ЕК иска договор за 300 млн. дози от ваксината на Pfizer

Въпросът за ваксините ще бъде обсъден в четвъртък
10 ное 2020 19:30, Нели Христова
25
ЕК иска договор за 300 млн. дози от ваксината на Pfizer
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще обсъди утре възможността за сключване на договор за доставка на 300 милиона дози от ваксината срещу COVID-19, разработена от производителя от САЩ "Пфайзър" (Pfizer Inc.). Това съобщи председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

Още по темата

Това е най-обещаващата ваксина досега, се посочва в изявлението на Фон дер Лайен след вчерашното съобщение на производителя, че ефективността на новия препарат е 90 процента. Досега ЕК сключи договори с трима други производители и предстоят още, добавя председателят на ЕК. Щом ваксината е налична, възнамеряваме да бъде осигурена бързо навсякъде в ЕС, допълва тя, цитирана от БТА.

По-рано днес говорител на комисията посочи, че досега задълбочени преговори с "Пфайзър" не са водени. Той отбеляза, че засега не са уточнени условията на новия договор и се очаква те да бъдат определени утре на седмичното заседание на еврокомисарите.

По неговите думи се предвижда държавите от ЕС да получат срок, в който да заявят дали проявяват интерес за участие в снабдяването с дадената ваксина, а след това сами да договорят с производителя цените и необходимите количества. Предвижда се въпросът с ваксините да бъде обсъден от Европейския парламент в четвъртък и евродепутатите да настояват за прозрачност при сключването на споразуменията с производителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Чапкъни, уловката е, че трябва всички да оздравеят, да няма болни и тогава да се слага ваксина.
24
0
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А за толкова парички, що мешана скара щеха да пприготвят наш'те черпаци хахахаха
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кил Гейтс иска да ваксинира цялото човечество, той е сериозно инвестиран в пфайзер. Планът е повечето от първоначално ваксинираните сериозно да се разболеят или умрат от ваксината, вината ще се хвърли върху "вируса" и в последствие още повече ще се затегнат мерките и ваксината ще се направи задължителна за пътуване, посещение на културни мероприятия, пазаруване, ходене на училище и работа и т.н. Не се ваксинирайте!!!
22
0
 
1
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Ами ... 300 милиона? За какво са им толкова много? Аз не бих си сложил такова чудо, който иска - да си слага! Ако си над 60 има резон, но иначе? А колко са жителите на ЕС? 450 милиона. Нима смятат, че 2/3 от населението ще се ваксинират? А тук иде реч само за една ваксина. Бас държа, че до края на годината ще излязат поне още 2.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е ясно, това са десетки милиарди доларе за едрата фармацевтика, значи те разпространяват вироса, корумпират лекари и медии за да се създава истерия. Явно Мангъра е балъка, когото не са поканили и сега иска да им развали рахата. Да ама не, да текат доларе и евра!
20
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 3 години
До Ще стигне за?Нека първо тях ваксинираме...па да видим
19
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А колко милиона ваксини ще продаде Sinovac в Китай, Бразилия и Русия ? Индия е спорна. Takara също си правят за Япония, а може би и Индия. Стига пропаганда бе господа.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината не разработка на САЩ, а е немска. Те само ще произвеждат и дистрибутират. Ето това е цинизма тук - европейска ваксина, но за нея огромната част от печалбата пак ще отидат в клoakaта на света.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай пешо фармацефта каза че при него няма да е има щото трябва специализиран автомобил за доставка и помешение също
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме слаб консуматор и ваксината ше е поне 1000 евро шо м всяка страна ще договаря цена
15
0
 
8
 
! Отговори
Референтите преди 3 години
Още не са им докладвали за минусовата температура. Нашият вожд още преди месец ги предупреди, че няма къде да я съхраняваме тази ваксина. В Брюксел обаче трудно разбират какво им казва.
14
0
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Супер забийте си ги всичките наведнъж!
13
0
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
нормално, кой те излъга, че България е в Европа?!
12
4
 
3
 
! Отговори
Ще стигне за? преди 3 години
Италия Испания Франция Англия Германия. А останалите?
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре има хора които си избирст хомеопатия нищо лошо но като не се подобряват да си търсят хомропата който ги кекува да не ангажират другите лекари
10
2
 
9
 
! Отговори
баба Зори с ваксата преди 3 години
За пари, за пари, ще ваксим до зори!
9
1
 
18
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Защо така се притеснявате? АКо вие сте ваксиниран - няма да се заразите или ще прекарате леко болестта. Вие сте защитен. Какво ви засягат другите? Има хора, които знаят как да се пазят и да се лекуват успешно без антибиотици, а с хомеопатия и други неща. Защо вие ще им забранявате техния избор??? В СРЕДНИТЕ ВЕКОВЕ ЛИ СМЕ? ОЩЕ ЛИ ЩЕ ИМА КЛАДИ ЗА " ВЕЩИЦИ", РАЗЛИЧНО ЛЕКУВАЩИ СЕ , ПРИ ТОВА - УСПЕШНО?
8
2
 
15
 
! Отговори
ууу преди 3 години
До АнонименКойто желае да се ваксинира, да си запази място в гробищния парк и да направи завещание в полза на продавачите на ваксината.
7
0
 
13
 
! Отговори
до 6 от 5 преди 3 години
аз съм ок с това, нямам деца, не ползвам градски транспорт, не посечавам молове и обществени мироприятия, работя за себе си - по дефиниция, само р0бе, работят за други хора!
6
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не желае да се ваксинира е свободен при демокрацията да не се ваксинира, но не може да ползва градски транспорт, да посещава молове и обществени меропирятия и децата му не могат да ходят на детска градина и училище, и почти няма да може да започне работа никъде.