Проф. Балтов: Свободията ни доведе до сегашния резултат

Шефът на "Пирогов" се надява, че хората ще започнат да спазват мерките
25 юни 2020 16:06, Нели Христова
224
Проф. Балтов: Свободията ни доведе до сегашния резултат
Снимка: БГНЕС

"Не разхлабването на мерките, а слободията доведе до сегашния резултат. В най-големия пик при мерките - на 17 май, мисля, имахме 1510 активни случая. Сега са над 1650," заяви шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред "Марица".

"Ако спазваме мерките, ако бъдем дисциплинирани, ще запазим нормални нива на заразата. Нека повярваме, че това, което се прави от властите, е много важно. Че не е просто вирус, който идва и заминава. Защото повечето хора са отговорни, но има и такива, които не вярват. Хонорувани преподаватели, лекари, психиатри, психолози се опитваха  да кажат, че не е нищо страшно. А се видя, че не е така. Неспазване на мерките и веднага се виждат резултатите.Тоест при 300 заразени на ден в България трябва да сме притеснени", допълни професорът.

"Около 20 процента от заразените стигат до болнично лечение. От влезлите вече в болница около 5 процента стигат до интензивните отделения, където, за съжаление, има и смъртни случаи. Да, наблюдава се известна тенденция за по-леко изкарване. Но никога не трябва да забравяме, че колкото и леко да е то, винаги може да има сред контактните ни хора от рискови групи. Говоря за възрастни над 60 години с придружаващи заболявания. Децата го карат безсимптомно, но възрастните с наднормено тегло, диабет, високо кръвно са застрашени. Също и онкоболни, които са се подобрили значително, могат да пострадат от заразяване с COVID-19.

Нямахме пълно слизане до нулата, за да говорим за край на първата вълна. Силно се надявам, че хората ще спазват сериозно мерките. Това ще ни позволи да се справим. Но е нужен самоконтрол", каза още Балтов.

"21 настанени в COVID-19 отделението и един на апаратно дишане. Знаете ли, че имахме прозорец от 10 дни без нито един пациент", обясни той какво е сегашното положение в "Пирогов"

"Не съм заразен. Бърз тест показа наличието на антитела. PCR тестовете бяха отрицателни. Но след като съм бил в контакт с човек, заразен с COVID-19, реших сам да си наложа карантина. Смятам, че така трябва да постъпва всеки.Живот и здраве, на 29 юни се връщам на работа. Разбира се, след като мина още веднъж PCR тест, а и изследвания на имуноглобулина, които да дадат допълнителна информация", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
5
 
! Отговори
до 155 преди 3 години
До АнонименА защо слоновете летят? Кой твърди, че болестите постоянно се увеличават, преди 100 години не е имало болести ли? Увеличават се новите методи за лечение и продължителността на живота. Всяко време си има своите болести, които са в зависимост и от грешките в начина ни живот и поведението ни. Такъв е и този вирус. Тролих 2 часа и установих че не е интересно, така че стига толкова - само знайте - това че са ви дали по 50-100лв. да пишете дивотии не прави вас и близките ви безсмъртни!
150
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слободия има навсякъде.По важно е доколко власта успява да се спави с нея.
149
2
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
И какво сега БСП-то ревът няма мерки срещу Covid-19, а пък защо ни снимате в парламента!Това е като приказката на оопа:"чадо недей гледа какво правя, а слушай, какво ти говоря.".
148
1
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Демокрацията е свобода да уважаваме личното пространство на близкият, да има ред и законност, уважение на гледната точка на опонента, да се видим от добрия установен морал и етика, които се уповават на съзнанието на всеки човек. Точно обратното е свободията!
147
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 151значи хронично болните да ***, така ли да те разбирам ?вместо да живеят кой колкото годинки може, да *** веднага, че да си пиеш спокойно с приятелите?
146
1
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Мерки срещу демокрацията няма ли да имаДемокрацията е свобода, а вие разбирате свободата като "свободия"!
145
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като слушате чичко доктор, защо болестите постоянно се увеличават, броя на болните постоянно расте въпреки слушканено и огромните разходи за лекарсва и чичко докторите?
144
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма значение, важното е че смъртните случаи в Швеция са повече. Нали така Борисов и компания.
143
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките не действат. Последните дни има увеличение на заразените навсякъде - и където спазват мерки и където не спазват.
142
2
 
7
 
! Отговори
a демокрацията? преди 3 години
Мерки срещу демокрацията няма ли да има. За 30 години - 2 милиона. Само за 2019г. България е намаляла колкото за двете световни войни!
141
1
 
5
 
! Отговори
До 148 преди 3 години
До До 135Ще ти се, а? Ама ние дето се пазим и слушкаме чичо доктор толкова лесно не мрем :)Ми то с мерки и без мерки тези дето им е писано да починат с вируса ще починат,невиждам защо трябва да се протака. За сведение на чалготека не ходя че вече не ми е хубаво но всяка събота си пия пиенето с приятели и не сме се заразили един друг. И ще умра някой ден ,но от рак или инсулт но не и ковид 19.
140
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рептилите не спят, НОЩ как само звучи, а? Дали е случайно
139
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платените професори и доценти продължават да лъжат
138
3
 
2
 
! Отговори
до 139 преди 3 години
До До 135Ще ти се, а? Ама ние дето се пазим и слушкаме чичо доктор толкова лесно не мрем :). Това какво ти е писнало на теб вирусът хич и не го интересува, щом знаеш, че няма да си в тия 3-4000 човека и не ти пука за никой друг - заминавай в чалготеката. Поне си каза честно, не ми дреме - да ***, не като други със заобиколки - не бил опасен, тестовете били повече... Да знаят хората какво точно мислите. .
137
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четири месеца с мерки спасяваме дрипавата здравна система и властта на Шайката! Истината е, че който попадне в болница, нищо добро не го чака! Нас ни пази Господ, а не НОЩ и Властелинът на чекмеджетата!
136
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е учил математика, знае, че вероятността да се открият повече заразени при повече направени проби, е по-голяма.Това се случва.Никой не отрича съществуването на заразата.Но в стремежа да се получат едни големи пари от ЕС, се дава заблуждаващо погрешно тълкувание на действителността.Ведна кошница с череши да намериш шепа червеие по-голяма, отколкото в една шепа, нали?
135
2
 
16
 
! Отговори
военно положение преди 3 години
Най добре да направят военно положение - така всичко ще ОК , никой няма да коментира ни нощни шкафчета ни прокуратура ни Божков ни " бореца за право" - Найденов де'т трябва да е в пандиза преди Божков заради това че е знаел но мълчал а и Боко няма да критикуват
134
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да направят така... Който вярва във вируса да се затваря в къщи и да млъква, да си спазва тъпите мерки и да се крие, а които не вярва да си живее живота и квото стане
133
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много си изнервен бе, ще се поболееш така, недей, а относно мерките и това кво става в другите страни, не само в бг има мафия нали?
132
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките ни проблеми са заради свободията