COVID заля Европа, а в Китай - ред и спокойствие

Защо Китай се справя толкова добре с втората вълна
3 ное 2020 23:00,
169
COVID заля Европа, а в Китай - ред и спокойствие
Снимка:БГНЕС

Докато Европа отново е в плен на пандемията, официалният брой на заразените с коронавирус в Китай от седмици остава нисък. Смъртни случаи няма, броят на новите инфекции на ден почти никога не надхвърля 100. Как е възможно? Защо Китай се справя толкова добре с предотвратяването на втората вълна, която заля Европа?

Една от причините: властите реагират бързо с карантинни мерки и с масово тестване при избухване на огнища като тези в северозападния регион Синдзян. В град Кашгар например над 4 милиона души бяха тествани в рамките на броени дни, пише "Дойче веле". 

Незабавно тестване, строга изолация на заразените и болните - така Китай очевидно успява да предотврати втора вълна на пандемията. В допълнение продължават да се прилагат ограниченията за влизане в страната, които предвиждат строга двуседмична карантина в специално обособени хотели.
 
Възможностите за упражняване на контрол, с които разполагат властите в авторитарен Китай, са немислими в западните демокрации. Личните права и свободи, защитата на личните данни - всичко това не играе никаква роля за Пекин при проследяването на контактните лица например. Мобилните приложения, които прецизно следят движението на хората, са се превърнали в част от ежедневието, а който влиза в ресторант, кафене или магазин, задължително се регистрира, сканирайки специален код.
 
И още: когато има признаци за ново огнище на инфекции, ограничаването на обществения живот и спазването на карантината се контролират много строго. През лятото например, когато на пазар в Пекин избухнаха инфекции, на всички служители беше забранено да напускат града. Незабавно бяха върнати и редица ограничения - началните училища например останаха затворени.
 
Паралелно с това Китай систематично разширява капацитета си за тестване. На всеки милион жители е предвиден по един център за тестване, който в случай на локално огнище да може да извършва до 30 000 теста на ден. Задължително условие е всяка кампания за тестване да не продължава повече от седмица. В източнокитайския пристанищен град Циндао например, където в началото на октомври избухна огнище на заразата, в рамките на няколко дни бяха извършени цели 11 милиона теста.
 
И още една причина за добрата равносметка на Китай: след ТОРС и птичия грип хората просто знаят колко важно е да се пазят. Затова в Китай няма дискусии за носенето на маски, държавните защитни мерки обикновено не се поставят под въпрос, а доверието в правителството е високо. Може би защото повечето хора вярват, че здравето е по-важно от свободите или защитата на личните данни. А и в Китай не е възможно да се оплачеш в съда срещу мерките, камо ли да протестираш против тях по улиците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви китайци какви 5 лева.... хахаха :) Не ги подценявам но износа им е към Европа и САЩ, нямат интерес от това, освен ако не са в играта, тоест партньори със САЩ и останалите, вие ги псувайте...хахаха :) Тесла нямаше ли завод там, миризливата ябълка отдавна има и много други *** :))
44
0
 
4
 
! Отговори
до 56 преди 3 години
Хрушчов преди 50 години им наби здраво канчетата, чудно ми е как толкова бързо Съвество-Китайската война бе забравена и че дори СССР беше против Изматеният Комунизъм в Китай. Путин, обаче им върна всички територии от тази война, още през първият си мандат - територия по-голяма от Сърбия, т.е. цяла държава. Путин, няма лидерските качества да се противопостави на Китай, като всички други Лидери в Русия преди него!
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** и сега ние си бачкаме за китайците,че то 99% от стоките в България са китайски!
42
1
 
2
 
! Отговори
WTF преди 3 години
"официалният брой на заразените с коронавирус в Китай от седмици остава нисък" - вЕрвайте им
41
7
 
6
 
! Отговори
истината боли преди 3 години
няма други алтернативи останали освен война срещу Китай, окупация и изясняване на това кой и как пусна вируса - а виновните на Трибунал за Най-голямото престъпление срещу Човечеството. Русия и САЩ не трябва да са Врагове, а заедно да Заличат Комунистите от Пекин, веднъж и завинаги - ако не, те ще заличат нас!
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До hahaМалко помисли, пуснаха кадри с шлемове и т.н... не показаха заразен или на смъртен одър, само медийна пропаганда, после пое щафетата Европа - Италия, дето през 5 минути катафакла...хахахаха :) Не подмина и Щатите, всичко е по план, все пак Тръмпи се излекува за 24h, сигурно магарешки билки са му били за ваксина :))
39
0
 
10
 
! Отговори
избирател преди 3 години
До 38-миНа същото мнение съм!Просто много хора смятат,че си падам по странни теории!Не не си падам,просто съм осъзнал,че всичко е дирижирано!Особено с ТОЯ ВИРУС!!!Не отричам вируса,отричам ОГРОМНАТА му ПРОПАГАНДА!!!
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евреите срещнаха достоен противник в лицето на китайците. Сблъсък на цивилизации.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
държавните защитни мерки обикновено не се поставят под въпрос, а доверието в правителството е високоДа, не се поставят под въпрос, щото иначе - разстрел. И доверието е високо, щото как да не вярваш на хора, които могат да те разстрелят ей така, без причина и за забавление...Честно, четете ли какви ги пишете...
36
5
 
5
 
! Отговори
КитайТрябваДаПлати!! преди 3 години
Репарации на Цялата Планета, а ако откаже да бъде смачката с военни действие. ЕС няма смелост, затова са до так!! САЩ очаквам съвсем скоро да ударят Пекин с военни действия!!!
35
0
 
8
 
! Отговори
haha преди 3 години
А в Китай ред и спокойствие, с други думи тотална диктатура...
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво са се справили, на снимката всички са с маски на открито!-----Я погледни по-внимателно!
33
1
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Как е възможно? Защо Китай се справя толкова добре с предотвратяването на втората вълна, която заля Европа?------Европа са я заляли само докторски лъжи и медийни манипулации.
32
1
 
5
 
! Отговори
Joan преди 3 години
Изцвъкаха един вирус убиец, към който имат резистентност, и сега мятат ***.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До избирател 26Това си е замислено отдавна, иначе празни кратуни колкото си искаш, цели 7.6 милиарда, нека се драпат на комунисти и капиталисти, кервана си върви :))
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво са се справили, на снимката всички са с маски на открито!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С този вирус китайците унищожиха икономиките на половината развит свят.А това е само началото.До 10-15 години Китай ще доминира над целият свят,без военни действия,а по икономически път.
28
0
 
7
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
кой пусна Самолетите от Китай със Заразени в Европа, защо Китай спря самолетите от Ухан до други точки на Китай, но позволи Самолетите от Ухан да летят и кацат до всички точки на Света?!
27
2
 
5
 
! Отговори
Karl Marx преди 3 години
Теорията ми ще излезе вярна и комунизмъ ще победи най-накрая.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейският съюз ще последва съдбата на СССР. Затова англичаните напуснаха потъващия кораб навреме. След тази пандемия Европа никога няма да си възстанови икономиката.