Проф. Балтов: Свободията ни доведе до сегашния резултат

Шефът на "Пирогов" се надява, че хората ще започнат да спазват мерките
25 юни 2020 16:06, Нели Христова
224
Проф. Балтов: Свободията ни доведе до сегашния резултат
Снимка: БГНЕС

"Не разхлабването на мерките, а слободията доведе до сегашния резултат. В най-големия пик при мерките - на 17 май, мисля, имахме 1510 активни случая. Сега са над 1650," заяви шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред "Марица".

"Ако спазваме мерките, ако бъдем дисциплинирани, ще запазим нормални нива на заразата. Нека повярваме, че това, което се прави от властите, е много важно. Че не е просто вирус, който идва и заминава. Защото повечето хора са отговорни, но има и такива, които не вярват. Хонорувани преподаватели, лекари, психиатри, психолози се опитваха  да кажат, че не е нищо страшно. А се видя, че не е така. Неспазване на мерките и веднага се виждат резултатите.Тоест при 300 заразени на ден в България трябва да сме притеснени", допълни професорът.

"Около 20 процента от заразените стигат до болнично лечение. От влезлите вече в болница около 5 процента стигат до интензивните отделения, където, за съжаление, има и смъртни случаи. Да, наблюдава се известна тенденция за по-леко изкарване. Но никога не трябва да забравяме, че колкото и леко да е то, винаги може да има сред контактните ни хора от рискови групи. Говоря за възрастни над 60 години с придружаващи заболявания. Децата го карат безсимптомно, но възрастните с наднормено тегло, диабет, високо кръвно са застрашени. Също и онкоболни, които са се подобрили значително, могат да пострадат от заразяване с COVID-19.

Нямахме пълно слизане до нулата, за да говорим за край на първата вълна. Силно се надявам, че хората ще спазват сериозно мерките. Това ще ни позволи да се справим. Но е нужен самоконтрол", каза още Балтов.

"21 настанени в COVID-19 отделението и един на апаратно дишане. Знаете ли, че имахме прозорец от 10 дни без нито един пациент", обясни той какво е сегашното положение в "Пирогов"

"Не съм заразен. Бърз тест показа наличието на антитела. PCR тестовете бяха отрицателни. Но след като съм бил в контакт с човек, заразен с COVID-19, реших сам да си наложа карантина. Смятам, че така трябва да постъпва всеки.Живот и здраве, на 29 юни се връщам на работа. Разбира се, след като мина още веднъж PCR тест, а и изследвания на имуноглобулина, които да дадат допълнителна информация", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
2
 
! Отговори
До 182 преди 3 години
Ай ходи да спиш, че като гледам ракията ти е дошла горница.
170
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виновна е властта! Не е възможно овцете да са виновни, че вълкът е влязъл в тяхната кошара! Виновни са овчарят, Шаро и Караман! Като председателя на Щаба и двамата видни клъстера!
169
12
 
3
 
! Отговори
Нищо ви нема ,бе... преди 3 години
ВИРУСА ЩЕ УРЕДИ ДОСТА НЕРАЗБОРИИ В ТАЯ ДЪРЖАВА.НЯМА ДА Е ЗА ДЕН-ДВА ИЛИ ГОДИНА-ДВЕ!ЯВНО С НЕГО ЩЕ СИ ЖИВЕЕМ ДОСТА ВРЕМЕ!ЕГА НАТРЪШКА ПОВЕЧЕ ДЪРТИ *** , ЗА ДА СЕ ИЗЧИСТИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТИЯ СБЪРКАНИ МОЗЪЦИ!ЗА МЕН --НЕЩАТА ВЪРВЯТ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА!ЗАТОВА --СПАЗВАМ ЗДРАВНИТЕ ЗАКОНИ И ОБИЧАМ ГЕРБ!
168
2
 
4
 
! Отговори
не си прав 177 преди 3 години
до "Не съм заразен. Бърз тест показа"бързите тестове "светкат" и при други предишни инфекции, където има антитела. точно те не могат да бъдат мерило за това дали си заразен. само pcr показва какво става.
167
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
баба Ванга е предрекла появата на вируса и че в Русия ще бъде намерен лек.Лекарството се казва "огнена вода".
166
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не съм заразен. Бърз тест показа наличието на антитела. PCR тестовете бяха отрицателни."Само че наличието на антитела показва, че си бил заразен. Не знам кого се опитваш да баламосваш, по-добре си признай че мерките изобщо не са те опазили.
165
1
 
2
 
! Отговори
До 170 преди 3 години
Понеже явно не се интересуваш от тия работи, ще ти отговоря: 42 и 33г.Видно е че работата няма да е за 2 месеца нито до 15 юли нито тая година, ако продължават в тоя дух. Относно лекарката нямам коментар. За 33 г борец ай само не се пробвай да ме убеждаваш в здавия дух и тяло на спортисти в България, че те са тия дето хвърлят салфетки в чалготеките поляти с обилна доза алкохол. Ще починат много хора в световен мащаб не само тук, но такъв е живота. Едни умират други се раждат.
164
3
 
10
 
! Отговори
баба кълне я преди 3 години
Пачки в чекмеджето пазят от корона и уруки ..
163
15
 
6
 
! Отговори
Поредния тунеядец преди 3 години
Взел диплома с или агне се изходи.Гледай ТВ бе мумийо.В Москва на парада нито един военен с маска за разлика от зомбираните наблюдаващи парада.Тва Руската АРМИЯ от джилязо,никъв вирос не я лови!
162
2
 
6
 
! Отговори
гфр преди 3 години
шефът на болницата дали е минавал скоро през спешното отделение долу, че там има хора без маски, а останалите ги носят като лигавници. акъл дава, а долу мерките зеро.единствено дезинфектанти има и пръскат, но по-горното си остава относно маските.
161
2
 
6
 
! Отговори
Ами , фалшиф е .... преди 3 години
...И Григор е здрав , бе...само се прави на умрела кокошка...ха,ха,хааааааа
160
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 163 "жертвате младите хора" ?че младите хора трябва два месеца да не пийват с приятели и без фитнес, молче, клубче. Каква жертва наистина"А и честно да ти кажа,че не се трогвам от смъртта на 80-90 годишни" - лекарката от Сливен на колко години беше ? Бореца във ВМА ? Понеже явно не се интересуваш от тия работи, ще ти отговоря: 42 и 33г.Фактът, че не те интересува че други хора ще измрат, няма да го коментирам, защо е излишно"старчески егоизъм" ? понеже на хората не им се мре за твоя кеф?
159
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирус е по-фалшив от кацането на луната.
158
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е, че чекмеджето на Баце е пълно.
157
4
 
7
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Каквото и да правите, смъртта не можете да излъжете.
156
9
 
14
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Слободия има навсякъде.По важно е доколко власта успява да се спави с нея.***, властта ли е виновен, че хората нямат съзнание? Има поговорка "един да цапа, пет да чистят няма да насмогнат!".
155
6
 
14
 
! Отговори
резултат преди 3 години
ами нали народа искаше фитнесите , фризьорите , чалготеките , моловете , на мачове да ходят , на театър и балет , ........ , да работят ! ами ето , работят ! обаче сега ше обвиняват Премиера и правителството че не са взели мерки !
154
4
 
11
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Ти какво искаш бе, ?! Диктатурията ли ?!
153
6
 
3
 
! Отговори
До 157 преди 3 години
do 151значи хронично болните да ***, така ли да те разбирам ?вместо да живеят кой колкото годинки може, да *** веднага, че да си пиеш спокойно с приятелите?Аз и сега спойконо си пия с приятели. Няма да умрат всички хронично болни. А и честно да ти кажа,че не се трогвам от смъртта на 80-90 годишни. Жалко е че не го проумявате заради една шепа хора така да се каже сте готови да жертвате малкото млади,трудоспособни останали тук. Това се нарича старчески егоизъм.
152
0
 
2
 
! Отговори
До 149 преди 3 години
,, платени доценти,,??А безплатни ??Много е важно, да са платени,т.е. да говорят като длъжностни лица,за да е ясно,че носят и юридическа отговорност за думите си.