Настоящият щам на коронавирус е три пъти по-заразен от първия в Китай

Той обаче не е по-тежък, показва ново проучване
3 юли 2020 21:00, Петя Славова
95
Настоящият щам на коронавирус е три пъти по-заразен от първия в Китай
Снимка: БГНЕС

Настоящият доминиращ щам на COVID-19 е три до шест пъти по-заразен от първоначалния вариант, появил се в Китай, показва ново проучване. Новият щам обаче не е по-тежък. Проучването е публикувано в научното списание "Cell", съобщава "Дойче веле".

Резултатите от лабораторните изследвания сочат, че настоящата мутация е по-преносима между хората, отколкото предишното проявление на вируса.

Още по темата

“Данните показват, че има единична мутация, която всъщност кара вируса да се репликира по-добре и е с по-висока степен на предаване”, каза най-добрият американски специалист по инфекциозни болести Антъни Фаучи пред Американската медицинска асоциация.

Изследователи от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико и университета „Дюк“ в Северна Каролина си партнират с изследователска група в Шефилд, Великобритания. Учените открили, че настоящият вариант на вируса – D614G – има малка, но значителна промяна в протеина на повърхността на вируса, с помощта на който той нахлува и заразява човешките клетки.

Изследователският екип провел допълнителни експерименти, анализирайки данни за 999 британски пациенти, хоспитализирани с COVID-19. Те наблюдавали, че тези с новия вариант имат повече вирусни частици в тях, но това не оказва влияние върху тежестта на заболяването им.

Междувременно лабораторните експерименти показали, че вариантът е три до шест пъти по-способен да зарази човешките клетки.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
12
 
! Отговори
Човек преди 3 години
По- силно заразен, но по- безвреден за хората. Като мине през милиони имунни систеви, вирусът става по- безопасен. Но по- трансмисивен, тоест по- лесно се предава.
18
5
 
11
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
49 години, дъртак ли е? Спасил е хиляди човешки животи вместо да обикаля по телевизионни студия, като доцента. Спасил е и много млади хора, включително деца!И да знаеш в нова не са му колеги, като нас. Доста вероятно е умишлено да допускат грешката с годините.
17
6
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Айде не си правете съчинения, доктора е бил на 49, по нова казаха докторите!
16
0
 
3
 
! Отговори
Застанете преди 3 години
Близо до струоване на хора ...марешки...автобус ...суоер аркет...през 2 -3 - 10 мин някох се изкашля....на 30 градуса на сянка.....едва ли е от алергия към липите....всички, масово!
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това ако не е изкуствено създадено здраве му кажи
14
1
 
35
 
! Отговори
От колегите преди 3 години
Днес към небесния спешен медицински екип се присъедини и д-р Юлиян Стамов на 42г.Той беше дългогодишен спешен медик, който даваше всичко за хората на носилката. Отдаде на пациентите си и най- скъпото - живота си, като се зарази при най-рискованата за заразяване процедура- КПР на заразен от КОВИД 19. Не очаквам хората,които се забавляват по дискотеките да схванат героизма на д-р Стамов. За него няма да прочетете статия или интервю, няма да има и репортаж , защото угасна за една седмица. Лекар с главни букви !!!Поклон Докторе!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-приспособими са мутациите, които не убиват хората. В дългосрочен план победили те мутации ще са безвредни за хората.
12
5
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ще се молим да живеем в 2020 г -Защото 2021 г ще е един КОШМАР!!! - дано не съм прав!!
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па я знам, че преди Китай, тоя щам се е подвизавал ноемрви, някъде в Английско! Дори са правени лабораторни тестове с опитния човечец дет е берял душа. Та тази теория с Китай отдавна е разконспирирана и не знам, защо още се налага в нет пространството...
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали уж силата му намалявала....??? Има нещо гнило в цялата тази "пандемия"
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, че се уплаших!Първия път ми се стори, че прочетох "четири пъти" по-опасен. А то било само три пъти.
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вземете най-накрая да напишете и една статия, че повечето хора го изкарват като обикновен грип. Стига сте го размахвали тоя смешен вирус като някакво плашило.
7
1
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
"обаче не е по-тежък" добра новина.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чели ли сте "Хиперболидът на инженер Гарин"?След 10 години вирусът ще е колонизирал Марс и ще го е заселил с трилиони малки кръгли комунистчета.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса се казва се биологично оръжие за "редукция" на населението на света.Бил Гейтс ги знае тези неща и той може да Ви ъпгрейдне до ковид 20?
4
8
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Вирусът ни "Проучва" До година ще почне и да сее смърт-- МВФ е доволен че раздава милиарди заеми -Но всъщност са в голяма грешка __ Защото това творение създадено от лаборатория - е вече Неконтролируемо Чудовище-- заемите ще ги връщат зомбитата
3
4
 
22
 
! Отговори
Он пабедилиь преди 3 години
Човек е в досег а вирусите откакто свят светува.Имунната система ще се погрижи.
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Друго си е когато американците се захванат с нещо. Първият си беше чисто китайски, какво очаквате?
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Данните показват, че има единична мутация, която всъщност кара вируса да се репликира по-добре и е с по-висока степен на предаванеПреди три месеца писахте, че било фалшива новина и конспиративна теория, че вирусът мутирал.