Безсмъртните клетки на Хенриета, летяли в космоса, а сега в борбата с COVID

Благодарение на нея имаме ваксини, инвитро и лечение за рака
10 ное 2020 21:33, Нели Христова
41
Безсмъртните клетки на Хенриета, летяли в космоса, а сега в борбата с COVID

Хенриета Лакс  е била обикновена бедна чернокожа жена, която е изкарвала прехраната си като е беряла тютюн. През 1951 година тя е диагностицирана с рак на шийката на матката. Тъй като по онова време сегрегацията още е била в сила в Америка, единственото място, на което Лакс е можела да се лекува била болницата "Джон Хопкинс". Без да осъзнае, там бедната Хенриета се превърнала в едно от най-значимите хора в медицината.

Без да й каже, лекарят, който операрал тумора й, отрязал малко парче от него и го поставил в медицински съд. Джордж Гай, директорът на изследването на клетките на тъканта в "Джон Хопкинс", от десетилетия се опитвал да отгледа човешки клетки извън човешкото тяло, но така и не успявал. Но клетките на Хенриета били по-различни. Те така и не умрели, тъкмо напротив - продължили да се размножават. Причините за това и до днес остават мистерия.

Клетките на Хенриета се удвоявали на всеки 24 часа. Съвсем скоро бил нужен втори съд за да ги побере, а после още един и още един. Тогава Джордж Гай започнал да се обажда на колегите си, за да им съобщи, че притежава "първите безсмъртни човешки клетки". Това означавало, че клетките на Хенриета щели да продължат да се делят и размножават завинаги. Разбира се, колегите му поискали проба от безсмъртните клетки, а Гай започнал да ги разпраща навсякъде по света.

Клетките на Хенриета бързо стигнали до всеки край на света, превръщайки се в едно от най-важните неща в медицината, която близо 100 години се опитвала да отгледа човешки клетки извън човешкото тяло.

Те помогнали да се създаде ваксината срещу полиомелит, както и в някои от модерните медикаменти за лечение на рак. Помагат и за създаването на инвитро процедурата. Политат дори и в космоса, за да видят учените какво ще се случи с човешките клетки при нулева гравитация. Нейните клетки са и първите клонирани клетки, както и първите, чието ДНК е било описано. Всъщност, няма човек на света, който да не се е докосвал по един или друг начин до клетките на Хенриета Лакс.

Но тези невероятни клетки все пак отнемат живота й. Хенриета умира през октомври 1951 година едва на 31 години. И тъй като клетките й били взети без позволение, тя така и не разбрала колко важна е била за науката преди да умре. Дори семейството й никога не разбира за наследството, което младата жена е оставила на света, докато писателката Ребека Склот не започва да работи с дъщерята на Хенриета, Дебора, почти 5 десетилетия по-късно.

Дебора е едва на две, когато майка й Хенриета умира. Тя така и не успява да я опознае.

"Когато разбра какво се е случило с клетките на Хенриета, Дебора изпита смесени емоции. Каза си: "Вижте какви невероятни неща е направила майка ми за науката и света." Това я накара да се примири със смъртта на майка си. Нещо, което е искала цял живот. Но в същото време бе и много ядосана от факта, че всички са се възползвали от тези клетки, но не и семейството й", разказва Ребека Склот пред BBC. Лабораториите и учените са направили милиони долари от клетките на Хенриета, а семейството й дори не може да си позволи адекватна здравна грижа.

Тази година се отбелязва 100-ната годишнина от рождения ден на Хенриета Лакс, а нейните безсмъртни са по-значими от всякога. След като пандемията от коронавирус се разпали по цял свят, именно те бяха използвани от учените, за да разберем повече за вируса.

"Толкова съм горда, защото тя не помага само на група от хора, а на всички по целия свят. Тя спасява животи", казва нейната правнучка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Булшитс.Вестникарска измислица.Това е недоказуемо.
33
1
 
7
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Епа то така става! Само да знаете, че има хора дето имт гени които вече са патентовани от разни компании и корпорации! Сега е просто въпрос на време да почнат да им искат патентни такси на тия хора! ко да ви кажа! Спомням си преди време, когато Мунсанто се опита да патентова едни гени по прасетата в Германия! И тия немците тогава направиха изследване и се установи, че над 89% от прасетата в германия го имат този ген! Без помоща на мунсанто разбира се! И не позволиха патента тогава!
32
0
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Анонимен 33Някои хора мълча и си мислим, че са тъ-пи ...Някои не си мълчат и ние се убеждаваме, че са тъ-пи !!! И с теб случаят е такъв !!!
31
4
 
4
 
! Отговори
браво, преди 3 години
много добре и навреме поднесено на фона на предстоящата ваксина истерия.ахааа да ме убедите да се ваксинирам, ама не се получи.добре, че бе бай тошо да ме ваксинира преди години.да ми инжектират либерстки л***йн@ нема стане.
30
4
 
4
 
! Отговори
Мч преди 3 години
До 18Разбира се, Вие сега ли разбирате с какво дупчат децата ни - ваксините се отглеждат в човешки и животински клетки - туморни, ембрионални, пилешки, свински, маймунски, кучешки и т.н. Това е чуждо ДНК директно в кръвотока ни. А от животинските клетки има замърсяване от свински цирковирус, маймунски ретровируси и прочее. Чудесен коктейл за здраве...
29
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ква е тая фантасмагория дето сте надраскали бре? хаххаххаа. Само да питам - тая хенриета жива ли е, здрава ли е? Или е умряла? Щот нали клетките безмъртни, тогава що не е сред живите?Хаххаххахха някой решил да си прави материалче, тип свободно съчинение. хаххахххахаРеално погледнато и логично погледнато - хенриета трябва в момента да е жива, щом е била безсмъртна. Ама не е. Тогава кое е безмъртното? Драсканиците на тоя дет писал това.
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а без сърните щяхме да сме омрели всичките до сега. блек лайфс матър, нотинг елс матърс.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23Викаш друго си е безсмъртни рак клетки на бял човек нали къде къде по яко е... *** мааа ви аз смешна.
26
2
 
22
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ами като сложиш ракови клетки в хранителна среда не е чак толкова изненадващо че се размножават. то оновното при раковите клетки е именно това - мутирали саморазмножаващи се клетки, които изместват оргиналните човешки клетки. 1951-ва година съвременната медицина е все още в зародиш. Минали са само 6 години откакто е открит първият антибиотик... А тя не е умряла защото са и "взели клетките без позволение". а от ракът. Ама не - ей как белите убивали нeгpите - вземат им клетките без да ги питат!
25
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом са и живи клетките, значи е жива и тя. Просто е минала в друга форма на съществуване.
24
13
 
22
 
! Отговори
демек преди 3 години
шизофреничните водачи на юдо-масонските кланове вече няма да пият бебешка кръв за да изкарат до 100 годиникаква ирония - евреите постепенно ще се превърнат в неггри преследвайки психопатичната идея да станат безсмъртни
23
15
 
22
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Поредните глупости и шашкъни, и фейкове
22
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на Боко клетките през час се размножават.))))
21
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е доста гадно - безсмъртен рак от клетките на няква чер нил ка...
20
5
 
12
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Колко чужд труд откраднаха мошетата, сега тръгнали за HeLa да търсят правата....
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скука.
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е вярно. Краварите имат много здраве. Клетките на Путин също са безсмъртни, защото руснашките специалисти първи направиха ваксина срещу шап..... пардон Ковид-19.
17
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това значи ли, че нейните (и не само) туморни клетки са във ваксините които ги блъскат в децата и на нас? После ракове и тн.. тока добре ни "помага" и "предпазва"
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига глупости "Първо трябва да се пита! Тялото си е твое!" биологически тялото след смъртта е на природата. Изгонете търговците от храма.
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Lan, то и като умреш тялото и органите ти се унищожават по един или друг начин, но не могат да ти ги взимат и използват без да си дал съгласие предсмъртно. Така че в случая не си прав.ПС: И тогава е имало медицинска етика също