Лежа в тъмното и се моля за глътка въздух... Болни от коронавирус със симптоми с месеци

Въпреки че целият им живот е провален, лекарите не отчитат проблем
16 сеп 2020 21:23, Нели Христова
134
Лежа в тъмното и се моля за глътка въздух... Болни от коронавирус със симптоми с месеци
Снимка: БГНЕС

Пет месеца, след като се заразява с коронавируса, животът на Луси Греъм не може да се върне обратно към нормалното. Майката на две деца е клиничен психолог. Преди да се разболее от COVID-19, тя бягала по три пъти седмично и имала редовна йога програма.

Но днес, пет месеца по-късно, състоянието на Луси все още е тежко. Тя не се е върнала на работа, тъй като често получава пристъпи на задух и изтръпване на ръцете и краката, а дори и при най-малката физическа активност сърдечният й ритъм се покачва. Дори взимането на душ представлява огромна трудност за нея.

"През май и юни почти не можех да говоря, толкова бях болна. Сега едва мога да стигна до ъгъла на улицата. А що се отнася до бягането - не съм сигурна, че някога отново ще съм способна на това", казва Луси пред CNN.

Тя е една от хилядите хора по света, за които COVID-19 се е превърнал в хронично заболяване. Според нея пациентите, които се борят с вируса толкова дълго, не получават нужното признание и помощ за болест, която ги е инвалидизирала за месеци.

"Аз съм клиничен психолог и това, което изпитвам, не е тревожност. Ако лекарите ми кажат "нямаме идея защо се случва това", ще е по-добре от това да продължават да твърдят, че симптомите на COVID-19 продължават само две седмици", казва Луси.

Според статия, качена на медицинския сървър за предпечат medRxiv на 14 август, която още не е проверена от външни експерти или приета за публикуване, около 3/4 от хоспитализираните пациенти с COVID-19 биха били "дълги преносители на болестта". Изследователи от Академичното дихателно отделение на Северен Бристол във Великобритания разглеждат 110 пациенти с коронавирус, чиято клинична картина изисква престой в болница със средна продължителност от пет дни между 30 март и 3 юни.

12 седмици след като те са били изписани от болницата, 74% от тях все още са имали симптоми като задух и екстремна умора. Въпреки това 104 от 110 пациенти имат нормална кръвна картина, а между 10 и 12% от тях имат увредени бели дробове.

Заради подобни резултати Британският медицински журнал издаде ново ръководство, според което трябва да се лекуват хората с продължителни симптоми. Според експертите те ще са 10% от всички, които са дали положителна проба за коронавирус.

В началото на пандемията се вярваше, че болните от COVID-19 ще са извън строя едва няколко седмици, след което ще се възстановят напълно. Но по-късно се оказа, че не е точно така. Според британските лекари сред продължителните симптоми са слаб или липсващ отговор на антитела, рецидив или реинфекция, възпалителни и други имунни реакции, декондициониране и психични фактори като посттравматичен стрес". Подобни симптоми са се наблюдавали и при SARS, и MERS.

За повечето пациенти увреждането на белите дробове не е най-сериозният проблем, а фактът, че лекарите продължават да им казват, че са добре, въпреки че целият им живот е бил провален от COVID-19.

Кори Купърсмит, 36-годишен фитнес консултант в Лас Вегас, не е в състояние да работи от края на февруари, когато се заразява с коронавируса. Той страда от постоянни приливи и отливи на симптоми и въпреки това посещение след посещение на медицински специалисти, лабораторните му тестове винаги излизат нормални.

"Преди месец бях на белодробен преглед и получих 120% на теста за обмен на газ“, каза Купърсмит, отбелязвайки, че лекарят му казал: "Белодробната ви функция е невероятна". След месеци на обикаляне той най-накрая получава бегъл отговор. При преглед при имунолог тестовете му показват необичайно ниска функция на имунните клетки, включително Т-клетки и В-клетки.

"Тествали ли сте за ХИВ? Кръвната ни картина изглежда като някой, който ще се разболее от СПИН", допълнил той. Но Купърсмит не е болен от СПИН, а COVID-19 продължава да го тормози. За да спи спокойно, той си е купил кислороден апарат, който да му помага да диша.

"Лежа в тъмното и се моля за глътка въздух", оплаква се той.

 

 


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аре почна облъчването като пролетта преди да ни затворят, статиите за ковито рязко скочиха, еми каквото и да пишете и да внушавате, ще има бунт и възстание този път
50
2
 
17
 
! Отговори
Pen преди 2 месеца
Ех тези медии, що не вземете да публикувате и някакви хубави новини ,които да са поне 50% от съдържанието на страницата ? Разбрахме вече ,че КОВИД е най-опасното нещо и трябва да живеем в постоянен страх докато не изперкаме напълно.Що не пишете по 100 статии на месец за вредата от цигарите примерно и накрая да вземат да ги спрат от продажба ? Или пък вредата от корупцията ? Загрижил се политическият световен "елит" за здравето на хората хахахахахахахахахах, айде малко по-сериозно а ?
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 72. Да се обзаложим, че коефициента ми на интелигентност е минимум пет пъти по голям от твоя. От „***” съм. Как пък не разбрахме, че маските пазели другите..бляк.
48
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То,хубаво ще си носиш маската цял ден,ама как от носенето й ще изкараш влакънцата вдишана изкуствена или памучна материя напоени с химикали текстилни оцветители и антибактерийни такива от белият си дроб?За тях,кой да мисли,короната е по-важна.Та,който иска да си ги тъпче всеки,бял,божи ден,ама после последствията няма да са от вирусна кашлица,а от нещо много,много по-сериозно.
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спомням си философията на баща ми, казвайки "Метилявото си е метиляво". С други думи, добър имунитет по рождение. И правейки своя избор за съпруга, първото нещо за него е било момичето да е здраво.
46
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не нося маски!!!! Най-мразя да ме лъжат и да си мислят, че са успели. И да ме глобят, пак няма да сложа. Тоя намордник да го носят изпълнителните отличници. Не съм болна, не съм престъпник, не съм обществено опасна. Лека нощ.
45
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Маската пази околните, а не този, койтобе с маската. Това се оказа най-трудно за възприемане от ковидиoтите отричащи ползата от маските. Разболяли се били много лекари. Ами как няма да се разболеят като насреща си имат ковидиoт без маска?!
44
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На вас може да ви е смешно, ама ако сте в рискова група като мен друга песен ще запеете, ясно е че не ви за другите. То всичко е фън енд геймс докато не ти опре ножа в гърлото и на вас, я от препипване, я от диабет я от отровите с които ни хранят.
43
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно най-много ги е страх от вируса ковидиoтите, които твърдят, че вируса е измама. Това е щраусоподобно поведение на зариване на главата в пясъка.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Маската нормално мислещия човек може да си я носи цял ден и това не е проблем. За хипохондрици и ментално увредени това не се отнася. Те са комплексирани постоянно от всичко, вкл. и от маските.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има някои умират всеки ден от различни болести и злополуки. Ковид не е изключение.
40
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма да спрем епидемията, докато не спрем ковидиoтите. Не искали маски, а искали да заразяват останалите.
39
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ковидиoтите затова ги наричат така по света - не са в състояние да схванат защо трябва да са с маски и продължават да бълват врели-некипели.
38
3
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 2 месеца
Вземай лопатата и почвай да копаш, да си готов.
37
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И 15 минути на ден с *** на устата са много за нормален мислещ човек.
За хипохондрици и ментално увредени не се отнася. Те могат да са парцалирати постоянно.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
43, на открито ли работиш? Щото маските не са забранени само на открито за сега. И да я носиш по 15 минути на ден е много съмнително.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
43, ако по 15 минути на ден носиш маска, значи че или нарушаваш мерките и си за глоба, или си търт_ей и чакаш друг да ти напазарува, да ходи по институции вместо теб. По скоро си лигава госпожица.
34
3
 
2
 
! Отговори
ДивоК преди 2 месеца
Спирам наистина да пиша. Признавам, че го направих с няколко ника.
Приятна вечер на всички!
33
5
 
2
 
! Отговори
ДивоК преди 2 месеца
Мидцинско лице съм, за жалост:)
32
3
 
0
 
! Отговори
ДивоК преди 2 месеца
Благодаря, че мъ оценияш