Лекар след 200 аутопсии: Вирус-убиец? Живейте си живота!

Медикът съветва да се обръща повече внимание на положителните новини
28 май 2020 22:18, Елка Василева
242
Лекар след 200 аутопсии: Вирус-убиец? Живейте си живота!
Снимка: архив, БГНЕС

"Така сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от паника." Клаус Пюшел е провел стотици аутопсии на хора, починали от новия коронавирус. Напоследък Пюшел привлича вниманието в Германия с поляризиращи изказвания.

Хамбургският съдебен лекар Клаус Пюшел, който е провел над 200 аутопсии на хора, починали след зараза с новия коронавирус, остро критикува обществения дебат в Германия за разразилата се пандемия.

"Следейки статистиката за жертвите, хората си мислят: "Ужас, вирус-убиец! Аз съм следващият". Ние като общество в такава степен сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от страх и паника", казва експертът пред германския "Ди Цайт", цитиран от Дойче веле.

"Стига само лоши новини"

Пюшел, който ръководи Института за съдебна медицина към Университетската клиника в Хамбург, е особено притеснен от отношението към възрастните.

Още по темата

"Старите хора имат нужда от близките си. Имат нужда те да са до тях, до леглото им. Особено когато са тежко болни", казва медикът, но същевременно подчертава, че, според него закрилата на възрастните не бива да се поставя над потребностите на всички останали.

"Още повече, че от медицинска гледна точка е просто невъзможно да искаме да спасим всички", казва лекарят. На базата на проведените от него над 200 аутопсии на жертви на коронавируса Пюшел твърди, че всички те, без изключение, са имали тежки предишни заболявания.

Медикът съветва в дебата за епидемията да се обръща повече внимание на положителните новини: "Да, когато този вирус проникне в дом за възрастни и болни хора, винаги се стига до жертви - това е факт. Факт е обаче също така, че повечето все пак оцеляват. Затова ми се иска да чуваме не само лошите неща".

"Живейте си живота"

Пюшел, който сам е на 68 години, пледира за повече лична свобода в преценката на риска. "Най-рационално би било да подредим тази пандемия до останалите опасности и болести, с които живеем. В рамките на работата ми постоянно виждам хора, които съвсем съзнателно са избрали да живеят рисковано. Това е техен избор - да живеят както искат, стига, естествено, да не застрашават останалите. Затова казвам: Живейте си живота, докато го имате."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
o, kolko sa polezni za obstestvoto alkoholicite i pushachite na cigari i drugi drogi....:-)))...zabraniha tutunopusheneto i kakvi strahoviti angliiski kralski virusi pobarkvat horata...ayyyyyyy....
169
11
 
7
 
! Отговори
Патоанатома преди 3 години
ви съветва да си живеете животчето и за целта ви поздравява с песентачекам ви да дойдете съпроводен от хорът на погребалното бюро Черните ангели??!!
168
2
 
3
 
! Отговори
До 170 преди 3 години
Уверен ли си за Швеция!?
167
16
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Всеки си има глава на главата, ако е грамотен може да прочете много мнения и да си състави собствено. А крайностите винаги ще ги има. Скоро един руски "лекар" нарече историята с вируса "*уйня". Това обаче на фона на официалният рекорд от 174 починали за ден не звучи много умно.
166
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Живейте си живота" каза лекарчето на североиталианците и затвори кепенците на апартамента си.
165
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина не може да се затворим и да живеем в страх, но не може и напълно да игнорираме вируса, човека е за Шведския модел. Мисля, че този модел се провали, навсякъде отчитат замиране на вируса, в Швеция растеж. Този точно от статията медик - файда от живи пациенти няма, в България НЗОК се точи с пълни, а не с празни болници.
164
1
 
8
 
! Отговори
Ъ преди 3 години
;) ако си мислиш, че лекарите сме много грамотни.Е, не ми плаща никой да пиша тук за разлика от теб
163
15
 
2
 
! Отговори
До Ъ преди 3 години
Какъв лекар си ти бе? Ти си неграмотен!
162
5
 
36
 
! Отговори
Ъ преди 3 години
Няма как да познавам този лекар какъв е, но мнението на колегата съвпада смоето, така че всеки да си решава сам за себе си. Не ми е приятно когато се смазват хубавите неща в обществото затади интереса на малка група хора.
161
16
 
9
 
! Отговори
Ира преди 3 години
Аз направо мисля, че всички умрели до сега, са платени актьори на конспирацията! Ама *** не му минават тия номера, не дава да га баламосват, ами!
160
33
 
8
 
! Отговори
Безобразие преди 3 години
Колко бодро, колко успокоително. Който е болен, ами той си е болен, нормално е да умре. Даже може, по нацистки, да се закачи на болния жълта звезда. Докато и "здравите" ги застигне.
159
7
 
54
 
! Отговори
ХФ преди 3 години
"Така сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от паника."Това беше целта докторче и успешно е постигната в глобален мащаб. Сега населението е по манипулеруемо от всякога.
158
8
 
4
 
! Отговори
Д Ъ преди 3 години
До ЪСкъпи Ъ, ти как прозря че този човек е добронамерен и те обича? Ти как определи колко е интелигентен?
157
18
 
7
 
! Отговори
Пиян ли е преди 3 години
До АнонименКолко радостно за българина, който мрази да си си нарушава комфорта, да си променя навиците, да се притеснява! Ами то и СПИН не убива, а катализира и отслабва, от което умираш! Ако имаш белодробен проблем, живееш с него. Ако прибавиш вируса, се задушаваш и умираш. Толкова ли е сложно? И кое е толкова радостно, че вие нямате "придружаващи" заболявания? А други, които имат, са свободни да ***!
156
13
 
16
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 3 години
Това и аз го разправях едно време в Аушвиц. Живейте си живота.....
155
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се мре! Яко ще се мре, да знаете! Мутафчийски президент!
154
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарим за добрите думи, г-н Пюшел, но за съжаление поне при нас в България политиците са свикнали да ни третират като някакви умствено изостанали индивиди и считат, че щом има десет на сто безотговорни хора, значи всички сме такива.
153
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не може да е вярно! Нашите "експерти" начело с тиквата отначало ни убеждаваха, че няма нищо страшно, а после обърнаха палачинката и ни рисуваха апокалипсиса с камиони пълни с трупове и вместо гешеФта да ги заключи за всяване на паника още облъчват овцете.
152
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
яко ще измрат! каза на батко играчката
151
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато някой на 68 години ми дава "съвет" ...какъвто и да е...знам ,че го дава според неговата гледна точка за тези години. ------- А Бойко и Мутафчиски според тебе на колко години са? На 30, може би?