Светът срещу Китай заради коронавируса

Някои страни искат да съдят Пекин заради заразата
4 май 2020 11:50, Нели Христова
266
Светът срещу Китай заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Австралия призова за разследване на произхода на вируса. Германия и Великобритания се колебаят отново относно поканата към китайския технологичен гигант Huawei. Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай в разпространението на заразата и се стреми да го накаже. Някои правителства искат да съдят Пекин за щети и обезщетения, заради коронавируса, пише американският вестник The New York Times в своя статия, представена от агенция Фокус.

В цял свят се разраства недоволство срещу Китай заради неуспеха му да овладее кризата в началото, което спомогна за разпространяването на коронавируса по света, създавайки дълбоко поляризирана битка на идеи и възвръщайки амбицията на Китай да запълни вакуума на лидерството, оставен от САЩ.

Китай, който никога не е възприемчив към външна критика и внимава да не загуби вътрешния си контрол и икономическата доминация, реагира агресивно, комбинирайки медицинска помощ за други държави със сурова националистическа реторика и смесвайки искания за благодарност с икономическите заплахи. Резултатът само добави инерция към обратния удар и нарастващото недоверие към Китай в Европа и Африка, подкопавайки желания имидж на Китай като щедър глобален актьор.

Още преди вируса Пекин проявява остър подход към връзките с обществеността, агресивен стил, наречен дипломация "Войнът Вълк", кръстен на два ултрапатриотични китайски филма, представящи злите заговори и огнената гибел на ръководени от американци чуждестранни наемници

С ясно насърчаване от страна на президента Си Дзинпин и мощния департамент за пропаганда на Китайската комунистическа партия, по-младото поколение китайски дипломати доказва своята лоялност с предизвикателно националистически и понякога заплашителни послания в страните, където са базирани.

След появата на вируса тонът само се изостри, мярка за това като колко сериозна опасност китайските лидери виждат вируса за позициите си у дома, където той подхранва гнева и унищожава икономическия растеж, както и в отслабените му позиции в чужбина.

Дори в европейски страни като Германия "недоверието към Китай се е увеличило толкова бързо с идването на вируса, че никое министерство не знае как да се справи с него", каза Анджела Станцел, китайски експерт от Германския институт по международни въпроси и сигурност.

В Германия, както и във Великобритания, в допълнение към новите въпроси относно целесъобразността на използването на Huawei за нови 5G системи, се засилиха и опасенията за зависимост от Китай за жизненоважни материали и лекарства.

Франция, която традиционно има добри отношения с Пекин, също беше разгневена от критични изявления на китайски дипломати, включително обвинение, че французите умишлено са оставили по-възрастните си жители да умрат в старчески домове. Това предизвика изобличение от външния министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан и гняв от депутатите, въпреки ранната реципрочна размяна на медицинска помощ като маски.

Наскоро германското правителство се оплака, че китайските дипломати настояват за писма за подкрепа и благодарност за помощта и усилията на Пекин срещу вируса от правителствени служители и ръководители на големи германски компании.

Същото е и в Полша, каза в интервю посланикът на САЩ във Варшава Джорджет Мосбахер, описвайки китайския натиск върху президента Анджей Дуда да се обади на Си Дзинпин и да му благодари за помощта, разговор с който властите в Пекин се хвалят у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
3
 
8
 
! Отговори
Страничен набююдател преди 3 години
Китай бие запада във собствената им игра - икономическо информационната. И запада както не е свикнал да губи се държи грубо неспортсменски!
154
5
 
7
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 3 години
Ако нямате имунна система в следствие на тежките метали и токсичната храна и среда то всяка безобидна бактерийка и вирусче са смъртоносни каткто е за болните от СПИН.Свта е е затворена система и всички трябва да я пазим ,а не някакви тримилярда(китайци и индийци) да искат да изгарят,изяждат и консумират всичко и да се правят на велики с някакви токсични джаджи,чиято технология са откраднали от запада....
153
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KromЗа огромно съжаление си абсолютно прав. Това стана особено очеизвадно покрай историите с Турция, когато въпросните се въртяха като ролките на бинго ролетки за Ердоган и за кюрдите, в зависимост от това в какви отношения беше Раша с тях. Жалка картинка.
152
4
 
7
 
! Отговори
ЦРУ Слаб 2 преди 3 години
Американците са виновни също.Отдавна трябваше да бъдат въоръжени уйгурите и Хонконг и да се разпали гражданска война в Китай.
151
2
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До ВасилевИ колко порасна стандарта на обикновения китаец? За това ли ядят прилепи, котки и кучета, змии и други твари? А някои партийни другари станаха милиардери....
150
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 150ТОЧНО! Това е абсолютно НЕРАЗБИРАЕМО. ТАйните служби на няколко европейски държави предупреждават собствените им правителства, че има опасност от шпионска дейност от Китай, но същите тези правителства въпреки всичко позволяват китайската апаратура и то за сметка на европейски производители!
149
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Къса паметХора в чиято памет кънтят единствено залповете на Аврора нямат право да говорят за понятието памет.
148
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСамо Тръмп спря заразата защото може.
147
2
 
14
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Едно нещо отличава българския русофил от нормалното човешко същество. Дори и в тая тема да не присъства Русия, той/тя немедлено става китайл-фил и се мята също Павлик Морозов на амбразурата. Той/тя мрази и собствения си народ. Ако примерно в друга статия пише, че темпа на нарастване на болни в Русия е най високия в Европа, той/тя се чувства длъжен да напише, че в България е "същото или по зле". Уникални бля.дове.
146
1
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Не бъде ли намалена раждаемостта до нула и населението на Катай това ще бъде само началото.
145
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То излезе малка подробност че американците са спрели финансирането и са се изтеглили от Уханската лаборатория малко преди заразата да тръгене.Явно китайчетата са били само маши и всичкото е излязла от контрол постановка на чичо Сам.Та да видим дали и докъде ще стигне "разследването"! Сигурно ще стигне до сваления боинг от урките -тоест до нищото, щото западния виновник няма да позволи по-натам.
144
4
 
5
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Германците са виновни за Европа те въртят бизнес с Китай и им пълнят гушите.Още 1945-та трябваше Европа да приключи с немската пасмина като ги изтрие от картата физически.
143
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 129Когато Тръмп забрани полетите от Китай, СЗО го разкритикува!Когато забрани полетите от Европа, СЗО го разкритикува!И има хора които имат наглостта да питат защо Тръмп не е взел още по-радикални мерки!
142
0
 
9
 
! Отговори
редакторчетата преди 3 години
Откога името "М.У.Н..Ч.О" се цензурира със *** ? Вие наистина изтрещяхте бе хора!
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Къса паметХора без никаква памет говорят за къса памет.
140
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еврооейците са *** затриха Алкател като доставчик на оборудване сега не искат да купуват от Ериксон и Нокия а купуват от Китай при положение че има безработица в Европа.Тия трябва да са се побъркали.
139
4
 
3
 
! Отговори
Къса памет преди 3 години
И къде е направен вируса?A SARS-like cluster of circulating bat coronaviruses shows potential for human emergenceConstruction of SARS-like chimeric viruses.Department of Epidemiology, University of North Carolina at Chapel Hill. . ."крадеца вика дръжте крадеца"
138
1
 
10
 
! Отговори
Социопат преди 3 години
До ВасилевЗемята е малка и ще ти търпи икономическия бум на жълто-кафевите още максимум 20 години после ще колабира и ще изпукаме от нови болести кто прокажени мизерници ,но с последен модел смартфон в ръката, където приложение ще тикаже, че да ти окапе косата за 12 часа не е проблем просто си стоял под токсичен дъжд повече от 5 минути....
137
1
 
9
 
! Отговори
Хи хи преди 3 години
Китайската икономика няма шанс освен ако не тръгнат към Сибир.Да му е сладко на Путин.То те са тръгнали де
136
2
 
5
 
! Отговори
Ее преди 3 години
И ние ,ако бяхме си затворили границите за електората на Боко,сега нямаше да си стоим затворени в къщи.Нашата мисир,ка на външните работи да се засрами ,а не да се хвали ,колко била прибрала заразени от чужбина.