Лежа в тъмното и се моля за глътка въздух... Болни от коронавирус със симптоми с месеци

Въпреки че целият им живот е провален, лекарите не отчитат проблем
16 сеп 2020 21:23, Нели Христова
134
Лежа в тъмното и се моля за глътка въздух... Болни от коронавирус със симптоми с месеци
Снимка: БГНЕС

Пет месеца, след като се заразява с коронавируса, животът на Луси Греъм не може да се върне обратно към нормалното. Майката на две деца е клиничен психолог. Преди да се разболее от COVID-19, тя бягала по три пъти седмично и имала редовна йога програма.

Но днес, пет месеца по-късно, състоянието на Луси все още е тежко. Тя не се е върнала на работа, тъй като често получава пристъпи на задух и изтръпване на ръцете и краката, а дори и при най-малката физическа активност сърдечният й ритъм се покачва. Дори взимането на душ представлява огромна трудност за нея.

"През май и юни почти не можех да говоря, толкова бях болна. Сега едва мога да стигна до ъгъла на улицата. А що се отнася до бягането - не съм сигурна, че някога отново ще съм способна на това", казва Луси пред CNN.

Тя е една от хилядите хора по света, за които COVID-19 се е превърнал в хронично заболяване. Според нея пациентите, които се борят с вируса толкова дълго, не получават нужното признание и помощ за болест, която ги е инвалидизирала за месеци.

"Аз съм клиничен психолог и това, което изпитвам, не е тревожност. Ако лекарите ми кажат "нямаме идея защо се случва това", ще е по-добре от това да продължават да твърдят, че симптомите на COVID-19 продължават само две седмици", казва Луси.

Според статия, качена на медицинския сървър за предпечат medRxiv на 14 август, която още не е проверена от външни експерти или приета за публикуване, около 3/4 от хоспитализираните пациенти с COVID-19 биха били "дълги преносители на болестта". Изследователи от Академичното дихателно отделение на Северен Бристол във Великобритания разглеждат 110 пациенти с коронавирус, чиято клинична картина изисква престой в болница със средна продължителност от пет дни между 30 март и 3 юни.

12 седмици след като те са били изписани от болницата, 74% от тях все още са имали симптоми като задух и екстремна умора. Въпреки това 104 от 110 пациенти имат нормална кръвна картина, а между 10 и 12% от тях имат увредени бели дробове.

Заради подобни резултати Британският медицински журнал издаде ново ръководство, според което трябва да се лекуват хората с продължителни симптоми. Според експертите те ще са 10% от всички, които са дали положителна проба за коронавирус.

В началото на пандемията се вярваше, че болните от COVID-19 ще са извън строя едва няколко седмици, след което ще се възстановят напълно. Но по-късно се оказа, че не е точно така. Според британските лекари сред продължителните симптоми са слаб или липсващ отговор на антитела, рецидив или реинфекция, възпалителни и други имунни реакции, декондициониране и психични фактори като посттравматичен стрес". Подобни симптоми са се наблюдавали и при SARS, и MERS.

За повечето пациенти увреждането на белите дробове не е най-сериозният проблем, а фактът, че лекарите продължават да им казват, че са добре, въпреки че целият им живот е бил провален от COVID-19.

Кори Купърсмит, 36-годишен фитнес консултант в Лас Вегас, не е в състояние да работи от края на февруари, когато се заразява с коронавируса. Той страда от постоянни приливи и отливи на симптоми и въпреки това посещение след посещение на медицински специалисти, лабораторните му тестове винаги излизат нормални.

"Преди месец бях на белодробен преглед и получих 120% на теста за обмен на газ“, каза Купърсмит, отбелязвайки, че лекарят му казал: "Белодробната ви функция е невероятна". След месеци на обикаляне той най-накрая получава бегъл отговор. При преглед при имунолог тестовете му показват необичайно ниска функция на имунните клетки, включително Т-клетки и В-клетки.

"Тествали ли сте за ХИВ? Кръвната ни картина изглежда като някой, който ще се разболее от СПИН", допълнил той. Но Купърсмит не е болен от СПИН, а COVID-19 продължава да го тормози. За да спи спокойно, той си е купил кислороден апарат, който да му помага да диша.

"Лежа в тъмното и се моля за глътка въздух", оплаква се той.

 

 


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако маските предпазваха носещия маската, а не околните, ковидиoтите нямаше да са голям проблем, но реалността е, че точно заради ковидиoтите неносещи маски и не схващащи, че трябва да взимат елементарни предпазни мерки, епидемията се разраства. Ковидиoтите не искат маски, но правят всичко възможно да бъдат задължени да ги носят и то дълго време и на повече места, като раздухват епидемията.
70
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По цял сват ковидиoти са тези, които не носят маски и не разбират, че вируса е опасен, но тук виждал един ковидиoт, който се смята за нормален и се опитва да ни убеди в обратното.
69
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
*** ще се заразят, но със себе си ще повлекат и други невинни хора, които са имали нещастието да се засекат някъде на закрито със заразен *** без маска разпръскващ самодоволно заразени слюнки докато обяснява как няма нищо страшно.
68
12
 
11
 
! Отговори
митя преди 2 месеца
ето какво мисля аз ще последва:
масови ваксинаций.
само че.няма да е само ваксината.ще има и още нещо.дали ще е нещо което ще повлие на генетичния код във връзка с размножителната система или ще е мищо много по-скоросмъртно?
ще се включи с катализатор няколко години по-късно.или няколко месеца.
и тогава-край на пътя.
67
14
 
11
 
! Отговори
Пандемия УханскаЧума преди 2 месеца
ще Отнесе тоя Пр0ст народ - на 15-ти учениците възпитани от родителите си в мотрисите на метрото крещяха Корона и кашляха на сила - това те разбират под Хумор. Е скоро ще разберат - има една Българска приказка "Господ и на Присмех Помага" - та скоро, ще разберат истинското значение на тези думи!!!
66
12
 
8
 
! Отговори
Мутафчийски-Бенатова преди 2 месеца
скоро Хиляди Българи ще са в Същото състояние, сезон Есен-Зима ще е Ад на Земята!
65
2
 
5
 
! Отговори
митя преди 2 месеца
сънародници.а и всеки останал който чете.
ще се опитам да ви пробудя като дам отговори за този артитул - с въпроси:
- кой народ нарича всички освен себе си дойно стадо?
- пренаселена ли е нашата планета?
- екологично болна ли е нашата планета?
- как може да бъде излекувана сега-веднага нашата планета?
-кой народ държи парите на нашата планета?
-кой и с каква цел е създал парите?
- кой вече хиляди години прави планове с хиляди години напред и тайно ръководи голяма част от пътя ни в НАШИЯТ живот?
64
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
*** са същите тези дегенерати, които саИдиоти и в живота преди тази пандемия.
Ще ги намерите лесно, ако отидете на"протестите"... Там са в изобилие.
63
7
 
8
 
! Отговори
славянин преди 2 месеца
Статията цели да ни убеди, че практикуващи редовен джогинг, физическа йога и фитнес боледуват толкова тежко и дълго от този вирус , едва ли не доживот! Само че пропускат да ни осветлят, че всички такива редовно си пълнят телата със всевъзможни сезонни ваксини против грип например, които им раздрънкват хронично имуната система, която не може да реагира адекватно на нищо! Не е въпроса само да практикуваш някаква здравотворна система, трябва и да си пазиш тялото чисто от такива *** и отрови!
62
7
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 месеца
Лежа в мазето и се моля да намеря сили да достигна бидона за поредната глътка ракия!
61
2
 
15
 
! Отговори
Pen преди 2 месеца
Напишете статия за тези ,които са на химиотерапия ако може.
60
4
 
7
 
! Отговори
мдааа преди 2 месеца
след още няколко месеца ще вземем масово да изпадаме в панически пристъпи ако сме здрави и нормални
как е възможно да не си се разболял и да нямаш усложнения
смешници
59
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тея вече се оляха!!!! При всяка пневмония за съжаление могат да се получат подобни последствия. Ама тя не е интересна, за нея статии няма.
58
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доло Мотафчйиски доло доло
57
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хахахахахаааааа!Фитнес инструктор,бре,работната му среда във фитнес залата е супер,супер стерилна и единствено ковид може да пипне!Да не си помисли някой,че е от прекомерно тъпкане с протеини или някаква алергия от прах,от дезинфектанти,от миризми.....който може да го докарат до положение по-лошо от настинката?Идват му симптомите,отиват си симптомите,идват му,отиват си.................критическа ли кара?Чудят се вече от кой кладенец вода да докарат,белким хване дикиш носенето на маска!
56
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жена съм естествено. С богат речник и нагънат мозък. Но както е казал някой „Където царува простотията, акъл не вирее”, няма смисъл да се пъна да обяснявам. Няма кой да вдене. Много сме малко за сега ***.
55
7
 
17
 
! Отговори
страшен вирОс преди 2 месеца
Ковид стана хронично заболяване? Дотам ли стигнахте, чупите ***.
По-леко ми беше с Годжито, дето хранеше колко яко ще мрем. Поне се изказа с чувство и май наистина го мислеше.

Въображаемите апокалиптични сценарии, разказани от слабоумни потърпевши и цитирани от некадърни журналисти ми идват в повече.
54
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Май се появи нова разновидност на убийците-психопати - ковидиoтите неносещи маски.
53
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки ковидиoт неносещ маска е обществено опасен. Как според вас трябва да бъде осъден човек за умишлено заразяване със смъртоносен вирус, каквото е неносенето на маска? Починалите са малко над 5% от заразените в България.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евалата Pen! Ей с такива ми се спори.