Как премина първия ден на доц. Мангъров като шеф на COVID отделението?

Той все още е на мнение, че пациентите не умират от коронавирус
11 ное 2020 07:00, Нели Христова
410
Как премина първия ден на доц. Мангъров като шеф на COVID отделението?
Снимка: БГНЕС

Вчера най-яростният противник на мерките срещу коронавируса доц. Атанас Мангъров пое COVID отделението в Инфекциозната болница. Той дори не присъства на протеста срещу действията на правителството, организиран от АБВ, но изпрати изявление, което гласеше, че макар и да се е заел с лекуването на болни от COVID-19, той все още е на същото мнение относно мерките.

"Предложението дойде от министър Ангелов. В понеделник се свърза с мен. Съгласих се, имах желание за това. Бях го изказвал многократно преди това, но ръководството на болницата шикалкавеше", каза пред "24 часа" доц. Мангъров след първия си ден като шеф на COVID клиниката. Минал е първа визитация през единия от двата етажа на клиниката и се е запознал с начина на работа. Общо 80 легла има там, като 70 са заетите, а сред пациентите има стари, млади, дори и едномесечно бебе, разказва инфекционистът.

Да спазва всички епидемични мерки е единственото изискване на здравния министър към доц. Атанас Мангъров като шеф на клиниката за лечение на коронавирус. Мангъров обаче е категоричен, че няма да влиза опакован в защитни облекла от глава до пети, дори не си слага и ръкавици. "Влизам с престилка, маска и си мия ръцете. Дори не нося ръкавици. Човешката кожа е непроницаема за вирусите. Всички тези мерки, които станаха актуални са като за особено опасна инфекция, а COVID не е. Това си е една нова остра респираторна вироза", добавя той.

Първите мерки, които ще вземе е да облекчи писмената работа на лекарите. "Здравната каса налага едни изисквания, които при екстремните обстоятелства, които са към момента, са неразумни. Искам да облекча лекарите не само от административната, но и от терапевтичната им работа, защото много от леченията, които се провеждат са излишни", смята инфекционистът.

Доц. Мангъров се надява, че след края на епидемията отново ще се върне като началник на Детската клиника към Инфекциозната болница. "По начало не обичам да работя с възрастни, обичам да работя с деца", казва той и въприема новия си пост като знак на доверие, но и като предизвикателство.

"Това е една остра вирусна инфекция, която трябва да се лекува по правилата за остра вирусна инфекция и тук антибактериалните лечения не са основното. При положение, че нямаме нещо, което да дадем на хората и да им мине, основната тежест трябва да падне върху грижата за болните. От това нещо умират основно старите хора и те имат нужда от грижи. Трябва да се намери начин близките на тези с COVID да бъдат допускани да се грижат за тях. Те вече са живели с тях докато са били заразни, но не са били диагностицирани", казва доц. Мангъров и добавя, че личните лекари са се отдръпнали от активната помощ, защото са изплашени.

Той си обяснява увеличения брой на починали в статистиките с това, че повечето имат тежки съпътстващи заболявания и смята, че са починали "с коронавирус", а не "от вируса".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
5
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Трябва насищане, а колкото и да не ти се вярва, това не е толкова лесно в една стая с огромна кубатура и която се проветрява като хората.-------Абсолютно вярно. Затова е и безсмислено носенето на маска - заради огромната кубатура, равномерното разсейване и динамиката на флуидите. И ти благодаря, че току що нарече носещите маска на открито ПЪЛНИ ИДЬОТИ.
270
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се радвам, че има лекари с различни мнения. В спора се ражда истината, иначе ако всички са на едно мнение, някак се спира да се търсят различни решения. Както се казва, държат се на тръни. Иначе, не вярвам лекар със стаж почти четри деситилетия точно по специалноста, да дава неразумни съвети и да вреди на хората. Може би, точно паниката сред хората прави нещата много по-трудни, от колкото е разумно.
269
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТО"Значи маската пази само от директно изкашляни или изкихани капчици, нали така?"Не. Нищо не си разбрал, а от 7 месеца я дъвчиш тая тема.
268
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТО"Ти не дишаш през маската .... аерозолът е толкова малък, че ще .."Другарю, има цял дял от физиката, който се нарича Динамика на флуидите. Колкото и да не ти се вярва, физическите прегради играят роля за тия неща при това и в двете посоки.Явно и не си дочел и за вируса: не е достатъчен един два или 5 вируса, за да се заразиш. Трябва насищане, а колкото и да не ти се вярва, това не е толкова лесно в една стая с огромна кубатура и която се проветрява като хората.
267
5
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Значи маската пази само от директно изкашляни или изкихани капчици, нали така?
266
6
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Аз ти обяснявам, че ти не дишаш ПРЕЗ маската, а ПОКРАЙ маската. Колко пъти трябва да ти се напише? Ако аерозолът е толкова малък, че се носи из въздуха, просто ще си влезе покрай маската и нищо няма да го задържи.
265
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 282"А фините капчици откъде идват?"От устата и носа. Затова и слагаш маската върху тях.Лелелелелеллеееее. 7 месеца драскате за това и сте на НУЛАТА.
264
6
 
3
 
! Отговори
Нено преди 3 години
Ами човека е професионалист. Той не вярва,защото знае!
263
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоТи си безнадежден.
262
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса не лети просто така във въздуха: трябва му носител: аерозоли с други думи фини капчици а те НЕ минават през маската. ------А фините капчици откъде идват?
261
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата седмица швейцарски учени също обявиха, че новият коронавирус атакува и кръвоносните съдове. На този фон мнозина се питат коя е истинската причина за смъртта на много от пациентите: кръвните съсиреци или възпалението на белите дробове?"До кръвни съсиреци се стига и при други болести, но не толкова често, както при болните от Ковид-19", казва Нилс Кухер, директор на отдела по ангиология към Университетската клиника в Цюрих. Той е провел изследване заедно с медици от Милано, в което са обхванали данните за жертви на Ковид-19 в Италия, които са били лекувани в интензивно отделение. Пр
260
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 278"А колко струва мнението на Джим Гарфийлд, след като е един от милионите доктори по света?"Я кажи, какво е мнението на "милионите доктори по света"?
259
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
изписано има тонове за тромбозите при короната, тия здрави, малди хора, без придружаващи заболявания, умират точно от това-------1. Никой млад и здрав не д умрял 2. Къде са тия тонове, дай да ги прочетем?
258
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОВируса не лети просто така във въздуха: трябва му носител: аерозоли с други думи фини капчици а те НЕ минават през маската. Трябва и концентрация на вируса, за да има заразяване, и т.н. От 7 месеца драскаш тук и все още си на кота нула по-отношение на знания за вируса.
257
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според д-р Джейми Гарфийлд от университетската болница в Темпъл, Филаделфия това може да увреди кръвоносните съдове и да увеличи шанса за образуване на съсиреци------- Според... А колко струва мнението на Джим Гарфийлд, след като е един от милионите доктори по света?
256
2
 
6
 
! Отговори
Аз и да ви уча? преди 3 години
Четете бе хора, не е срамно, изписано има тонове за тромбозите при короната, тия здрави, малди хора, без придружаващи заболявания, умират точно от това, дори и такива, които не са знаели, че носят ковид 19.
255
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОЗависи от маската.
254
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 269/271/273Напразно си губиш времето. Тоя, който те "пита" НЕ ИСКА да знае. Той е неграмотен и държи такъв да си остане, за да продължи да *** с чиста съвест, а сега ти му разваляш кефа. Сега след всеки пост на тая тема ще знае, че *** яко, а така не е гот.
253
4
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Искам да видя заглавие: "Мангъров на първа линия - бори COVID-19 безстрашно !"-------В една стая с трима пациенти, където твърдите, че навсякъде във въздуха витаят вируси, как маската ще те предпази? Някак си логично и научно можеш ли да ми обясниш? Въздухът, който дишаш, въобще не минава през маската - минава ПОКРАЙ маската.
252
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учените не са сигурни защо вирусът причинява съсиреци, но смятат, че може да е резултат от имунна свръхреакция, наречена "цитокинова буря". Според част от специалистите при някои пациенти този процес преминава в свръхпроизводство, като имунните клетки започват да унищожават здрави тъкани.Според д-р Джейми Гарфийлд от университетската болница в Темпъл, Филаделфия това може да увреди кръвоносните съдове и да увеличи шанса за образуване на съсиреци.