Коронавирусът прекъснал програмите за лечение на други болести

СЗО: Най-засегнати са Северна и Южна Америка
5 авг 2020 07:30, Анисия Иванова
1
Коронавирусът прекъснал програмите за лечение на други болести
Снимка: БГНЕС

Разпространението на новия коронавирус е прекъснало програмите за ваксинация и лечение на други заболявания, което може да заличи годините на напредък в здравеопазването на Северна и Южна Америка. За това предупреди регионалният директор на Световната здравна организация Кариса Етиен, цитирана от Ройтерс.

По думите й пандемията снижава нивото на грижите за хронични заболявания като диабет и заразни болести като СПИН и туберкулоза. „Тези услуги са силно разстроени или, още по-лошо, изцяло прекратени“, каза Етиен.

Освен това, според нея, в тази част на света е налице и недостиг на лекарства.

Единайсет държави от двете Америки разполагат със запаси за по-малко от три месеца от антиретровирусни препарати срещу ХИВ, а в други привършват лекарствата за туберкулоза, съобщи БНР.

Етиен прикани правителствата в региона да повишат разходите си за здравеопазване поне до 6 на сто от своя брутен вътрешен продукт, защото сегашните разходи средно от 3,7 на сто не са достатъчни. 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
2
 
! Отговори
Платон Фъшкиев преди 1 месец
Одобрявам прекъсването на програмите за лечението на други болести.В този век велик на пълни чекмеджета и либерални революции е въпрос на престиж,да си заразен с Коронавирус!