Водещ вирусолог: Борбата няма да приключи след 2-3 седмици

По думите на Александър Кекуле, Европа не е подготвена
24 мар 2020 09:10, Нели Христова
35
Водещ вирусолог: Борбата няма да приключи след 2-3 седмици
Снимка: Pixabay

Според един от водещите европейски вирусолози и директор на Института по микробиология на университета в Хале, Александър Кекуле, борбата с коронавируса няма да приключи в близките 2-3 седмици. По думите му, Европа не е подготвена за пандемията.

"Всъщност тук, в Европа, не сме особено подготвени. Въпреки че започнахме така да се каже от "полпозишън" - имахме много време да се подготвим, знаехме много добре какво ще се случи, разполагахме с тестове за новия вирус. Но не използвахме това време", каза Кекуле пред bTV.

"Честно казано, не смятам, че всичко ще приключи за 2-3 седмици. Оттук и проблемът с настоящата карантина. Всъщност, това не е карантина, това са мерки за социална дистанция", казва директорът на Института по микробиология на университета в Хале.

"Това е много труден въпрос и политиците все още нямат отговор. Психологически е много трудно, предполагам същото е за нашата и за вашата страна. Едно е да кажем на хората да си стоят вкъщи и да ги помолим да правят или да не правят определени неща. Друго е обаче да отговорим на въпроса колко дълго ще продължи това. Нуждаем се от план Б. А именно: Какво ще правим след 4 седмици, например, когато заразата все още няма да е преодоляна, но ще имаме и друг проблем? Очевидно не можем да стопираме икономиката и социалния живот за повече от няколко седмици. В края на краищата, 1 на 200 души умира и това не е ебола", споделя Кекуле.

"В Европа или поне в някои европейски страни се опитваме да копираме китайския модел. Защото всички видяха, че в Ухан и в другите части на Китай предприетите антиепидемиологични мерки бяха много успешни. Но не трябва да забравяме, че ние сме демократични държави с демократични правителства. В Европа нещата стоят различно. Така че наистина бих препоръчал не просто да копираме някакъв модел, който е проработил в Китай, а да потърсим устойчиви решения", казва директорът на Института по микробиология на университета в Хале.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре сега до 29 детските градини няма да работят и после какво нали трябва да храним тези деца и да се работи но никой не мисли за бедния народ майййНикой не зададе въпроса кой ще ги гледа за да работят родителите и дали ще може да ги изхранват
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре сега до 29 детските градини няма да работят и после какво нали трябва да храним тези деца и да се работи но никой не мисли за бедния народ маййй
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щатите и Европа нито имат административно - командният стил на управление на Китай,нито имат организацията,нито имат техническата и продуктова обезпеченост!Приемането на Китайският вариант на пълна блокаж на държавите пострадали от вируса ще ни докара единствено до просешка тояга!
30
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Е ДА ПИТАМ АЗ ОЩЕ ЛИ БЛЕНУВАМЕ ДА ПРИЕМЕМ ЕВРОТО И НАЦЯЛО ДА СЕ ЗАКОПАЕМ. ВИДЯ СЕ КОЛКО ЕС МИЛЕЕ ЗА СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ. ИЗПОКРИХА СЕ И СИ ХАРЧАТ МИЛИОНИТЕ. МНОГО ИМ СЕ ИСКА И НАШИЯ ВАЛУТЕН БОРД ДА ДОКОПАТ И НЕГО ДА ОТКРАДНАТ А НАШИТЕ ТУК ДА ОТКРАДНАТ СПЕСТЯВАНИЯТА НА НАРОДА ПО БАНКИТЕ. АКО ИМА ОЩЕ ЗОМБИРАНИ *** ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПОДРАЖАВАТ НО НЯМА ДА ЦИТИРАМ ИМЕНА ЩОТО МОЖЕ ДА ДОЙДАТ ОТ ПОЛИЦИЯТА И ДА МЕ ВКАРАТ В АРЕСТА ЗА ОБИДА. БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ. СТРАХА Е ПО СИЛЕН ОТ ВИР
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека светът хубаво да поогладнее и Моралът такъв какъвто го познаваме ще отиде по дяволите!За съжаление ще ни се наложи да се разделим с между 3-12% от населението на всяка една страна,иначе не ни чака нищо добро!
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не било карантина... Ми аз съм блокиран вкъщи да гледам детето, щото детските градини са затворени. За мен си е баш карантина, ама до 29-ти. После жената излиза в болничен, пък аз чочвам да щъкам с бележки - вече имам пет. Тъй че оздравявайте, че му се види края.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз смомзнам, че повече без респираторни маска никога няма да излизам!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24В бункер не, но в хубавата вила във Варна, детонгледа към морето и им жасейнпе, мога и 5 да изкарам ;)
25
1
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
Точно за стадния имунитет говори и вирусолога. Гледах го сутринта, но умишлено не го довърши във видеото, остави отворен край. Но всички се сещаме, какво значи да не можеш да затвориш като Китай всичко, понеже е Европа и трябвало друг подход? Ами те са два подходите, то е ясно - стаден имунитет.
24
1
 
7
 
! Отговори
доц.Мангъров преди 4 години
Абе правите какво правите - на моята ще дойдете. Неизбежно е, казвах го още преди месец - 2 пъти ще обиколи Света за две години и ще трябва да се запознаят с вируса 70 - 80% от популацията. Ето пример сега и Пекин и Шанхай ги почва ... Няма спиране това. И три години в бункер за оцеляване да седим, като излезем, ще го изкараме, защото другите ще имат имунитет.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20, руснаците правят 4 теста:1-ви тест при симптоми;ако е положителен -2-ри тест при приемане за лечение в специализирано болнично заведение;3-ти тест на 3-тия ден от постъпването в специализирано болнично заведение;4-ти тест на 10-тия ден от постъпването в специализирано болнично заведение.Към днешния ден в Русия се произвеждат по 1 500 000 теста в денонощие.
22
1
 
6
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
Това и аз мога да го кажа.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези приказки доказват единствено, че устойчиви решения в ЕС няма. А ние питаме: защо храним европолитиците с многохилядни заплати в юро?
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да изследват задължително всички хоспитализирани болни с двустранна бронхопневмония за "КО-ВИД" 19. Едва тогава ще стане ясна клиничната картина в страната!
19
2
 
4
 
! Отговори
ТОДОР преди 4 години
в Япония няма кой знае какви мерки, и няма проблеми
18
1
 
4
 
! Отговори
До № 1612121 преди 4 години
До 16:Може би, но кой ще е победителят?
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата трябва да подпомогне бизнеса з около 2 месеца, след уговорката, че след като преодолеем заразата бизнеса да върне взетата сума, ама с лихвата, че пенсионерите и те чакат на клона. А и всички на държавна хранилка и те чакат.
16
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борбата ще приключи още тази седмица.
15
3
 
3
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
ами как какво- "Фиииуу" - ще правим като вятъра .политиците мислят как да не загубят подкрепа за изборите и от там всяка държава решава дали и какви мерки да предприеме.
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е прав донякъде,светът не може да спре да се върти заради вируса,в съвсем близко бъдеще, ако не се намери ваксина или това чудо не отшуми,за съжаление е въпрос на време да бъде възприета и друга стратегия за справяне с проблема,става въпрос за "стадният" имунитет!