Хванаха СЗО в лъжа: Китай никога не е помагал в борбата с коронавируса

От организацията твърдяха, че Китай им дава цялата информация за COVID-19
2 юни 2020 15:56, Нели Христова
183
Хванаха СЗО в лъжа: Китай никога не е помагал в борбата с коронавируса
Снимка: БГНЕС

През януари тази година, когато коронавирусът започна да си проправя път лека полека извън Китай, СЗО публично похвали азиатската държава за помощта в борбата с COVID-19. Китай бе похвален, че е споделил "веднага" генетичната карта на вируса и прозрачността му относно вируса била "впечатляваща". Но далеч от хорските погледи, СЗО далеч не е било толкова впечатлено.

Според запис от една от срещите на комисията, до който стигат The Associated Press, в първите дни на пандемията Китай е укривал важна информация, а това е вбесило СЗО. Въпреки публичната похвала, Китай забавя генетичната карта на вируса с една седмица, а през това време три различни лаборатории в света вече са го разгадали.

Записът, който AP публикува, е направен по време на среща на 6 януари. Здравните власти се оплакват от правителството в Китай, което не им дава нужната информация за вируса, за да успеят да защитят и останалия свят, забавяйки пандемията. Чак на 20 януари Китай обявява, че вирусът е много заразен. Още десет дни отнема на СЗО да обявят глобална пандемия.

Китай чака две седмици, преди да даде на СЗО част от информацията, свързана с хоспитализираните пациенти и случаите на COVID-19. Генетичната карта получават едва, когато другите лаборатории публично обявяват, че са успели да разгадаят генома на вируса.

"Имаме изключително минимална информация. Не е достатъчно, за да успеем да планираме, какво ще се случи", казва Мария Ван Керхове, епидемиолог и технически ръководител на СЗО в борбата с COVID-19.

"В момента сме на етап, в който Китай ни дава информация 15 минути преди да я пуснат по националната си телевизия", казва главният представител на СЗО в Китай Гауден Галеа.

Записите са публикувани само дни, след като ООН поиска независимо разследване за това, откъде е тръгнала пандемията. Също така множество страни се усъмниха в това, как Китай се е справил с пандемията, въпреки множеството похвали на СЗО към азиатската държава. Подозренията, че здравната организация "е на страната на Китай" доведоха и до това Доналд Тръмп да спре да финансира СЗО, а по-късно и да отреже всички връзки с нея.

През това време Си Дзипин пък се зарече, да дава по 2 милиарда долара на организацията в следващите две години, за да й помогне в борбата с коронавируса. Той бе категоричен, че Китай винаги е давал нужната информация на здравните власти.

Всъщност за първи път от много време, Доналд Тръмп наистина се оказва прав - вместо Китай да сътрудничи със СЗО, организацията е била "държана на тъмно".

От офиса на СЗО в Китай отказват да коментират информацията, като категорично заявават, че техните екипи са работели ден и нощ, за да предоставят нужната информация.  

По време на втората седмица от пандемията доктор Майкъл Райън, шефът на СЗО за спешни случаи, заявява, че се страхува сценарият от епидемията SARS, когато Китай дълго време крие данни за вируса, да не се повтори.

"Случва се абсолютно същото - константно се опитваме да изкопчим информация от Китай за това какво се случва там. Предният път СЗО едва успя да се измъкне от ситуацията", заявява той на записите, публикувани от AP. След това той настоява да се приложи повече натиск върху Китай и дава за пример епидемията от ебола в Конго: "Това не се случва в Конго, защото имаме данни. Трябва да видим данните. Това е най-важното в този момент", заявява той.

Според някои експерти СЗО е имало добър план зад това да лъже публично. Адам Камрад-Скот, професор по глобално здравеопазване в Университета в Сидни, казва, че ако организацията публично е критикувала Китай, то страната е можела да спре да дава каквато и да е било информация.

"Оскъдните данни са по-добре от никакви данни", казва той. Но не застава плътно зад СЗО. Според него, организацията е направила грешка, тъй като генетичната карта на вируса е от основно значение, а след като СЗО е продължила да защитава Китай, дори и след като те не са се съгласили, е "изключително проблемно".

"Те отидоха прекалено далеч. Със сигурност това породи много въпроси за връзката на СЗО и Китай", казва проф. Камрад-Скот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Абе като ви казвам, че ще валят бомби в Ухан.
149
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хей Ром"с....марш в камерата .......
148
5
 
17
 
! Отговори
Не се чудете! преди 3 години
Китайските тирани укриваха истината за корона-вируса, също както кремалските тирани укриваха истината за Ченобилската радиация и това е, защото комунистите навсякъде по света нямат морал. Какво повече да ви обяснявам, всички знаете това, защото сме го изпитали на собствения си гръб... бг
147
4
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Как точно сега "изтече информация" от СЗО !?) и защо от АП,а не от ДА КАЖЕМ ...Стампа,Известия,24 ЧАСА ..
146
3
 
4
 
! Отговори
Ром"с) преди 3 години
Примката се затяга около СЗО ,Тръмп не иска да плаща ...,ФранциЯ,Русия ,Германия ...искат да създат нова организация подобаващата на СЗО,тъй като изгубиха доверие към СЗО ...носят слухове и видимо имат почва под себе си...че СЗО защитава интересите на фармацевтически компании,Бил Гейтс... и доста членове на СЗО имат сметки в офшорки.Тръмп когато говори ,то той знае защо тъй говори и има някакви доказателства за това ...но ние сме свикнали ,да не ни се разваля вярата в институциите ...
145
1
 
1
 
! Отговори
Лора преди 3 години
Организациите на ООН трябва да бъдат в добри отношенив с всички правителства и държави. Има много политика навсякъде и се налага да лавират, за да не поддържат добри връзки и комуникация. Това е причината да не критикуват публично Китай.
144
8
 
8
 
! Отговори
Jon преди 3 години
Сърдят се , че Китай забавил 1 седмица данните, а те какво направиха с тия данни? Мотаха се средно с месец преди да затворят летищата и да вземат мерки! Толкова ли е лесно да се изследва чисто нов вирус за който не знаеш нищо? И при положение,че има основание Китай да смята , че е нападнат с биологично оръжие - нормално е да не споделя информация веднага!
143
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За много работи е прав Тръмп. И за "мирните протести" на отрепките в САЩ е прав. Ама нали цялата работа е да го сгромолясат. Вече нещата са много прозрачни след речта на Байдън.
142
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО вече не съществува. Тръмп много добре направи, че се изведе САЩ от тази абсурдна организация.
141
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тц!Също лъжа е и написаното че "Всъщност за първи път от много време, Доналд Тръмп наистина се оказва прав" ! Тръмп бе прав в повечето случаи. А The Associated Press и останалите медии бяха винаги в грешка или просто лъжеха нагло. Включително преписващите от тях.
140
15
 
7
 
! Отговори
До по долу преди 3 години
Не знам защо трябва да се " мрази" точно Бил Гейтс,човека който дава мииарди за откриване на ваксина и помогна изключително много го при лечението на Еболв Африка..Хейтъри се упражняват на негов гръб с поредните дебилщини за ***.
139
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От цялата работа никой на нищо и на никой не вярва вече .. и всички мразят Бил Гейтс . това е едно от малкото положителни ефекти от ситуацията . .също така лъсна кой какъв е и колко му е акъла
138
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай се изложи меко казано.Ако беше затворил Ухан поне на 01.01. а не на 20.01. пораженията за света вероятно щяха да са по малко.Няма как този рязък пик в Ухан да е станал изведнъж,поне месец по рано е тръгнала заразата,а и по рано.В Ухан са концентрирани много европейски заводи,това търговски връзки,полети,както и туризъм.Имат и американски.От Ухан има директни полети до Германия,Италия,всичко това са директни контакти за кратко време.
137
11
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Цялата история с коронавируса е лъжа. Ще ги уличат един ден в тази лъжа и измама.
136
2
 
5
 
! Отговори
Енгелс е ренегат преди 3 години
До :-)А Маркс е написал Капиталът, а не ТКЗС-то или АПК-то.
135
7
 
15
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Глупости на търкалаци: една седмица, 10 дни, 2 седмици - това са смешно малки срокове когато изследваш нов вирус и решаваш колко заразен е. Друг е въпросът, че когато не се знае какво се случва, всеки тртябва да вземе превантивни мерки. Дано поне за в бъдеще да се реагира превантивно. По-добре да се окаже, че тревогата е била фалшива, отколкото това, коет се случи.
134
5
 
47
 
! Отговори
Щото преди 3 години
май ще се окаже, че в повечето случаи Тръмп е бил прав.
133
27
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Айде на американската пропаганда!
132
6
 
33
 
! Отговори
Хихи преди 3 години
Комунист комунисту око не вади Шефът на СЗО, етиопския комунист, защитава, едва ли не с цената на живота си, китайското ***. Напълно опорочиха идеята на Световната здравна организация. Ами направо да я преименуваме на Комунистическа здравна организация. Щото и цялата и работа беше такава. Никаква.
131
7
 
17
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
СЗО обяви за добри, най - лошите неща. Направиха ни на нищо. С маски, без маски, после пак маски. И какви ли не глупости. И накрая всичко вредно е полезно. Така е удобно за Бил Гейтс и откачалките зад него.