В Турция намериха своя виновник за коронавируса – хомосексуалните

Според шефа на Дианета "заради тях гние поколението"
29 апр 2020 15:01,
199
В Турция намериха своя виновник за коронавируса – хомосексуалните
Снимка: БГНЕС

Председателят на турската Дирекция по религиозните въпроси Дианет Али Ербас е известен с консервативното си тълкуване на исляма. Според критиците, неговият светоглед не отговаря на времето, в което живеем. Ербас остава верен на себе си: в своята първа проповед по случай Рамазан той свърза избухването на пандемията от коронавирус с хомосексуалността и безбрачието. „Заради тях гние поколението и възникват болести", заяви той и не пропусна да отбележи, че ислямът не приема хомосексуалността.

Изявлението на Ербас предизвика възмущение в светските кръгове на турското общество - адвокати, политици и общественици обвиниха президента на Дианет, че е извършил престъпление от омраза и е отворил широко вратите пред дискриминацията, пише DW. Според турския президент Ердоган, обаче, Ербас просто е изпълнил дълга си. “Оценката е съобразена с исляма и Корана”, заяви той в понеделник. Президентът подчертава дебело, че изказването на шефа на религиозната дирекция, която му е пряко подчинена, е “правилно отгоре до долу”.

Още по темата


Хомофобия и ислям

Ердоган обвини адвокатската камара в Анкара, която разкритикува изказването на Ербас, че по този начин извършвала атака срещу исляма и турската държава. В своя декларация от камарата подчертаха, че хомофобските изказвания на президента на Дианет не са изолиран случай и припомниха, че неведнъж той е защитавал изнасилвачи на деца и женомразци.

Позицията на адвокатите разпали дебат за хомофобията и ислямската традиция. В Туитър привърженици на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) започнаха да споделят хаштага “Али Ербас не е сам”. С подобни публикации се включиха и говорителите на Ердоган и на ПСР. Вторият определи изказванията на адвокатската камара като “фашистки и невъзпитани”. Малко след това държавното обвинение започна разследване срещу организацията за “обида към религиозни ценности, споделяни от голяма част от населението”.

Омразата ще легитимира насилието

Според Елифкан Демиртас от адвокатската камара и експертка по правата на ЛГБТ-общността, разследването е “тъжен пример за това колко широко разпространена е вече омразата”. Тя смята, че подобни изказвания, които обвиняват хората с различна сексуална ориентация за пандемията, ще легитимират насилието.

Твърдението на Дианет е “ненаучно и дискриминационно спрямо ЛГБТ-общността. Дианет трябва да осъзнава по-добре своята отговорност към обществото", смята Йълдъз Тар от организацията “KAOS GL”, бореща се срещу дискриминацията.

Проблемите на ЛГБТ-общността в Турция не са от вчера. На гей парада в Истанбул миналото лято се стигна до сблъсъци между участници в шествието и полицията. Органите на реда се опитаха да разпръснат събралото се множество със сълзотворен газ и гумени палки. За последен път парадът в Истанбул беше разрешен през 2014 година, а година по-рано в шествието се включиха 100 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ходят рускини в Турция с милиони защото търсят...на пи/човете това между краката,просто в Турция има повече мъже,на нас ни стигат и 600-те хиляди.Немаме толкова кочове....Не е за хвалба ами си е срам за магучаятурци да им ...жените.
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А аз мисля, че Бойко е виновен. И за короната, и за икономическата криза, и за озоновата дупка, и за световния глад, и за войните в близкия изток, и за това, че сутрин като стана някой ми е ср*л в гащите, и за това, че ми свършиха кюфтетата от вчера, и за това, че от всяка работа ме уволняват, и за това, че още живея с майка си на 35, и за това че тежа 120 кила и не мога да се оженя, и за това че имам лоша лична хигиена...
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто дойде т.н. демокрация имам турски телевизии,значи Турция вече много прилича на някоя арабска държава,по телевизиите и забрадени водителки,сега за Рамазана по всички телевизии с часове възхвала на Аллах,,,,Страшно неприятно защото най=малкото искахме да възприемем Турция като доброто светско изключение в мюсюлманския свят,ама нъцки!!Не беше така допреди Ердоган,но явно повечето турци си ги влече ислямизма не исляма и това си е.Другите лицемерстват както беше тука.
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи това ислямисткото лицемерие е също като комунистическото,не ме гледай какво правя а ме слушай какво говоря,който е над 45 години знае за какво пиша!!!При комунизма у нас масови разводи,ку..рвуляк особено по разните измислени институти,бригади,служебни командировки ,*** и то за властта,ама ни надуваха главите с глупотевини за здравия соцморал!Сега в Турция е същото с чистия ислям!Както казват сърбите исти/същия/ку..рец,друго пакованье!
94
4
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахааа, не приемат хомосексуалността, а?!? Ама търсят малки момченца.............
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А междувременно ОПИТИТЕ продължават.
92
9
 
3
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Масона Ердоган се е свил като девица и изпълнява стриктно заповедите на Рокфелет и СЗО.Пак казвам ,Ердоган е масон сатанист но не и мюсюлманин.Ердоган търси виновник за предадтелството си по начин да изглежда герой
91
2
 
2
 
! Отговори
значи преди 4 години
са виновни рустаците
90
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми прави са турците,защото вируса дойде точно от извратените хомусексуални юдо-масони дето го пуснаха в света и дето го раздухват по техните еврейско-масонски п*раски и сатанистки медии
89
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много са хомосексуалистите, но ние ги обичаме не само заради това.
88
7
 
6
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Средновековна ***,дали заразата не е там от мандръсане на магарета и кози ? Ердоган се опитва да скрие от народа предателството което извърши срещу народа си,Ердоган е масон,сатанист но не и мюсюлманин
87
3
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Хомосексуалистите, властта, мутрите - вечните виновници. Пардон и .. Сорос :D
86
0
 
6
 
! Отговори
Менто преди 4 години
Аколсун ва гьотверени .!.
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Па те половината са *** какво се правят...Чак имаше некъф бг художник ли беше поет ли беше няма значение -от лабавите ануси казвал "В Истанбул имал няколко гълъба дет го чакали да му дадат подслон в гнездото си... Само там си ходил при неговите гълъби в мъжката баня.. Та така че ясна е работата.
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"аз съм симпатичен,млад,атлетичен мъж,хетеросексуален и досега никой гей не ми е натрапил своята сексуалност..."Аз не съм атлетичен, хетеро съм, обаче гейовете се объркаха веднъж и ме нападнаха, само защото си приказвах с приятел цяла вечер в бара, вместо да досаждам на жените там.
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е ходжата. Коранът и библията заклеймяват хомосексуализма.
82
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТУРЦИТЕ СА ПИЧОВЕ И ЗАТОВА 3 МИЛИОНА РУСКИ ХОДЯТ В ТУРЦИЯ ЛЯТОТО.
81
1
 
16
 
! Отговори
Здравомислещ преди 4 години
Кой какво прави в леглото си е негова работа. Не искам да ме занимават с това!
80
4
 
7
 
! Отговори
до dr alenezy преди 4 години
докторе, турция, франция, русия, сащ са ПРЕЗИДЕНСТКИ републики. нещо като монархия, но избират президента. а президентът назначава правителството. във всяка държава, където има президент, който решава проблемите и се грижи за страната, нещата вървят добре.
79
3
 
8
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
И в Турция, както и в БГ, има маргинали. Все някой им е виновен. Те в своите очи са най-умнокрасиви.