Чорбанов: Поне 2 г. ваксината трябва да докаже, че работи успешно

Дори да е одобрена, това не значи мигновен край на пандемията, каза той
Обновена: 11 ное 2020 10:32 | 11 ное 2020 09:36, Петя Славова
30

Ваксината на "Pfizer" и германските ѝ партньори е създадена по иновативната технология, наречена РНК. За разлика от конвенционалните ваксини, при РНК учените използват само малка част от генетичния код на вируса - целта, организмът да се пребори със заразата.

ДНК се копира в РНК и се произвежда белтък.

Още по темата

"Иновативното в тази ваксина е, че директно произвеждат РНК, които капсулират и ги влагат в нашите клетки, така че нашите клетки да произведат вирусни компоненти и да се активира имунен отговор", каза имунологът от Българската академия на науките доц. д-р Андрей Чорбанов.

До този момент такава ваксина не е била одобрявана за употреба при хора. Експертите посочват, че има и друг проблем пред амбициите на компаниите - ваксината трябва да се съхранява при минус 70 градуса.

"Този тип ваксини са изключително неустойчиви и изключително лабилни на всякакви външни влияния, така че при разпространението и дистрибуцията", допълни той.

Клиничните изпитания на иновативната ваксина вече са във фаза 3. В тестовете са се включили над 43 000 души в шест държави. Те са били инжектирани с две дози в период през три седмици. Първоначалните данни сочат, че 90% от хората не са развили симптоми на Ковид. Не са регистрирани и странични ефекти.

"Под две години няма как да се докаже, че работи успешно", допълни Чорбанов.

Дори и ваксината срещу COVID-19 да бъде одобрена, това не означава мигновен край на пандемията. За да се спре разпространението - ще трябва да се имунизират достатъчно хора. На компаниите ще им е необходимо технологично време за производството на препарата, което означава, че все пак хората ще трябва да спазват мерките за контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако пускате по 25-30 статии за "вируса" дневно, на хората ще им е доста "спокойно", дерзайте.
4
3
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ДРЪН ДРЪН ТА ПЛЯС!!!ВАКСИНАТА СЪДЪРЖА ВИРУСА ЗАЩОТО САМАТА ПФИЗЕР ОБЯВИ , ЧЕ СА СЕ ЗАРАЗИЛИ ОТ ВАКСИНАТА 100 ЧОВЕКА С КОРОНА ВИРУС!!! ТЪЙ, ЧЕ НЕ ЧАСТИ А ЦЕЛИЯ ВИРУС СИ СЪДЪРЖА!
3
0
 
2
 
! Отговори
Venceremos преди 3 години
Не сте актуални. Андрей Чорбанов вече е професор от десетина дни
2
3
 
9
 
! Отговори
Ганьо преди 3 години
Не си бия ваксина за грип, дори да е безплатна. Няма да си бия и за този измислен вирус.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дългосрочните странични ефекти?При някой ваксини такива са установени след повече от 5 години след ваксинацията.