Защо коронавирусът удря силно хора с чуждестранен произход в Швеция?

Пандемията хвърли светлина върху слабостите на интеграционния модел
Обновена: 22 апр 2020 22:43 | 22 апр 2020 21:45, Елка Василева
83
Защо коронавирусът удря силно хора с чуждестранен произход в Швеция?
Снимка: архив, БГНЕС

Според някои става дума за липса на информация, а според други за невнимание: в Швеция хората от чуждестранен произход са сред най-засегнатите от коронавируса групи - явление, на което властите се опитват да противодействат посредством информационни кампании на различни езици.

Швеция, с население от 10,3 милиона души, която е известна с благосклонната си приемна политика, от 2010 до 2019 г. е предоставила убежище и право на семейни събирания на над 400 000 души, по данни на имиграционните й служби. След наплива от мигранти страната възстанови в края на 2015 г. контролните пунктове по границите си и въведе по-строги изисквания за прием, пише Франс прес.

За много от новопристигналите обаче интеграцията се оказва трудна: няколко хиляди имигранти не владеят шведски език и днес за тях няма работа на един пазар на труда, който изисква висока квалификация.

Още по темата

В крайна сметка те се настаняват в бедните квартали в периферията на големите градове, където не се говори много на шведски и където нивата на безработица и на престъпност са високи.

Шведската агенция за обществено здраве заяви тази седмица, че пребиваващите в Швеция сомалийци са сред най-засегнатите от COVID-19, заедно с родените в Ирак, Сирия, Финландия и Турция.

"Трябва по-добре да достигаме до тези групи с различни типове съобщения, за да ги защитим по-успешно", заяви пред Франс прес епидемиологът Андерс Тегнел, който уточни, че не знае защо вирусът се разпространява толкова много сред тези групи.

В Стокхолм, епицентър на епидемията в Швеция, хората от чуждестранен произход са над 40 процента от 13-те хиляди регистрирани случая на заразяване с вируса.

Данните, публикувани миналата седмица от здравните власти на региона, показват, че в най-бедните райони на града, наричани още "уязвими зони", са регистрирани повече случаи на заразяване с коронавирус, отколкото на други места.

Над 550 000 души живеят днес в една от тези 61 зони в цяла Швеция, според доклад, поръчан през 2019 г. от "Глобал вилидж", местна правозащитна организация.

Ако имигрантите (родените в чужбина и тези с родители, родени в чужбина) са 24,9 процента от населението на Швеция, то в "уязвимите зони" те са 74 процента.

Обикаляне на кварталите с цел обясняване на ситуацията

В Якобсберг, беден квартал в Северозападен Стокхолм, група от седем тийнейджъри започва под лъчите на пролетното слънце своята информационна обиколка, имаща за цел да се разяснят на жителите опасностите от коронавируса.

Със зелени жилетки на гърба си и с информационни брошури в ръка, всеки от тези "млади посланици", работещи за кметството, се опитва да обясни ситуацията на минувачите.

"Опитваме се най-вече да достигнем до тези, които не разбират какво се случва от шведските медии", казва пред Франс прес 17-годишният Мустафа Джасем.

На руски, фински, арабски, тигриня, сомалийски... брошурите са налични на двадесетина езици.

Според София Куел, местна координаторка в кметството по въпросите на сегрегацията и интеграцията, младежите помагат на властите по-лесно да достигнат до някои хора.

"Не става дума просто за напечатването на информационни брошури на различни езици, става дума за намирането на информационни канали, които хората ползват с лекота", обяснява тя.

Властите се опират за комуникация също така на спортните клубове и културните асоциации.

Липса на разбиране

Информирането продължава да е ключът на шведската стратегия за борба с коронавируса.

Досега северната страна възприема по-мек подход по отношение на епидемията в сравнение с други европейски страни. Здравните власти призоваха всички да проявят отговорност, да спазват социална дистанция, стриктно да спазват правилата за хигиена и да се изолират при появата на симптоми.

Единствените сериозни ограничения са забраната за събирания на повече от 50 души и забраната за посещаване на старческите домове.

В края на миналия месец Организацията на шведско-сомалийските лекари сигнализира, че от първите 15 смъртни случая в Стокхолм шестима са сомалийци.

В интервю за шведската държавна телевизия Джихан Мохамед, лекарка и член на административния съвет на асоциацията, заяви, че не е имало информация за коронавируса на сомалийски език в началото на здравната криза, като уточни, че и други фактори може да са изиграли роля за тази бройка.

Въпреки че Швеция е на едно от челните места в класацията на домакинствата от само един човек, в сомалийската общност "в един и същи апартамент може да живеят няколко поколения", изтъква тя.

Според Хамид Зафар, роден в Афганистан бивш директор на училище в Гьотеборг, липсата на информация не е основната причина за проблема - става дума, по-скоро, за липса на разбиране от страна на властите на това население, което се понякога има различни социални характеристики.
Според част от тези хора е абсолютно немислимо да не посещаваш възрастните хора, изтъква Зафар в статия за изданието "Гьотеборгс-Постен".

Истинският "мъртъв ъгъл" на властите обаче се крие във факта, че някои групи имат собствени социални мрежи, собствени властови йерархии и собствени властови фигури.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
4
 
! Отговори
бог да прости Европа преди 3 години
Хамид Зафар,роден в Афганистан,директор на училище в Стокхолм.Джендърите унищожиха християнска Европа.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не?
56
3
 
49
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Първо - швеците по принцип са дистанциран народ в смисъл на социални контакти.Второ - мигрите са МPЪCНИ. Тия от сомалия са свикнали да п.каят и с.рат там, където пият вода.Трето - швеците не са длъжни да пишат брошури на шимпанзетовските им езици (да ме прощават шимпaнзетата), но мигрите са длъжни да научат езикът на страната, в която са се намъкнали.Четвърто - те на 80% са и неграмотни.Пето - нямат и намерение да работят.
55
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интересни хора пишат тук, те някои от индианците не са се научили да си мият ръцете 50 години, вие искате да се научат даговорят и разбират шведски за 2-3 години.КАК ДА СТАНЕ ТАЗИ РАБОТА???
54
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но все пак плийз, не слагайте финландците, че и руснаците в един куп с мю мю ните. Финландците са възпитани, а русите са си руси.
53
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шведите като нация са дистанцирани, дисциплинирани и имат хигиенни навици. В САЩ също има наблюдение, че вируса удря повече цветнокожите. Въпрос на манталитет и темперамент. В Европа най- засегнати са италианци и испанци. Първите на всяка дума аморе и гуш. Вторите и мъжете се целуват в устата.
52
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да поразсъждаваме от гледна точка на вируса.Хората родени в топли страни са по-*** и имат нужда от повече слъце ,за да изработят имунна защита и вит.Д.Важи и за тези ,чиито родители са от южни държави.В началото на пролетта,нивото на вит.Д и другите витамини е ниско. Един коренен швед е много по-адаптиран и като цвят на кожа и като диета и хранителни навици,отколкото от един африканец или пакистанец.В Италия-с настъпването на пролетта ,вирусът ще взема по-малко жертви,защото имунитета се под
51
4
 
26
 
! Отговори
Каква преди 4 години
невероятна магия с цифрите прави шведското левичарско правителство, брой на приетите мамунки е: 1. за избиратели - 400к, 2. за статистиката - 550к, 3. за медицински персонал е 2,5 мил. А за приближени и хора от властта >2,5 м. Явно е голяма тайна като в Германия, от 5г. сричат над 1 мил. бежанци, ама то имало към 5,5 м. турско говорящи, а реално колко са с остналите - никой не казва, поне 10 мил. явно. Вируса ще мине и замине, тая *** обаче остава и се развъжда.
50
3
 
53
 
! Отговори
хак им е преди 4 години
като искат сомалийци, араби и тем подобна ***, те какво си мислят, че са обновили нацията и, че тези ще бъдат добри работници ли??? Ха-ха-ха смях на парцали. Това племе иска само помощи и пак пари и помощи и никакви задължения към обществото!!!
49
4
 
29
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
Хора - хора, колко да са хора ?!?!?!
48
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Норвегия е същия проблем - липса на разбиране от хора родени извън страната. Уточниха най-много от Сомалия
47
3
 
74
 
! Отговори
Jas преди 4 години
И откъде накъде шведите са длъжни да издават информационни бюлетини на една камара камиларски езици?!? Не щат ли и новини на сомалски, арабски, афганистански и прочее версии в шведските телевизии? Дошли навлеците в Швеция, от няколкото години са там, но 2 думи на шведски не са научили (че защо, в махалата са 98% само арабели) и шведите трябва виждаш ли да им говорят и пишат на бимбинистански...да ги информират че е опасно да не си миеш ръцете...провал
46
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съществителното ЕЗИК има две форми за множествено число - езици и езика. ПРИМЕРИ: много езици и 20 езика.
45
7
 
27
 
! Отговори
Ром'с преди 4 години
Ей не я оставят тази Швеция, щото тя и още 2 държави в Европа не помлушаха СЗО и сега само с Швеция ни занимава...
44
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за Италия и Испания защо няма подобна разбивка на резултата.Те бяха най-засегнати.Или искате да намекненте нещо,ама по заобиколен път?
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защого са капъци
42
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ужас. планът на глобалистите за редуциране на белите мъже е пред провал.този вирус не играе по правилата.
41
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблем няма! Сега коренните шведи ще плащат и ще се грижат за натресените им "братя". Нали това искаха?!
40
6
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пандемията удари по най-придвижващите се групи. Където има движение, там имаше бум на заразените.Швеция не е изключение, техните ромове и турци постоянно шарят навсякъде и тарашат като нашите.Възпитаните и дисциплинирани хора спазват въведените ограничения за придвижване, а мюмюн и асан кога ще ги превъзпиташ?Роденият на клон, си умира на клон.
39
0
 
22
 
! Отговори
ined преди 4 години
Аве ко ще им обясняват, той естествения подбор си знае работата.