррулометър по-кротко.Китайците опитаха да замразяват вирусът. Няма да подмине чукчино!И в рушия има много "бабочки"!
21
10
 
7
 
! Отговори
Гнева Божи преди 4 години
Покайте се Грешници, още не е късно поне Душата Ви да бъда спасена! А за тялото забравете - Комувистическата Китайска Чума - там и Господ е безсилен!
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам уърлометъра и положението не е никак розово. След шампиона Китай , избухна южна Европа, но сега от задните редици започнаха да растат държави от третия свят , където медицинско обслужване дефакто няма. По-млади са като население, но ще го карат на естествен подбор. Не знам от къде тръгна, но затваряйте плътно границите.
19
6
 
21
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Сега разбирате ли защо бездетни са начело на ес,тези бездетни пуснаха заразата и продължават да взимат решения които да позволят заразата да обхване повече хора
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е първата вълна от серията атаки .
17
0
 
14
 
! Отговори
. преди 4 години
Дойче Дембеле - шампионът по дезинформация и манипулация. Айде у лево!
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Ако следеше щеше да занеш,че Русия взима поетапни мерки от януари и затова няма много болни,не като ЕС панически *** мерки,едва когато е късно вече. Тази вечер ЕС се разбраха да затворят границите за 30 дни за всички,които не са от ЕС,с изключениена Англия. В Англия няма карантина, болни ще идват от там, изчислили са брутално,че могат да си позволят някоко хиляди жертви,но не и загуба на пари.
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сорос дойче веле,точно СЗО,които цитирате като авторитет на едно място в пасквила си,твърди,че ибупрофенът не трябва да се пие ако си с корона вируса. Пусналия вируса няма да се покрие, накаря като броим печелившите и губещите ще лъсне с още по-голляма сила,каквито и глупости да пишете.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Особено ми е противно, когато заобясняват нещо с такъв тон, все едно говорят на деца-идиотчета. Разбирам, че така ни възприемат, ама наистина ли мислят, че някой ще им се върже? Толкова обидно повърхностно е скалъпено, че дори четвъртокласниците пишат по-смислени есета! За каква таргет група е предназначено това изобщо? Надявам се, че целта им е била да предизвикат в читателя отвращение към списвателите на Дойче Веле, защото ако целта им е била друга са се провалили.
13
20
 
6
 
! Отговори
DW преди 4 години
Масово оглупяване в БългарияБългария е особено уязвима за конспиративно мислене, защото населението традиционно се чувства унижено и оскърбено, и то далеч отвъд обективната бедност, характерна за страната. Няма легитимен културен център, който да удържа здравия разум; ако другаде новият фолклор атакува медиите и университетите, у нас самите те възпроизвеждат новия фолклор.
12
4
 
23
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
1720 г,1820 г,1920 г,2020 г вируси избиват милиони.На петък 13 карантина до април 13,вируса е под другото масонско число 19.Вируса е пуснат от господарите на планетата-"боговете".Правителствата са една шашма,един цирк.Отново имаме масонското-ПРОБЛЕМ,РЕАКЦИЯ ,РЕШЕНИЕ,иамаме проблем,имаме реакция сега човешкото стадо от роби очакват решението