Туризмът след кризата - ваучери за почивки за борещите се с вируса?

Министерството на Ангелкова обяви две групи мерки за ситуацията
21
Туризмът след кризата - ваучери за почивки за борещите се с вируса?
Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма обяви, че има две групи мерки за туристическия бизнес у нас - съхраняващи работни места и потенциала на компаниите, а след кризата за привличане на туристи.

Още по темата
По-рано стана ясно, че заети в бранша са внесли подписи с искане за оставката на ресорния министър Николина Ангелкова, като мотивите са за липса на план за справяне със ситуацията.

Ведомството разработва механизъм за отпускане на ваучери за късен летен сезон, чиято цел е да насърчи вътрешния туризъм. Обмислят се и ваучери за най-рисковите лица – хората от първа линия в борбата срещу пандемията, които ще могат да почиват в обекти, вписани в Националния туристически регистър. 

Министерството на туризма е готово с проект на Стратегическа кризисна програма за реклама, която трябва да стимулира възстановяването на позициите на туризма след кризата. Този документ се фокусира отново върху вътрешния туризъм, българските туристи и туристите от съседните страни, които обичайно не ползват авиоуслуги. Целта е късното лято поне частично да покрие огромните щети, предизвикани от пандемията. Надежди за това дава фактът, че засега няма отменени резервации за туристически посещения след 15 юни, уточняват от ведомството.

Институцията предложи в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение да се предвиди краткосрочна форма за подкрепа на предприемачите в туризма. Според промяната туроператор, който трябва да възстанови на туриста платена вече сума за отменено заради извънредното положение пътуване, да му предложи ваучер на същата стойност. Ако туристът не е съгласен с този вариант, може да му се предложи споразумение за туристически пакет заместител. Ако и този вариант не е подходящ за потребителя, туроператорът трябва да възстанови сумата до месец след отмяната на извънредното положение, съобщиха от ведомството.
 
Отчитайки тежката ситуация, в която изпаднаха туроператорските фирми и след серия от срещи с тях, Министерството на туризма внесе предложение и Народното събрание прие да се даде отсрочка за плащане към клиентите на туристически услуги. Тя е вече до 13 юни 2020 г. (ако извънредното положение бъде прекратено на 13 май). Това бе възможност за туроператорите да преговарят с клиентите си по вариантите за ваучер, отлагане на същото пътуване за нова дата или кои от тях държат да получат обратно вече инвестираните в почивката средства.

От началото на извънредното положение туристите бяха посъветвани да изберат ваучер или отлагане на почивката, за да подкрепят българския туризъм.

Настояването на някои туроператорски организации обаче веднага държавата да регламентира 12 или 18 месечен мораториум върху плащанията на средства към потребителите за неосъществени почивки ще освободи от финансовото бреме фирмите, но би поставило в неизгодна позиция една част от потребителите - и то точно тези, които в пандемията, заради съкращения или болест, нямат шанс да ползват почивката си в близката година, а средствата, платени за нея, са им спешно необходими, за да покрият ежедневните разходи за семействата си, заявяват от министерството.

Друга мярка в подкрепа на бизнеса е, че с един месец след края на извънредното положение бяха удължени и сроковете, посочени в Закона за туризма по отношение на права и задължения на лицата и фирмите в сектора. В тази рамка са и сроковете за всички видове документи, както и сроковете по компетентността на специализираните комисии в туристическата администрация.

През периода на извънредното положение са преустановени проверките за категория и сертификация на обектите. При положение че крайният срок на съответните удостоверения и на временните удостоверения за дейностите изтича, той се удължава също с един месец, отчитан след отмяна на извънредното положение. 

Съвместни указания и препоръки с КЗП, свързани с вече сключени договори за туристически пакети, реализацията на които е невъзможна при извънредното положение, са публикувани на интернет страницата на Министерството на туризма. В конкретна помощ на бранша Министерството на туризма изготви също Декларация за пътуване на собствен риск и Препоръки към местата за настаняване за дейността им след края на извънредното положение.
 
Като дългосрочна мярка институцията се връща и към идеята за създаване на Гаранционен фонд, която преди няколко години беше отхвърлена от бизнеса. Тя не е нова, но за да се реализира този път, е нужно бизнесът консенсусно да я подкрепи и да бъде подложена на широко публично обсъждане.
 
Наша цел безспорно са и дългосрочните мерки в подкрепа на сектора през следващия програмен период по оперативни и други програми на ЕС до 2027 г. Разчитаме, че в близко време ще стартира също насочването на около 20 млн. лв. безвъзмездни финансови средства по ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 за микро- и малки предприятия в туризма, посочват от МТ.
 
Министерството на туризма подготви и механизъм за управление на морските плажове в условията на извънредно положение и изисквания за ползването им за сезон лято 2020 г., което отговаря на мерките срещу разпространението на коронавируса.

Законът за мерките и действията по време на извънредното положение въведе облекчението да не се начисляват наказателни лихви и неустойки и от него могат да се възползват фирмите в туризма. Факт е финансовото подпомагане под формата на потребителски безлихвени кредити до 4 500 лв. или 3 транша по 1 500 лв. със срок на връщане 5 години и с 6-24 месеца гратисен период. Мярката важи и за самоосигуряващите се, сред които са екскурзоводи, ски учители, планински водачи. В подкрепа на бранша се включва и мярката, известна като 60:40.

Гъвкави финансови инструменти за бизнеса, включително за туризма, предлага и Фондът на фондовете чрез три финансови инструмента. Друг вид бърза помощ са бизнес кредитите за малки и средни предприятия. Българската банка за развитие вече дава по-високи портфейлни гаранции към търговските банки и пуска в ход своя програма за насърчаване на микропредприятията.

В тежката ситуация повече от всичко е нужно обединение и солидарност в осъществяването на тези мерки, за да се преодолеят щетите от световната зараза, посочват от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Shshs преди 3 години
Да мисля, че твърде дълго време съм жертва на борбата с корона вируса... Започва да ме изтощава четенето на безсмислени статии. Моля Ви, да ми подарите ваучерче за екскурзия. Благодаря!
15
1
 
4
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 4 години
А бе, държавното първенство по конен спорт не го ли отмениха заради корона вируса !Щото гледам , че вече публикувате снимки ...
14
1
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
*** госпожа,моля ви...Още ли сте лице на Българският туризъм???Госпожа моля ви,плашите туристите...
13
1
 
8
 
! Отговори
Приятел на Гърция преди 4 години
Госпожата с гоуевия нос може да прави сянка по морето този сезон за шведите,защото българите пак ще липсват.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ги няма обещаните 1000 лева чисти към заплатата, сега ще обещаваме купони за щастливото бъдеще.
11
1
 
5
 
! Отговори
Значи за едни преди 4 години
Постоянно привилегии сега и ваучери за другите който сме непотребни стой в къщи без заплата до второ нареждане иначе идват тези дето ще си почиват да се поуморят малко....тоя се побърка за него няма обикновени хора --кинти само за фирми и тези дето пазят едни убавци от. народната любов.....отвратително разделяне на хората по значение от гледна точка на пазене на ,,елита,,такова разделение на народа всеки срещу всеки по имущество по партии по статус по цвят по възраст ,по кой на коя линия
10
0
 
8
 
! Отговори
НикойЛинке преди 4 години
Кога успя да ги изработиш толкова бързо бе джанам ?Тези празнословия могат да минат в Крумовград, ама тук НЕ !
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алу ваучера кой ще го плаща, 10 - те милиярда дето се чакат ли?
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрахте ли, че туризъм такъв какъвто беше няма да има, още дъъълго, дълго време!Ще оцелеят само най-добрите и най-гъвкавите.Тези, за които клиента е бог. Чистота, добра храна, атрактивни цени и отлично обслужване!Другите отиват да работят нещо друго. *** ипульо не може да прави добър туризъм. Министерството е излишно, може да се спестят доста пари, които да се вложат в по смислени бизнеси.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички, които си стоим вкъщи и си загубихме работата се борим с вируса. Отделен въпрос е, че не щем такава награда. Уж безплатна почивка, а държавата превежда едни пари по едни тарифи. С нашите пари ще спасяват мутренски бизнес.
6
0
 
13
 
! Отговори
V преди 4 години
Трябва да се подкрепя само работника ,а не да се дава на работодателя .А ако се стимулира само вътрешния туризъм какво става а Българя еар и къв е смисъла от ЕС ??? България еар ще се превърне в карго фирма но тогава е важно дали фурмите стават за компоти ;) На фурмите поне парашути не им трябват :)))
5
2
 
12
 
! Отговори
Внимание !!! преди 4 години
Ковид19 от отходни тръби на ВиК, отива право в морето.Заразата дебне във водата.
4
1
 
17
 
! Отговори
нико преди 4 години
дехидратиран кон
3
0
 
23
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Е нали знаете на кой са хотелите в 80%? Що не се подкрепи някоя леярна или стопанство с 20 крави. Каквото се прави се прави с идеята да се открадне(усвои) или да се дадат пари на наши хора тоест на нас. На никой не му пука за хората и така вече 30 години.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приложението къде има свободни шезлонги и чадъри малко ли ви е ,бе ? Жената го е измислила, ненапразно е 3-ти мандат министърка на плажните концесии
1
1
 
23
 
! Отговори
Оставка преди 4 години
Това същество на снимката жена ли е, мъж ли е, к'во е там? *** с перука?За външния му вид толкоз. За вътрешната страна на черепната му кутия и толкова не може да се каже, то интелект в него няма.Туристически сезон ли? Я стига глупости.