Бразилска клиника разработи първия генетичен тест за коронавируса

Слюнка или носоглътъчен секрет могат да се използват
22 май 2020 17:52, Ния Христова
2
 Бразилска клиника разработи първия генетичен тест за коронавируса
Снимка: Pixabay
Бразилската клиника "Алберт Айнщайн" е разработила първия в света генетичен тест за откриване на новия коронавирус, предаде ТАСС. Агенцията цитира публикация на информационния портал G-1, съобщи БТА.
 
Теста е бил патентован на територията на САЩ в международната патентна система на Световната организация за интелектуална собственост. От началото на месец юни ще бъде достъпен за диагностика на инфекцията.
 
Бразилските учени са използвали в основата на изследването си секвениране от ново поколение. При него се анализират малки фрагменти ДНК за определяне на заболяването. За да може да бъде разпознат SARS-CoV-2, изследователите са адаптирали този метод за работа с РНК, присъстваща във вирусите от различен тип. Тестът дава 100% точност и напълно изключва възможността да се получат неверни резултати. 
 
Неговата ефективност е съпоставима със PCR-тестовете, които в момента се използват за откриване на COVID-19. Това е първият генетичен тест, който може да бъде използван за масова диагностика, тъй като с него могат да бъдат изследвани 1 536 образци. Цели 16 пъти повече от PCR тестовете.
 
Слюнка и носоглътъчен секрет могат да се използват като биоматериал.  
 

2
Още от ЕС
Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ПЦР тестовете правят абсолютно същото и дори повече на молекулярно ниво дори може да се изследват Хепатит Б и Ц също се ползва и в и ДНК в гинекологията. Кой и защо събира ДНК данни ще узнаем по-късно. И като казвате бразилска казвайте кой е собственика щото Бил Гейтс има компании дори във Русия. Бразилски тест ама патентован в САЩ.