Ще има нова пандемия, ако Китай не забрани търговията с диви животни

Коронавирусът възникнал чрез пряк контакт между животни и човек
28 мар 2020 11:48, Елка Василева
208
Ще има нова пандемия, ако Китай не забрани търговията с диви животни
Снимка: архив, БГНЕС

Едни казват, че новият коронавирус бил предаден на човека от прилеп, други - от броненосец. Едно е ясно: Китай най-после трябва да забрани търговията с диви животни. В противен случай скоро ще преживеем нова пандемия, пише Дойче веле.

В началото на епидемията ЕС изпрати на Китай 50 тона защитни облекла и медицинско оборудване. Те бяха предназначени за Ухан, където вирусът се прояви за първи път. След като кризата там бе овладяна, Китай започна да изпраща медицински консумативи на Италия, Испания, Гърция, но и на страни, които са извън ЕС.

Тази помощ е добре дошла навсякъде, където възможностите на местното здравеопазване вече са надхвърлени. С оглед на здравната криза "солидарността и сътрудничеството са най-мощното оръжие, с което разполагаме", каза китайският държавен ръководител Си Дзинпин.

Кога Китай ще забрани търговията с диви животни?

"Пекин се опитва да се представи като спасител в нужда. Пандемията променя съотношенията във властта: Китай иска да смени САЩ като "сила, която се грижи за света"", написа вестник "Ханделсблат". Изданието подозира, че Китай иска да пренапише историята на тази епидемия.

Още по темата

Истината е първата жертва във всяка война. Това си пролича и в сегашната криза. Но след като в САЩ броят на заразените и починалите от коронавирус нарасна толкова стремително, едва ли някой може още да твърди, че вирусът е бил нарочно създаден в някоя американска лаборатория.

Истината е, че той е възникнал чрез зооноза - т.е. чрез пряк контакт между животни и човек. Така някои болести по животните се пренасят и върху хора. Обикновено преносители са бозайници - нашите най-близки родственици в животинския свят. Такъв беше случаят при появата на СПИН, при Ебола, ТОРС, а сега и при COVID-19.

Еволюционният биолог Джаред Даймънд и вирусологът Натан Улф нагледно показаха на страниците на "Зюддойче Цайтунг" как опасните животински вируси се прехвърлят върху човека. Вирусът на ТОРС (Тежкък остър респираторен синдром), а по всяка вероятност и на COVID-19, са били пренесени върху хора на китайски пазари за диви животни, където те по традиция се продават за консумация или за целите на традиционната китайска медицина (ТКМ). При COVID-19 се предполага, че това е станало чрез люспести животни, пише сп. "Нейчър".

Освен това в ТКМ на люспите на някои бозайници се приписват чудодейни лечебни качества, а в гъстонаселените градове на един глобализиран свят не е необходимо много време, докато една локална зооноза се превърне в световна пандемия.

Пазарът за диви животни във Ухан беше затворен след появата на новия вирус, но дори и Комунистическата партия на Китай не смее да сложи окончателно край на всякаква търговия с диви животни. Животинските съставки и субстанции, изготвяни от тях, са прекалено важни за ТКМ.

Националната здравна комисия на Китай наскоро дори препоръча една инжекция с екстракт от жлъчния сок на мечка като препарат срещу тежки и критично протичащи инфекции с коронавирус.

Поне от 8 век насам е известно и лечението с добиваната от жлъчната течност урсодеоксихолева киселина, която се използва срещу камъни в жлъчката и болести на черния дроб.

А миналата седмица държавната китайска осведомителна агенция Синхуа публикува заглавието: "ТКМ предлага ориенталска мъдрост в битката срещу новия коронавирус". Там се твърди, че ТКМ е доказала успехите си в битката срещу всички досегашни епидемии, включително и срещу ТОРС.

Да се подготвим за следващата пандемия

ТКМ играе важна роля и в редица други региони на света извън самия Китай. Затова  търговията с диви животни - като важен доставчик на суровини за тази медицина, вероятно ще продължи да съществува и след сегашната криза с коронавируса. Привържениците на ТКМ наистина могат да се похвалят с успехи - в някои области те са сравними с тези на класическата медицина. Китайските лечители твърдят, че класическата медицина просто лекува симптомите, но игнорира цялостната картина.

Еволюционният биолог Джаред Даймънд и вирусологът Натан Улф неслучайно твърдят в тази връзка, че още преди да сме преодолели сегашната криза с COVID-19 би трябвало вече да се настроим за следващата пандемия. Според двамата учени незнанието и нехайството и в бъдеще ще водят до прехвърлянето на зарази от животните върху човека. А една световна забрана за търговия с диви животни би могла поне да намали рисковете от нови смъртоносни зоонози.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди години имаше новина:Американец стрелял по броненосец в градината, последвал рикошет и куршумът уцелил тъщата.Същата история и сега.
110
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 116ВирОса не е изпуснат случайно а е нарочно пуснат като атака срещу Китай и Иран. Пренесен е от евейския професор от Харвард Чарлз Либер. Той е продавал на китайците американски разработки за биооръжия. Което е стара еврейска традиция. Продават американски военни тайни на техните врагове. За тази цел е пътувал до Ухан и най-вероятно просто между другото е решил да пусне вирОса на пазара в Ухан. Пак по сатра еврейска традиция. Те обичат да разпространяват чуми сред гоите.
109
8
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
до 119 Русначето:):):)Кажи къде тук в България мога да си купя филе от змия и костенурка с ориз бе каскет?:):):):)А в Комунистически Китай на всеки пазар продават за ядене змии,гущери,кучета,котки,плъхове,червеи,мравояди,маймуни,*** и всекви други буболечки:):):):):)
108
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига глупости. Коронавироса е направен в еврейска лаборатория. Не е виновен китай, нито прилепите.
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво стана с мора по добитъка?! Може би другите болестотворни организми са си казали:Ау, коронавирусът е тук, бягаме!Лош санитарен контрол и хибридна война, брат, като лошият санитарен контрол е равен на слаба държава.
106
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе "Тонка". Ти в саксия ли си расъл? Чувал ли си какво обича българина като "деликатес"? Жабешки бутчета,змия на филе,костенурка с ориз и да не изброявам. А дивеча? За съжаление днес и него го мори "съвремието" в което живеем,Та го навестиха всякакви болести и него в БГ! За американофилизма в България да не говорим! То и Ти със Странджата,Зозо и Хахаха сте се заразили като тролчета на ГЕРБ тук!-:) Та днес всеки се е "заразил" с нещо в БГ уви! Хората са в карантина ,но вие "работите" от къщи!
105
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На теб кой ти каза, че Китай са виновни?- Тръмп?!Във време на хибридна война, моето момче, всичко е възможно!Освен това само и-дио_тите плюят срещу вятъра!
104
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Китай трябва да се наложи международна изолация, заради това, което причиниха на останалия свят и поради факта, че нямат никакво намерение да се цивилизоват. При следващия такъв вирус, да си *** само китайци!
103
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ имат най-много биоинженери и правят отдавана опити за нови оръжия с плъхове, прасета и др. животни. Достатъчно е да избяга някое животно, комар, *** и т.н. или да умре и после се разнася зараза дори и да не е умишлено.
102
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както е казал Платон: Демокрацията е най-слабото държавно управление, защото е некомпетентно. Разни индивиди ми развяват антикомунистически лозунги без да знаят за какво иде реч.Иде реч за капиталистически империализъм, който е последната фаза на капитализма, както е казал друг автор К.Маркс.Последната фаза на човешката цивилизация или ще е комунизъм с обществена собственост върху средсвата за производство, или хаос.Личният успех на всяка цена отстъпва като парадигма пред колективния.
101
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно сигурно е, че ако Китай не спре търговията с диви животни, ще има нова световна пандемия. Също както е сигурно, че ще има такава и ако не спре търговията с диви животни.
100
0
 
12
 
! Отговори
Песъчинката преди 4 години
Пациент 0 е жена продаваща стриди в Ухан но се е заразила от тоалетните където са ходили и продавачи на диви животни!Жената вече е добре но светът зле!
99
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко беше, Китай помага, Китай майка и баща, а реално знаете ли колко Облекло и маски са 50 тона. Че и от ЕС висококачествени, сега Китайците връщат жеста с нискокачествени и всичко е точно.
98
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако направим сравнение със соц. здравна система и сега, през соца се знаеше кой къде е бил по света, имаше и малария, но се реагираше чрез стриктен контрол веднага и за доброто на пациента.Всяка поликлиника и днес има обособени карантинно с отделен вход, днес обаче въпросното не се ползва като такова.Защо???Всяка поликлиника може да направи подобен филтър, където да се спазват стриктно санитарни правила, а не да се лекуват пациенти по телефона за да не стане късно за адекватно лечение.
97
8
 
13
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
В Комунистически Китай хората ядат кучета,котки,плъхове,***,прилепи,змии,мравки,маймуни,медузи,мравояди,врабчета,червеи,*** и кво друго ви идва на акъла:):):):)После тук другарите разправят колко високо технологична нация били:):):):)
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре. Явно има 2 версии кой пусна вируса случайно,или нарочно. Трява международно разследване,а Китай не призовава за такова. Освен това като гледам броя болните и жертвите в редица държави как така се оказа,че Китай даде толкова малко болни и жертви,при положение,че огнището беше в 11 млн град?
95
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойче веле е американска пропагандна медия.. всички медии в окупирана Германия са под контрола на ФАЩ. Китай е следващата суперсила, свиквайте гoведари. Опита ви да срутите Китай като му пуснете вирус в индустриалното сърце се овенча с неуспех. САЩ гори и скоро ще настъпи гражданска война и разпад. Мястото ви е в музея при антиките от студената война.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 103 " Комунизъм в България НИКОГА НЕ Е ИМАЛО! Че тия които ни управляваха тогава ,сами се наричаха "комунисти" е друга тема! То и сега ни управлява ГЕРБ вече десетина "жалки" години. Но не значи че хората са Гербаджии нали? -:) Днес думата комунизъм ," амбицира " в омраза само младото поколение след 1989 г за тогавашният строй! Ние които го помним,се усмихваме само За наивността им! -:)
93
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Do 100 Не бъркай 2 та щата! Основно политико икономическата война,е между САЩ и Китай! Китай дръпна много напред в последно време.И "някой" трябваше ако Не да ги спре.То поне да ги забави! Но грешно е преценил нещата! Не е предполагал,Че вируса ще се върне Пак от където е тръгнал! Това да си " 1ви" Днес.Не подбира средства! -:) Факт!
92
3
 
6
 
! Отговори
Люспест биохимик преди 4 години
То кой има изнесени лаборатории, кой си играе с дявола. Кой плаща на тези лаборатории. Щатите тарикатски са изнесли изработката на вируси и преработката на уран. Сега кой може да каже дали двоен агент или просто хигиенист е изнесъл вируса. И после ни лък яли ни лук мирисали. Само че им се върна щото имат десетки милиони китайци, корейци още от 150 години.