Германия отново се затваря, а това ще и струва 10 милиарда евро

Мерките ще продължат до 30 ноември
28 окт 2020 20:11, Нели Христова
81
Германия отново се затваря, а това ще и струва 10 милиарда евро
Снимка: БГНЕС

Германия налага карантина от 2 ноември до края на месеца, за да спре стремглавото покачване на броя на заразените от Covid-19. Две седмици след началото ще има преценка дали мерките да се затегнат допълнително или да се отпуснат.
Това се споразумяха днес в телефонна конференция премиерите на германските провинции и канцлерът Ангела Меркел, предаде БНР. Новите мерки ще струват около 10 милиарда евро, които ще бъдат изплатени като помощи на засегнатите.

От понеделник в Германия затварят дискотеки, барове, музеи, театри, кина, опери и концертни зали, спортни клубове и фитнес-зали, ресторантите ще могат да продават храна само за вкъщи, козметични услуги и масажни студия също трябва да излязат в принудителен отпуск, но фризьорските салони ще останат отворени.

Отворени остават и училищата и детските градини. Мерките ще продължат до 30 ноември, като целта им е да пречупят вълната на заразата и германците да могат да посрещнат Коледа с близки и приятели. След първите две седмици обаче ще се прегледа отново ситуацията и ще се прецени дали гастрономията и културните институции не могат да възстановят дейността си при строги хигиенни условия.

"Ако не вземем мерки сега, до няколко седмици се очакват по 100 смъртни случая и до 10 000 заразени на ден. Това не може да го понесем, икономиката също", коментира финансовият министър Олаф Шолц.

Той гарантира и нова финансова помощ за всички засегнати браншове. Малките и средните предприятия ще получат 75% от оборота, направен през ноември 2019 година, а големите фирми - 70%. Помощта ще възлезе на 7 до 10 милиарда евро.

Новите ограничения предвиждат хората да могат да излизат на обществени места само с членове на своето домакинство и още едно домакинство. Магазините остават отворени, но в тях ще могат да влизат само ограничен брой клиенти - по един човек на 25 квадратни метра.

Днес институтът "Роберт Кох" съобщи за 14 000 новозаразени през последното денонощие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49 Това ли ти е най-големият проблем в живота Можеш ли да посочиш някаква написано правило как се изписва "удареното и", когато не може да се въведе от клавиатурата Ти казваш , пише се Й , други казват - пише се И Та , можеш ли да потвърдиш казаното от теб с някакво написано правило ?
51
0
 
1
 
! Отговори
До53 преди 3 години
Толкова по-зле за теб, че за 20 години не си научил достатъчно немски, че да прочетеш нещо за данъчната система в Германия. Основните удръжки са не данъци, а социалните осигуровки. За пенсия, безработица, здравна и пр. Поне това да беше загрял.
50
2
 
1
 
! Отговори
До 54 преди 3 години
Я намери друг форум да си пробутваш путинските фейкове.
49
5
 
2
 
! Отговори
За греха на Меркел преди 3 години
Голям грях си взе Ангела Меркел! Защо немският самолет, евакуиращ от Ухан граждани на страни от ЕС, поиска извънредно кацане на летище в Москва, уж за зареждане с гориво? Защо Берлин не даде обяснение за отказа на руснаците и защо не поиска такова обяснение от Москва? Не се ли опита тогава Берлин да хвърли върху Русия отговорността за заразяването с Ковид 19 на милиони европейци? Защо, след своя провал в края на януари т.г. Германия не предупреди съюзниците си от НАТО и ЕС за идващата зараза?
48
0
 
0
 
! Отговори
Дойчо преди 3 години
Пич, живея от 20г в Германия знам какво плащам. Това е официална информация на Bund der Steuerzahler (BdSt) Съюз на данъкоплатците.
47
0
 
0
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
Виж коментарът под твоя. Точно за такива като тебе напористи невежи е писан.
46
3
 
2
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Андрешко не разбрал, че няма безплатен обяд. Естествено, че някой трябва да го плати тоя тест. Но ти що за л.айно си, вместо да си благодарен на германците, че ти плащат теста да ги плюеш. Като оставим на страна, че си абсолютно бос, що се отнася до данъчнато система в Германия. Там 60% плащат само милионерите. На всичкото отгоре немската данъчна система е по-справедлива от българската.
45
1
 
1
 
! Отговори
До 44 преди 3 години
Като даваш акъл на другите не е лошо сам да да си по-компетентен. Иначе е по-добре да си траеш. Още от ерата на пишещите машини съществува правилото, че ако няма "и" с ударение се пише "и -кратко". Така, че правописната грешка е на лице.
44
4
 
1
 
! Отговори
Дойчо преди 3 години
Теста безплатен, но държавата плаща на фирмите на добра цена без голяма конкуренция.А на дойчо му взимат 60% данъци. 7 месеца работи дойчо за държавата.
43
0
 
5
 
! Отговори
Ше припадна преди 3 години
Роналдо имал 18 положителни теста...
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И бабата като баце раздава с пълни шепи дългове, само и само да останат на власт и да гепят.
41
2
 
1
 
! Отговори
Знайко преди 3 години
Мястото на което стоим сега е допирната точка между старото и новото човечество. Само талантите и заслугите на един човек трябва да го издигат в обществото Старите тирани деградирали човечеството ще потънат във нибитието Битката за проcвещението отново започва, спомнете си как тираните са изгорили Коперник на кладата, защото е щял да сгромоляса всички религии накуп.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37 къде е грешката ?Ако визираш " и-то " , не мисля че е грешка местоимението ѝ - / на нея / излиза със знаци някакви , като го пиша в коментар Може и при тях да е така , и затова да пишат " и" . Другият вариант е "й" - съвсем не става
39
1
 
1
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Храни куче да те лае. Да ти бяха взели 300 евро за теста, пък щеше да е пазарна икономика. А там безплатен тест му направили , а той плюе. Мафия било щото направили на летищито база за тестване. Да беша отишъл в Русия или Турция. Там няма мафия.....
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я кажете, ще дават ли изборите по телеаизията. Миналия път хванах само края.
37
1
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Защо реши, че чужденците ще се разбягат? Разбягаха се нелегалните просяците и проститутките. Тия, които си имат работа или бизнес, застраховки и жилище защо да бягат? Бъркаш нещо с положението в Русия. Там имат проблем с разбягването на чужденците. Но там ги държат биз статут като бели (и не толкоз бели) роби. Сами са са си виновни
36
6
 
1
 
! Отговори
х преди 3 години
"ще Й струва", неграмотници
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия на летището ме тестваха в една полева болница на фирма Ecolog International. Не бях чувал за нея и се поразрових. Мда, яко пари се правят от тестове и от пране на дрехи за бундесвера. И там има мутри.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой ли не вижда правописната грешка в заглавието?
33
5
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Не ти ли стигна половин година пандемия, та да разбереш, че тъкмо туй е целта на мерките. Да има плавно покачване, за да не се срине здравната система. А и икономиката. Никой никога не си е правил илюзия, че мерките ще премахнат вирусът изцяло. Това го могат само китайците.