Коронавирусът насочи света отново и към климатичните промени

МАЕ с няколко сценария
13 окт 2020 17:09, Петя Славова
15
Коронавирусът насочи света отново и към климатичните промени
Снимка: БГНЕС

Само огромните инвестиции в чиста енергия могат да помогнат за преодоляване на икономическата криза, причинена от новата пандемия от коронавирус, като същевременно насочат света по пътя към постигане на целите за забавяне на климатичните промени, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В своя годишен доклад, разглеждащ енергийните пазари през следващите десетилетия, МАЕ представя няколко сценария, докато правителствата се опитват да балансират здравето на своите граждани и техните икономики, предава БГНЕС.

За първи път докладът на "World Energy Outlook" включва път, по който светът ще постигне въглероден неутралитет през 2050 г., твърди АФП. Това е цел, която някои правителства вече са си поставили и такава, която би помогнала да се гарантира, че повишаването на глобалните температури ще се ограничи до доста под 2 градуса С, основната цел на Парижкото споразумение от 2015 г.

Още по темата

"Въпреки рекордния спад на глобалните емисии тази година, светът далеч не прави достатъчно, за да ги постави в решителен спад”, каза директорът на МАЕ Фатих Бирол. "Икономическият спад временно само временно намали емисиите", добави той.

МАЕ изчислява, че свързаните с енергията емисии на CO2 ще спаднат със 7% тази година.

По-чист въздух, отколкото при заключвания

Но докато правителствата обмислят допълнителни икономически стимули, те могат да постигнат своите климатични цели, като насочат инвестициите към чиста енергия.

"Етапна промяна в инвестициите в чиста енергия, в съответствие с плана за устойчиво възстановяване на МАЕ, предлага начин за стимулиране на икономическото възстановяване, създаване на работни места и намаляване на емисиите", твърди докладът.

По-рано тази година МАЕ, заедно с Международния валутен фонд, представиха план за правителствата за използване на екологични разходи за създаване на работни места и стимулиране на икономическото възстановяване. Той призовава за допълнителни инвестиции от 1 трилион долара годишно през следващите три години за подобряване на енергийната ефективност, нисковъглеродните енергийни и електрически мрежи и по-устойчивите горива. Подобни усилия биха имали незабавно въздействие върху траекторията на емисиите, правейки "2019 окончателен връх за глобалните емисии на CO2".

Преминаването към това, което МАЕ нарича своя сценарий за устойчиво развитие, води до "по-чист въздух, отколкото по време на блокирането през 2020 г. без прекъсвания в икономическата дейност или живота на хората".

Въглероден неутрален, климатично положителен

Агенцията обаче предупреди, че добавянето на възобновяеми източници на енергия към електрическата мрежа няма да бъде достатъчно, тъй като съществуващата индустрия трябва да намали въглеродния си отпечатък. Редица държави са си поставили цели да станат въглеродно неутрални през 2050 г., като например ЕС, и за първи път МАЕ планира какво ще е необходимо за постигането на тази цел в световен мащаб. В допълнение към допълнителното ускоряване на усвояването на чиста енергия и електрически превозни средства, МАЕ установи, че индивидуалното поведение ще трябва да се промени с по-малко пътуване с кола на кратки разстояния, по-големи ограничения на скоростта и по-малко полети на къси разстояния.

"Постигането на този път би било изключително предизвикателство, но би създало съществена разлика по отношение на намаляването на рисковете от влошаване на климатичните промени", тъй като би увеличило шансовете глобалното повишаване на температурите да остане под 2 градуса С.

Групата "Christian Aid" смята, че в момента има уникален шанс за правителствата да действат.

"С изразходваните огромни количества икономически стимули сега има възможност като никоя друга да се постави светът на път, който осигурява безопасен климат за всички“, каза експертът по климата на групата Кат Крамър. Но тя предупреди, че все още не е ясно дали преходът към икономика с ниски въглеродни емисии ще се осъществи достатъчно бързо, за да предотврати най-разрушителните въздействия на климатичната криза, тъй като екстремните метеорологични условия и по-горещите температури вече причиняват щети по целия свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Warning преди 3 години
ПРИРОДАТА ОБЕВЯВА ОБЕВЯВА ОБЩА ТРЕВОГА ЗАРАДИ 5 G ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА..Обсебени от масови убиици на власт при хората вкл в Европейския съюз безмилостно нареждат внедряване на все по жестоко вредни анти земни и анти природни оръжия вкл дигитално холограмни видео сканиращи и бели режещи скенери вкл xenon halogen lazer,led
10
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Warnin преди 3 години
В момента има ОСТЪР ЕЛЕКТРОМАГНИТЕН СМОГ Увреждащ тежко огромни региони вкл в градове и села.Бурите край САЩ не можаха да деактивизират обемно увреждани зони от нагло престъпна дигитално холограмна техника вкл инсталирана в радари..Очаква се океана да изхвърли огромно количество лечебни газове за закърпване на границите със САЩ,Япония,Индонезия и други рискови региони..
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 3"*** сега се очаква да са повече от 4 градуса!"Зелените талибани не си знаете даже вашите собствени фалшиви прогнози. Очаква се 1 градус повишените за следващите 100 години. За съжаление това нпма да се случи. До сега всички прогнози на зелените талибани са били грешни и тази няма да е снищо по-различна.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 3"Проблем е понеже от как има хомота а това е в рамките на 40к г. климата е сравнително константен"Постоянна е само глупостта и невежеството на зелените талибани. Откакто има хора са се сменили множество топли и ледникови периоди. Освен това и преди да има модерни хора предшествениците на хората са оцеляли всички други климатични промени.
7
0
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ВЪПРОСА ПРИКЛЮЧИ С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ И НЯМА ДА Е АКТУАЛЕН В СЛЕДВАЩИТЕ ПОНЕ 5 ГОДИНИ!!!ГОЛЕМИТЕ ОЗОНОВИ ДУПКИ СЕ ЗАТВОРИХА !!!ЯВНО ГЛАВНИЯ ЗАМЪРСИТЕЛ Е БИЛ ТРАНСПОРТА ТЕМАТА ЗА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ Е АБСОЛЮТНО НЕАКТУАЛНА И АКО НЯКОЙ КАЗВА, ЧЕ Е ТОЙ НЕ Е ДОБРЕ С ГЛАВАТА ИЛИ ГО ПРАВИ ЗАРАДИ ИНТЕРЕСИ!
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусът се оказа обединяващия елемент на всички държавни глави - от демократи до брутални диктатори.И всички волю или неволю се подчиняват на създалата се ситуация, чиито негативи ще бъдат използвани от умните държави за позитивен изход в полза на климата.Който не се напасва на новата обстановка и си мечтае за връщане на отминалите декадентски времена на безогледн консум ще е губещият.
5
2
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
Ти не можеш да четеш! Промени с 10-20-30-40-500 градуса не са никакъв проблем за земята! Проблема е за маймуните дето я населяваме! Проблем е понеже от как има хомота а това е в рамките на 40к г. климата е сравнително константен т.е. промените са в рамките на градус! *** сега се очаква да са повече от 4 градуса! и то в рамките на 50-100г. И да не забравяме, че за 100г сме станали от 600млн маймуни на 8 милиарда! А да видиш какво става като се натрупат много маймуни на клона!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се...забравихте ли срещата между Грета Тунберг и Тръмп...? Ами там е истината.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До .!.Интересно как водата ще намалее, интересно кога климата е бил константа, че са проблема е в 1-2 градуса нагоре? Общо взето пълни глупости, цялата истерия с глобалното затопляне е просто бизнес, от който едни човечета ще спечелят милиарди, за сметка на развитието на останалата част от човечеството.
2
5
 
6
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи климатичните промени не са проблем за земята! Тя ше си съществува независимо дали има разни хора на нея или не! Лошото ше доде след като се дигнат температурите и водата намалее! Тогава ше са глад войни суша мизерия и мнооого смърт! *** пак да кажа това не е проблем за земята! *** така като гледам не е проблем и за много от населяващите я шебеци! Та така!
1
2
 
9
 
! Отговори
верно ли преди 3 години
айди да изкараме пак позабравените стари плашила - климатичните промени (то не се ли казваше глобално затопляне или вече е глобално застудяване). озоновата дупка не се отваря отново. ми новите континенти от пластмаса в океаните.