Ще отворят ли другите границите си за Швеция или се боят?

Шведите са смятани за потенциални преносители на заразата
21 май 2020 21:48, Елка Василева
36
Ще отворят ли другите границите си за Швеция или се боят?

"И тогава цели тълпи шведски младежи ще дойдат при нас": съседните на Швеция страни са разтревожени от курса на Стокхолм в пандемията от коронавирус. И затова засега се въздържат да отворят границите си.

Трудно можем да сравняваме резултатите от курса, който следват Дания, Норвегия, Швеция и Финландия. Включително защото отделните страни имат съвсем различна стратегия на тестване за зараза с новия коронавирус, пише Дойче веле. И въпреки това главният епидемиолог на Норвегия Фроде Форланд е убеден, че в Швеция положението е по-лошо от това в Норвегия. Затова според него е разумно границите да останат затворени.

Страхът от втора вълна

С това Форланд засяга една особено гореща тема в момента: тъй желаното отваряне на границите. Навсякъде в Европа засилват натиска да бъде спасен летният сезон. В същото време обаче страхът от втора вълна на епидемията си остава. И макар да не се изрича на глас, в северната част на Европа този страх е и страх от шведите, които мнозина смятат за потенциални преносители на заразата.

Още по темата

Аргументирайки със значително по-високия брой на смъртните случаи в Швеция, финландската вътрешна министърка Мария Охисало обяви, че към момента е просто невъзможно да се договори обща политика на страните от Севера по въпроса за отварянето на границите. Докато Норвегия, Дания и Исландия успяха да удържат разпространението на епидемията, "ситуацията в Швеция си остава тревожна", заяви Охисало.

Все още обаче съседните страни избягват да "отлъчат" Швеция. В Норвегия, Финландия и Дания в момента важат общовалидни ограничения за влизане на тяхна територия. Което обаче не означава, че това ще продължи вечно, казва Кристиан Тулесен Дал от датската Народна партия. "Ако едно германско семейство е наело къща за почивка или ако един норвежец притежава имот в Дания, тези хора са добре дошли. Такъв поток от хора се контролира лесно. Но ако изведнъж отворим безусловно границите, цели тълпи младежи от Швеция ще се втурнат да празнуват в Копенхаген и тогава ние ще бъдем изправени пред сериозен проблем", добавя Дал.

Почти пълно единодушие в Швеция

В Швеция гледат на нещата по друг начин. И изобщо не разбират скептицизма на съседите си. Мнозинството продължава да подкрепя курса на Стокхолм и твърдо вярва, че опасността може да бъде овладяна и без да се налагат строги ограничения.

Само малцина изразяват критично мнение. Например авторът на този коментар в "Svenska Dagbladet": "Правителството реши да се въздържи от строги ограничения на индивидуалните свободи. От това обаче не печелим нищо - нашият образ навън тежко пострада, а смъртните случаи са толкова много, че сега, когато в останалата част от Европа отново отварят границите си, ние сме на път да бъдем изолирани".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
ще се чуе преди 4 години
3-ти ноември не е далеч.Аферата Байдън - Порошенко е по важна и дали ще арестуват президент за държавна измяна!
7
4
 
15
 
! Отговори
православен патриот преди 4 години
Пука им на шведите за другите !!! Богата държава,богат и свободен народ !!!
6
9
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Ако коронавирус беше наистина толкова опасен, в Швеция и Беларус вече щеше да има стотици хиляди починали.Е, няма такива !
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето жертви са от новите шведи. Това е целта на упражнението. По-жилавите ще останат.
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шведското правителство е от либерасти а либерастите душа и дупе дават за бежанци.. Такаа от 1500 трупа на 15 април имат 3000 ковчега на 15 май.Ако тенденцията продължи а те жизнерадостно се стремят да я увеличат тва значи че юни ще има 6000 умрели ,юли 12000,август 24000,септември 50к и така през декември около 400 000 гроба.Ако скороста на умиране се запази това значи че до май другата година към 10 000 000 шведи ще са гейм овър.Ехаа.Колко народ бяха Швеция?Ще има много "нови шведи.
3
3
 
25
 
! Отговори
Копенхаген преди 4 години
Дрън, дрън. Датчаните са пияни от вчера. Днес е неработен ден. Всичко е на купон в Копенхаген.Стига лъгахте хората.
2
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам къде е проблема. Всички си отварят границите, само към Швеция остават затворени и готово.Да не ги допускат в никоя друга държава, да си седят и да си карат стадния имунитет .
1
2
 
13
 
! Отговори
БЛЯ, БЛЯ преди 4 години
Хакуна матата!