Експертна дискусия: С колко намаляха сделките с имоти в Бургас в кризата?

Тенденцията за спад се вписва в общата в останалите големи градове у нас
Обновена: 15 юни 2020 21:24 | 15 юни 2020 21:10, Веселина Йорданова
53
Експертна дискусия: С колко намаляха сделките с имоти в Бургас в кризата?
Снимка: БГНЕС

Сделките с имоти в Бургас са намалели двуцифрено през трите месеца на извънредно положение у нас заради коронавирусната криза. През март спадът е бил с 19%, а през април и май – със съответно 48% и 35%. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за пазара на недвижими имоти в морския град, организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

Тенденцията за спад на сделките в Бургас се вписва в общата тенденция в останалите големи градове у нас. По данни на Николай Господинов от IBROKERS в четирите най-големи града в България – София, Пловдив, Варна и Бургас, между март и май са били продадени с около 4200 имота по-малко спрямо същия период на миналата година. А измерен в пари според данъчните оценки на имотите, спадът е с около 300-400 млн. евро. Тези пари са били изгубени от липсата на трансакции, по-малко финансиране от банките, по-малко строително-инвестиционни процеси, ремонти, проектиране.

Ще паднат ли цените?

2020 г. е започнала много добре за ипотечния пазар в Бургас с двуцифрени ръстове до 13 март. Първият непълен месец на извънредно положение у нас също е бил относително силен заради инерцията от предишните месеци, докато април е останал под нивото от миналата година. През май ипотечното кредитиране се е възстановило до нивата от миналата година, съобщи Николай Лазаров, началник управление „Продажби индивидуално банкиране” в Пощенска банка.

Според Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, цените на жилищата няма да намалеят заради коронавирусната криза, тъй като те се определят от търсенето и предлагането.

„Търсенето в големите градове продължава да изпреварва предлагането, а това не предполага падане на цените. Другият фактор, който влияе на цените на жилищата, е покупателната способност на потребителя, или съотношението между средната работна заплата в даден град и средната цена на жилищата. За големите градове в България то е 0,8 – с една заплата гражданинът може да купи 0,8 кв. м жилищна площ, тя е била същата и през 1984 г. За съжаление в Западна Европа тенденцията е друга, там коефициентът е под 0,1, поради което гражданите на големи градове  като Франкфурт, Мюнхен, Берлин нямат никакъв шанс за собствено жилище", коментира Шопов.

Търсенето в големите градове продължава да изпреварва предлагането, а това не предполага падане на цените. Георги Шопов.

Той също призна, че по време на извънредното положение търсенето е намаляло с над 70%, но в момента почти е изконсумирано. „Човек, който е искал да купи имот в този период, не е купил, но в момента се наваксва с потенциални купувачи, които сега проявяват интерес“, отбеляза Шопов. Купувачите са предимно граждани на околните градове като Сливен и  Ямбол, има и интерес от чужденци не към ваканционни имоти, а към градско строителство. Интерес към покупка на жилища в Бургас проявяват и млади хора с добри професии и заплати и бургазлии, които работят в чужбина и искат да инвестират парите си в жилище.

Ипотеки и банкови кредити: Несигурността продължава

Най-важното за пазара на имоти обаче са доходите на хората. По време на извънредното положение имаше голям страх за бъдещите доходи, а сега неяснотата продължава и ще видим как ще се отрази всичко това на имотния пазар“, отбеляза Господинов.

На ипотечния пазар също са отчетени големи и задълбочаващи се спадове през трите месеца между март и май.
За момента не е ясно има ли и какъв е спадът на цените на жилищата в града, но когато целият пазар очаква спад, най-вероятно ще се окаже, че е точно така, коментира Господинов.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИМОТИТЕ В БУРГАС ПЕТ ПЪТИ ПО ВИСОКИ ОТ ТИЯ В КЕМНИЦ ПО СЪОТНОШЕНИЕ ЦЕНА СРЕДНА ЗАПЛАТА.
49
1
 
1
 
! Отговори
Немо преди 3 години
Аз, така и не разбирам, какви предпоставки има за повишаването на цените на имотите в Бургас?Населението на града за периода 1985-2019 се е увеличило от 182 хил. на 201 хил., т.е с няма и 20 хил. души, при положение че през това време сума села станаха квартали.Реално за периода е загубил население.В М.Рудник построиха един малък град, половината Лазур, цялото Възраждане, на мястото на всяка къща има вече кооперация.Из комплексите застроиха всяко празно място.Центъра е уплътнен "до дупка"
48
1
 
1
 
! Отговори
Цените ще се сринат преди 3 години
Кризата идва цените ще се сринат !!! Катастрофата предстои !!!
47
1
 
1
 
! Отговори
цените ще се сринат преди 3 години
Кризата идва цените ще се сршинат !!!!!
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чух за банка с новосформиран отдел мениджмънт НИ или нещо от рода.Явно банките се готвят да станат удърно собственици на НИ. Въпроса е какво ще ги правят,защото сега и наематели много няма, а да стоят заключени години наред... знам ли,може пък така да е по-доходно за тях, да ги скрият в кризата и да ги изкарат на пазара след нея.
45
1
 
1
 
! Отговори
Св до 41 преди 3 години
И какво като при отвързване се обезцени с до 15 % (щото толкова дават) ? Ако пък си държиш кеша и по непотвърдени данни след 2-3 години ти ПОТРЯБВА жилище, имот или някаква друга стока е с до 30% или друг дискаунт (ремонт, мебели), някоя кола върнат лизинг на закъсал, щото в магазина може кашкавалала да е + 15%, но непредвидилия и купил сега щото му "изгарят" в банката, после ще продава евтинко, че челядта иска да яде, дори и на +15% кашкавал (а може и само хляб).
44
3
 
2
 
! Отговори
Апартаменти - НЕ преди 3 години
От 2 седмици, започна ЯКО търсене на парцели за къщи!
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Догодина по това време ще е още по-евтино. Вервай ми. Въпросът е с колко % (10, 15, 30 , 50 )
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говорете си . Всички знаем накъде отиде пазара .Специалистите все още не признават спада на цените , но знаят че вече се случиСега е въпрос на време който иска да спаси някакъв кеш да продаде бързо , защото предстоят спадове от порядъка на 40-50%
41
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От друга страна (игнорирайки цялата тази неизвестност,която ни предстой) в момента е най-евтино човек да си купи жилище защото:1) С текущата средна работна заплата може да си купи доста по-голяма площ в кв.м. спрямо последните 15 години (въпреки,че цените на кв.м. се увеличават с годините,ръста на средната РЗ е по-осезаем)2) Лихвите по кредитирането спадат от 12-13% през 2005 до 2-3% днес.Разбира се и двата тренда могат да се обърнат неблагоприятно.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не забравяме и най-пресния пример от преди 6-7 години - КТБ и какво беше държавното решение - 20милиарда дълг.Имаме си няколко (поне 2) гнили ябълки,едната дори в опит да си увеличи капитала листна нови акции на БФБ на двойна цена от вече съществуващите и странно защо единствено държавата прояви инвестиционен интерес към тях. Положението определено не е розово.Да не забравяме,че голяма част от банковите приходи са в...кредитна ваканция.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента големите централни банки печатат пари в огромни размери(трилиони), БНБ обаче не може да направи същото заради борда.Имаме сериозна задлъжнялост в левове и определени кръгове биха били много доволни от повторение на историята и обезценка на дълговете им,така че има не малък интерес от използване на глобалната ситуация за решаване на локални проблеми(с малка вероятност).По-вероятно е падане на фиксирания по пътя към еврото,което пък би обезценило лева с до 15%.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
96-97 година кризата беше чисто българска с хипер инфлацията и такова нещо Западна европа не е виждала. Вариант да се случи такова обезценяване на еврото е невъзможно, а сме в ситуация на валутен борд, така, че такъв сценарий го изключвам. Щото европейците ще линчуват публично политиците си ако докарат европа до такава ситуация. Фалити на банки са възможни, но не забравяйт, че влоговоете до 100 хиляди ги гарантира държавата. Така, че аз лично стискам кеша и пестя и се бъзикам под статии като таз
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кризата *** на вратата - това е факт.Лошото е,че не знаем какво следва след нея - дефлация,инфлация,стагфлация,КТБ,евро,борд.Някой си спомняме 96-97, спомняме си и какво остана от спестяванията ни.В момента единствената причина за търсене на жилища,които няма да се използват за непосредствено живеене е хедж.Българина знае само две инвестиции - пари на депозит в банка и в тухли.При риск в едното се насочва към другото.
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има някаква брокерска секта, която се събират и дискутират, че цени на имоти няма да падат и се самонавиват и като, че ли си вярват, все пак тук таме некой по мек фанатик се изпусне и каже, че ако има спад то ще е с 5 процента и то само при некачествени имоти. Значи в България са най качествените имоти, навсякъде по света очкават срив на цените, само тук даже ръст, щото качество имаме, а и по богат народ сме си вероятно.
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това още не е кризата. Тя тепърва предстои. Сега само намирисва на криза с опашките пред бюрата по труда. А за имотния пазар - ако на всеки 10г има такава криза, че не се знае дали, кога, къде, какво и за колко ще работя, а познайте как ще взема 20-30г имотечен кредит. Кризата е световна, не само европейска или българска. Откъде и за какво да дойдат мераклии точно тук? Следете коментарите по темата в Европа, ние сме част от нея, а не местните. Колкото и фабрики да имаш, като идва 9-ти септем...
34
1
 
3
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Всеки си гледа от собствената камбанария.
33
1
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Апартамент за 500к не ти е много спешен, определено. Спешно се търсят квартири или едностайни, да има къде да спиш...
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търся спешно жилище и ходя на доста огледи тези дни. Днес съм на оглед на огромен апартамент за над половин милион в стар блок в София.Брокера дори не знае номера на блока и ме опътва с пресечки..Но добре биха му дошли едни 9000 евро комисионна...Миналата седмица гледах друго подобно жилище, след като чаках 30 минути друг брокер забравил за огледа....Направо ми се с*ре от такива п***р***зити!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дано , сега с парите от наем ще се купи още нещо за под наем у Софето