Какво може да научим от смъртоносната втора вълна на Испанския грип през 1918 г.?

Без съвременните знания много хора тогава са били обречени
5 ное 2020 20:15, Нели Христова
48
Какво може да научим от смъртоносната втора вълна на Испанския грип през 1918 г.?
Снимка: Flickr

По време на смъртоносната есенна вълна на Испанския грип през 1918 г. много хора са обречени, тъй като нямат днешните познания за вирусите и за това как се разпространяват респираторните заболявания. Но въпреки всички знания, нас може би ни очаква подобна съдба, ако някои хора, които предпочитат да вярват в конспиративни теории, не спрат да игнорират години на научен напредък и това, което историята ни е научила за прекратяването на пандемии.

Пандемията от 1918 г. удря света на три вълни - от пролетта на 1918 г. до зимата на 1919 г. Тя убива между 50 милиона и 100 милиона души в световен мащаб. Първата вълна през пролетта на 1918 г. е относително мека. Повечето смъртни случаи от инфлуенцата настъпват през есента на 1918 г., когато бушува по света.

Здравните експерти очакват инфекциите от COVID-19 да се увеличат тази зима, тъй като вирусът, който причинява заболяването е коронавирус, а другите коронавируси, които разболяват хората, се разпространяват повече през зимата.

В зимния, по-малко влажен въздух, частиците, пренасящи вируси, могат да се задържат по-дълго. Освен това, носните ни мембрани са по-сухи и по-уязвими към инфекция през студения сезон. И тъй като времето става по-студено, прекарваме повече време на закрито без достатъчна вентилация, което означава, че има по-голяма вероятност вирусът да се разпространи.

COVID-19 все още не е отнел толкова много животи колкото Испанския грип.

"По принцип около 675 000 души са загинали в САЩ до края на пандемията от 1918 година", казва д-р Джеръми Браун, лекар от спешната помощ и автор на "Грип: Стогодишният лов за излекуване на най-смъртоносната болест в историята." "Днес това би значело около 3 милиона души в САЩ. Добрата новина е, че все още не сме достигнали тези цифри, но, разбира се, броят на зразените и загиналите е наистина ужасяващ. Но историята, за която говорим, все още не е приключила", казва Браун.

Защо втората вълна на Испанския грип е била толкова смъртоностна?

Има няколко възможности защо втората вълна от грипа от 1918 г. е била толкова ужасна, включително вариантът вирусът да е мутирал, както и моделите на човешко движение и поведение по това време. Зимата означаваше, че грипът ще се разпространява повече, а хората ще прекарват повече време на закрито.

"Предполагам, че вирусът не е бил толкова добър, заразява хората през пролетта и е трябвало да се адаптира", казва Джон М. Бари, автор на "Големият грип: Историята на най-смъртоносната пандемия в историята", пред CNN.  "Тогава той е претърпял мутация, която го е направила много по-добър в заразяването на хората и също така по-вирулентен."

При пациенти, които са се заразили с Испански грип, пневмонията се развивала бързо и убивала хората на втория ден. По онова време Първата световна е в ход, така че широко разпространение на вирусът е улеснено от движението на войските и препълнените военни лагери. Там, където отиваше военният персонал, отиваше и вирусът. "Грипът и пневмонията убиха повече американски войници и моряци по време на войната, отколкото вражеските оръжия", се казва в проучване от 2010 г.

Шест дни след първия случай на грип, регистриран в Камп Девънс, Масачузетс, случаите се умножават до 6 674. "В разгара на Първата световна война. Война, използваща съвременни оръжия, война, която убиваше млади мъже с картечници и газови оръжия. И въпреки това всичко това бе нищо в сравнение с тази болест", пише Джина Колата, репортер по наука и медицина в "Ню Йорк Таймс", в книгата си "Грип: Историята на голямата грипна пандемия от 1918 г. и търсенето на вирусът, който го е причинил.

Огромна пречка в справянето със заразата по онова време е липсата на познания за характера, поведението и тежестта на вируса. Пандемията се появява преди хората да знаят изглежда един вирус, как да бъде изолиран и разучен. Тежестта на втората вълна всъщност кара някои хора и лекари да си мислят, че се справят с болест, различна от тази, която ги е измъчвала по-рано през пролетта.

Броят на смъртните случаи достига своя връх през ноември. Това е най-смъртоносният месец от пандемията.

Социалното въздействие

Испанският грип разкъсва тъканта на обществото. Приблизително половината от смъртните случаи са млади хора на възраст между 20 и 40 години. По това инфлуенцата се различава от настоящата пандемия, която убива главно по-възрастни хора и такива, с вече съществуващи заболявания.

Много събития биват отменени, училищата и обществените пространства - затворени. "Призракът на страха се разхождаше навсякъде, карайки много семейни кръгове да се събират често, защото хората нямаха какво друго да правят, освен да си стоят вкъщи", пише Колата, цитирайки вестник от Аризона.

Властите налагат закони за носенето на маски и забрани за плюене на улицата. Градските власти въвеждат и наказателни мерки, включително глоби за хората, които нарушават правилата. През октомври генерал-маршалът на американската армия отменя проект за повикване на 142 000 души, въпреки нуждата на Европа от тях.

Фактът, че много хора умират в разцвета на силите си означава, че много деца са загубили единия или двамата си родители заради пандемията. Светът загуби поколения млади хора, а за онези, които останаха живи, пандемията и Първата световна война се превърнаха в централното събитие в живота им.

Предимствата на съвремието

Сега, нека бързо да преминем напред, отново към 2020 година. Множество научни постижения ни позволиха да имаме поне малко предимство при смекчаване на разпространението и последиците от респираторни заболявания като грип и COVID-19. Технологичните подобрения позволиха на изследователите да видят клетки и вируси чрез електронни микроскопи и рентгенова кристалография. Микробиолозите вече могат да изолират, идентифицират и опишат структурата на вирусите.

"Въпреки че имаме тестове за коронавирус, един недостатък е, че нямаме достатъчна способност за тестване и тестовете отнемат дълго време", каза Колата. "И когато започнете да се разболявате от коронавирс, чиито симптоми може да имитират тези на грипа - висока температура, студени тръпки - системата за тестване ще бъде претоварена наистина лесно, когато грипният сезон наистина започне."

За щастие поне не сме в глобална война. Погледът назад и годините на научен напредък ни научиха как дихателните заболявания се разпространяват при срещи с дихателни капки, улеснени от близък контакт и недостатъчна хигиена. За да бъдат ефективни обаче, тези научни и медицински предимства изискват общественото внимание.

Какво можем да направим?

Въпреки че случаите на COVID-19 се увеличават и могат да скочат сериозно тази зима, има неща, които можем да направим, за да спрем разпространението на вируса. Все още са важни предпазните мерки като физическа дистанция, избягване на събирания и ненужно пътуване, миенето на ръцете и носенето на маска.

Запасяването с хранителни стоки, медицински и спешни артикули - отговорно и по начин, който не вреди на другите - може да помогне за ограничаване на посещенията до магазините, като по този начин също се намалява шансовете за разпространение на вируса

През 1918 г. няма одобрена и регулирана ваксина. Но този път десетки компании тестват ваксини, за да могат да имунизират обществеността потенциално до пролетта на 2021 година. Разбира се изключително важно е да спазваме препоръките на здравните власти и да се вслушваме в думите на експерти и организации като СЗО.

"Ако социалната дистанция и носенето на маски са ефективни срещу коронавируса, то те може да бъдат ефективни и срещу грипа", каза Колата. "Надявам се хората да получат повече противогрипни ваксини - не че са 100% ефективни, но със сигурност са по-добри от нищо."

 


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въпреки огромната фармацевтична индустрия, нещата не са мръднали много напред - пака изолация и маски са мерките.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПЛАШЕТЕ ХОРАТА ТОВА Е ЦЕЛТА
35
5
 
2
 
! Отговори
Грпен не, а Грип преди 2 месеца
Грип
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Грип, по-точно грипна инфекция, или още инфлуенца, а в миналото и познато под името испанска болест, е остро инфекциозно заболяване, представляващо една от най-заразните инфекции.
:)))))

Добро Утро роби. Скачайте на овчата храна, тука е.
34
7
 
2
 
! Отговори
Испанския грип преди 2 месеца
е измама !!!

намерете вестници от онези години - няма ни дума за каквато ида е епидемия, особенно в Испания, която дори не участвая във войната

единствените снимки и лъжи за пандемия от испанки грип ще намерите в Ню Йорк Таймс

същата лъжа е като сегашния КОВИД
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
*** ...Испанския грип идва от Китай .....от наети китайцида копаят окопите ....а се нарича така защото е умрял кракя на Испания
32
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво значи "между 50 и100 милиона души"? След 100 години още не могат да прецизират загиналите поне с точност до 10 процента! Това не е научна статистика, това е пропаганда или безотговорна мърлящина. Точно като сега, пишат го загинал от Ковид някой си, а той едновременно и диабетно и онкоболен. Умишлено изкривяване на фактите - Ковид стъкмистика.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тъпите германци се предадоха напразно през ноември 1918 година.

Испанският грип щеше да спре войната.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Всички знаем ,че Испанският грип е дошъл от САЩ с изпратените войници в Европа .И докато страните участници във войната са скривали жертвите на военните деиствия и болестите ,Испания ,като неутрална страна ,съвестно е съобщавала за жертвите на заразата ,донесена от САЩ и ....следва Испанкси грип и досега така наричан .
29
1
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
До Истукан

От Великденските острови ли ни пишеше? Щото ако идеш като Дънов в дън гори и планини тилилейски, нищо няма да пипнеш и без гореща вода и диета. Гаранция!
28
12
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 2 месеца
Петър Дънов е лекувал Испански грип с гореща вода на гладно и диети. Това помага и при коронавируса.
27
1
 
3
 
! Отговори
Болен преди 2 месеца
До Бай Кръстьо

Аз съм русофоб, но ще цитирам руска поговорка " Ако си *** ,то е за дълго".
26
4
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
До Бай Кръстьо

Кръстьо, Кръстьооооо...и тогава е имало гаранция кълмуци като теб, дето не са вярвали в грипа и са мислели, че ги лъжат. Ходете си теглете по една целувка с Мънгъра и после ходете в КОВИД отделенията като доброволци, но без маски, като омаловажавате нещата. Или както е казал Тери Пратчет - Никой Изкуствен Интелект не може да бие Естествената Човешка Тъпoта
25
3
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Другари комунисти, спокойно. ВСИЧКО Е СВЕТОВНА КОНСПИРАЦИЯ НА ИЛЮМИНАТИТЕ! Коронавирус НЯМА! Ако има, то е някакво леко грипче, хората си умират по други причини, но C0рос така е нагласил нещата, че да ви лъжат и да взимат парите на ЕС. Ако не вярвате, питайте световното светило доцент Мангърий. Професори и академици ряпа да ядат пред доцентчето по детски болести. Досега прав излезе, че КОВИД изчезва лятото и маски не трябва да се носят, нищо, че няма такова нещо като КОВИД
24
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 2 месеца
До Анонимен
Летоброенето започва с твоето съзряване
23
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В нашия случай вече единствено lockdown е решението или да прежалим няколко хиляди възрастни и хора със заболявания.

Положението вече е извън всякакъв контрол.
22
24
 
6
 
! Отговори
Бай Кръстьо преди 2 месеца
Грипът от 1918 доказва, че сегашната настинка е преекспонирана. Малцина бяха чували за испанският грип. Но представете си при онази численост на световното население, едни 50 до 100 милиона загинали. Тогава кадрите от първата световна война и холокоста от лагерите на смъртта във втораращяха да бледнеят пред чувалите с трупове от грипната епидемия. Хора опомнете се за тези които не можете, просто вървете на **** си!
И оставете ни да си живеем живота ... колкото ни е останал!
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
1918 природата беше много по-чиста.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз за грипа много не съм чувал. Чичо ми попа лека му пръст писа книга за истории в Родопите. Там разказва за чумата и е търсил разкази от очевидци. Чел съм за чумата в България.
19
13
 
8
 
! Отговори
нормални ли сте бе преди 2 месеца
нищо общо няма иснанския грип със сегашния ковид
пипнеш ли инфлуенца прошка няма много малко оцеляват дори сега ако не са ваксинирани
ковида 80% не разбират че са се заразили
от другите 20% само 1% по тежко го изкарват и от тях само тези с тежки заболявания или някакви други проблеми може да не го преживеят
трябва да си *** да сръвняваш двете болести
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Маската Какво разбираш под "държава"?