Продукцията на биопроизводителите у нас в застой заради коронакризата

Едва 5% е делът на земята у нас за биологично земеделие
1 окт 2020 17:37, Анисия Иванова
4
Продукцията на биопроизводителите у нас в застой заради коронакризата
Снимка: Pixabay

Заради коронакризата спряха да работят част от пазарите ни и продукцията на биопроизводителите застоява. В сектора започва възстановяване, но бавно, каза Албена Симеонова, председател на Българска асоциация "Биопродукти", в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Симеонова посочи, че за момента е трудно да се предвиди кога може да последва по-сериозно възстановяване, имайки предвид очакванията за втора вълна на пандемията. Тя отбеляза, че сред основните пазари в Европа на родните биопроизводители са скандинавските страни, Германия, Австрия, Великобритания.

По думите на госта възстановяването на дейността на фермерските пазари също не води до големи подобрения по отношение на реализацията на прозводството, което донякъде се дължи на факта, че те са в центровете на големите градове, а голяма част от жителите там все още работят дистанционно.

Симеонова коментира, че делът на земите, които се използват у нас за биологично земеделие, е 5%. Тя е на мнение, че в рамките на Европейския съюз трябва да има обща мярка за биологично производство, която да се отнася за всички страни, като амбициите са за 25-процентен дял до 2030 г.

Според експерта друг фактор за решаване на проблемите в сектора е необходимостта от държавна подкрепа за подпомагане на биофермерите, така че те да могат да преработват собствената си продукция в собственото си стопанство, което би понижило значително себестойността ѝ.  

“Необходимо е да се обърне внимание на фермерите и да има се даде възможност да си преработят продукцията”, каза тя.

Какви мерки още могат да помогнат на сектора - във видеото.


4
Още от Страната
Коронавирус у дома: Преживяванията на едно семейство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Заради коронакризата преди 2 седмици
Тази година продукцията от биотрева е много добра, само да я изсушат и нарежат и е готова.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КАТО СОЯТА ЛИ ГО ОТГЛЕЖДАТ ТОЗИ БИО ПРОДУКТ
https://youtube/watch?v=GrB5_qTRsjQ
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чудно как всички неважни производства са в застой... Ако беше вярно, че пандемията пречи толкова много нта бизнеса, то тогава отдавна щяхме да сме без хляб.
1
0
 
2
 
! Отговори
ss преди 2 седмици
таз хубаво предлага ама да сметне, че тогава един нормален хляб ще стане около 4лв, олиото ще се повиши 2-3 пъти и така.Да си спомни едно време как без пръскане се вадише по 200кг/дка пшеница а като махнеш и торовете за био-то кво ще стане?