Как 95-милионен Виетнам "излиза сух" от коронавируса – без починали

Само 268 са заразените в страната, която граничи с Китай
25 апр 2020 22:30, Елка Василева
109
Как 95-милионен Виетнам "излиза сух" от коронавируса – без починали
Снимка: архив, БГНЕС

Виетнамските власти отслабиха в сряда стриктната карантина, обявена от 1 април в най-големите градове и провинции с цел да не се разпространи коронавирусът. Мерките за строга социална изолация дадоха възможност 95-милионната държава, граничеща с Китай, да избегне епидемията - общият брой заразени е под 300 при нулева смъртност.

Виетнам не разполага със средства за масово тестване и се насочи към бюджетен модел на борба с COVID-19, включващ главно изолация на огнищата и активна профилактика. И моделът успя да се покаже ефективен.

Честваната във Виетнам на 22 април на 150-ата годишнина от рождението на Владимир Ленин, по повод която лидерите на управляващата Компартия и на правителството поднесоха цветя пред паметника на вожда на световния пролетариат в центъра на Ханой, фактически бе двоен празник за жителите на страната, пише Сергей Строкан, "Комерсант".

В сряда сутринта Националният комитет за предотвратяване и мониторинг на COVID-19 съобщи, че през последните шест дни в страната не е регистриран нито един нов случай на заразяване с коронавируса.

Общият брой болни към сряда бе (поне по официални данни) 268; оздравелите са 222 и нито един не е починал.

С оглед позитивната тенденция от последната седмица премиерът Нгуен Суан Фук заяви още в понеделник, че страната може постепенно да пристъпи към смекчаване на строгата карантина, обявена до 22 април в 12 от най-големите градове и региони, включително Ханой, Хошимин и Дананг. Социалното дистанциране изглежда ще бъде отменено изцяло до 30 април.

Отправяйки сигнал, че Виетнам се връща към нормалния живот, на заседание на кабинета във вторник премиерът нареди до началото на юни да се приключи подготовката за въвеждане в експлоатация на първата линия от метрото в Ханой.

Същия ден Нгуен Суан Фук разговаря по телефона с руския премиер Михаил Мишустин и го покани на официално посещение в Ханой, "веднага щом бъдат отменени ограниченията заради коронавирусната инфекция". Пресслужбата на Мишустин информира: "Правителствените ръководители обсъдиха перспективите за укрепване на взаимодействието в борбата с новата коронавирусна инфекция, наблягайки върху развитието на контактите между медицинските специалисти и здравните заведения в Русия и Виетнам".

Още по темата

На фона на новините за стремително разпространение на пандемията в Югоизточна Азия, където палмата на първенството по ирония се държи от регионалните икономически лидери - Сингапур и Индонезия, Виетнам с един от най-ниските доходи на глава от населението успя да постигне и един от най-ниските показатели по брой на заболелите. Сред десетте страни от АСЕАН - Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, председателствана тази година от Виетнам, практически незасегнати от пандемията остават също Мианма и Лаос. Като председател на АСЕАН Нгуен Суан Фук свика миналата седмица спешна среща на върха чрез видеомост, сподели с другите държавни лидери виетнамския опит и договори с тях засилване на взаимната подкрепа в борбата с пандемията.

Уникален остава будещият все повече интерес в региона виетнамски модел в тази борба, позволил граничещата с Китай страна да приключи войната с COVID-19, без да изгуби нито един човешки живот. Принципната отлика от други азиатски истории на успеха - корейското и тайванското "коронавирусно чудо", е там, че Виетнам можа да спре болестта с минимални разходи: без масово тестване, без активно внедряване на дигитални технологии за контрол на самоизолацията.

След като на 23 януари в страната бяха установени първите случаи на заболяване (вирусът бе открит у двама граждани на КНР, пристигнали на 13 януари от Ухан и приети в болница десетина дни след това), Виетнам заложи най-вече на активна профилактика и обяви строги, но селективни мерки за социална изолация. В рамките на режима, въведен в страната от 1 април, на хората бе забранено да излизат навън без жизненоважна нужда, затворени бяха моловете и туристическите обекти в най-големите градове, а всички масови прояви бяха отменени.

Виетнамско ноу-хау стана разработената концепция за "класификация на рисковете".

Тя даде възможност Националният комитет за предотвратяване и мониторинг на COVID-19 да раздели 63-те провинции в страната на няколко региона - с високо, средно и ниско ниво на коронавирусна заплаха. Съответно варираха и мерките за социално дистанциране в зависимост от градацията на един или друг град или провинция. Класификацията на рисковете отчиташе няколко ключови фактора: разположение на региона, брой и плътност на населението, наличие на промишлени предприятия и инфраструктурни обекти, на места за настаняване на чужденци, а също така възможностите на системата за здравеопазване и потенциала за реагиране на пандемията.

"Действията на виетнамските власти надхвърлиха всички очаквания - те бързо затвориха границите и ограничиха движението и контактите в районите с клъстъри на COVID-19", признава експертът на Eurasia Group Питър Мамфорд.

Накрая, самите виетнамци сочат като друг немаловажен фактор за успеха си "ръководната и направляваща роля" на Компартията, призоваваща народа да се сплоти и да възприема борбата с пандемията като битка с външен враг, в която трябва, както и неведнъж в историята досега, на всяка цена да постигне победа. Призовал нацията да остане бдителна, премиерът Нгуен Суан Фук предупреди: "Не бива да допуснем нито една грешка, за да не се върне болестта пак в нашата страна"./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
23
 
! Отговори
Киро преди 4 години
Просто хората не си пишат починалите на вируса, а на реалните причини, рак, инфаркт, инсулт и тн.
37
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пийте по един дезинфектант за здравето на гениалния бай Тръмп и много не го мислете. Заложихте на губещата страна
36
2
 
32
 
! Отговори
1244 преди 4 години
Тука хората също си спазваха мерките,докато не започнаха едни тъм,нолилави да се връщат от чужбина,да ходят на тумби из магазините,по улиците,да вдигат купони.Когато никой не ги спира ,започваш да мислиш,че нещо с тоя вирус не е наред,щом границите за цялата тая пап,лач са отворени и пристигат всеки ден,ако беше толкова страшен ,първо тях трябваше да затворят под карантина,а не първо да фалират държавата,а тия да си вилнеят и да пълнят сега болниците.
35
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Виетнам всеки който влизаше от чужда държава се поставяше в изолатор директно от летището или от сухопътна граница. Ако Годжи и оня от заразната вместо да викаха нема курана пред мисирките бяха изолирали всички които се прибираха след 20 години гурбет, сега нямаше да стоим затворени без работа и доходи. Но пък нямаше да има заразени и триполовите нямаше да им дадат 800 милиона евро плюс 300 000 които трябваше да върнат. Сега ще си ги делнат а ние с 10 милиарда в повече дълг. Честито.
34
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами как ... спазваха си мерките, които доста съвпадат с нашите, но там 90% от хората не се мислят за: "номер 1 съм ама все не ми върви"
33
3
 
10
 
! Отговори
Ами преди 4 години
"Степента на заболяването се простира от лека до много тежка, и дори до смърт. Хоспитализациите и смъртта се случват най-вече сред рисковите групи от населението. В световен мащаб епидемията се оценява на 3 до 5 милиона случая на тежки заболявания, и между 290 000 и 650 000 респираторни смъртни случая". Горният цитат е от доклад на Световната здравна организация, но не се отнася до коронавирусната пандемия. Става въпрос за обикновения сезонен грип.
32
6
 
24
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
И нашата гербаджийска компартия ръководена от Вожда ще пребори Вируса.Защото Вожда е един непобедим и велик милиционер-личен слуга на Тато , а сега слуга на всеки ,който го потупа по плешивата кру.атуна.
31
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със сигурност имат и повече заразени, че и умрели , но след като почти не са правили тестове, декларират грандиозни успехи.Така е при всички диктатури! Тях вируси не ги ловят!?
30
5
 
7
 
! Отговори
Да преди 4 години
Всеки комунист чувства задължение по съвест да вярва безрезервно на партията - колкото е по-голяма лъжата, толкова по-силно и свято е усещането за добре изпълнен дълг !
29
2
 
6
 
! Отговори
Петърчо 2 преди 4 години
От друга страна същия този Тръмп не вижда нищо лошо в това да пита доктори дали от дезинфектантите може да се направи ваксина. И Китай им е виновен? Българите са казали "Сами ще се унищожим". С поведението си САЩ точно натам са тръгнали. И ако това ви личи като тирада срещу запада и демокрацията не сте познали. Това е само наблюдение за което не искам да се окажа прав. Проверете също как от Алпите тръгна заразата в Европа и ще видите защо запада сам си е виновен.
28
1
 
2
 
! Отговори
dah takkar преди 4 години
я един американофилски ки л еш са обадил,залозите са начин да си изкараш някой лев в повече,вчера само динамо минск ми изкара колкото половината месечната заплата
27
4
 
17
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
Тези са друг свят! През 1954 биха франсетата и през 1974 хамериканците!!!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До шшИзвинявам се, единственото ми оправдание е, че не мислех да посоча всички такива страни, иначе трябваше да включа Венецуела, Куба и пр., но, да, Страна в която е подсъдно да се използва думата коронавирус определено е пред страна която просто няма такъв.
25
2
 
3
 
! Отговори
шш преди 4 години
До Къде е ракиятаБраво! Слагай чашата под камерата.Ей сега ще ти я пусна...
24
5
 
23
 
! Отговори
Петърчо 1 преди 4 години
Едни викат лъжат други викат не. Равносметката е че САЩ, Италия, Испания, Франция и Германия (не колкото останалите но все пък) се провалиха в борбата с вируса въпреки че се смятат за лидерите в много отношения. Дали е истина това с Виетнам или не няма значение... Това да викате че лъжат а да забравяте как запада не се справя е дефиницията на поговорката "Присмял се хърбел на щърбел". В момента Тръмп обвинява даже и СЗО само за да отвлече вниманието от некадърното си управление на кризата.
23
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само четете: " Бързо затвориха границите". Нащите граници още са отворени, излитат и кацат самолети от Великобритания и т.н. Стоим си вкъщи, стоим си, а прибиращите се "българи" си внасят т. нар. COVID 19
22
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно на американците не им се занимава все още с Виетнам. Дълго ще им държи влага.
21
0
 
12
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До 19: Прочети повърхностно само за Виетнам от 1970 г към ден днешен и ще ти стане ясно,как,защо и по каква причина Виетнам са над 95 млн в момента.
20
1
 
4
 
! Отговори
Профилактика преди 4 години
Имапрофилактика, но не казват каква е
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи премиерът "призовал" 95 милиона Виетнамци и готово! Да, да ама не!